Papa Franjo otvorio je novi ciklus studija na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu, koji je posvećen ekološkim pitanjima, u suradnji s Carigradskim patrijarhatom i UNESCO-om. U govoru je Sveti Otac naglasio kako složenost ekološke krize zahtjeva odgovornost, konkretnost i stručnost.
Papa Franjo molio s velikim imamom za kraj pandemije: Svi smo ujedinjeni  kao ljudska bića U prisustvu patrijarha Bartolomeja I. i ravnateljice UNESCO-a Audrey Azoulay, papa Franjo izrekao je oštro upozorenje. Kako se približava konferencija COP26, tako postoji svijest da šteta koja nanosimo planetu više nije ograničena na klimatska oštećenja, vodu i tlo, već sada ugrožava sam život na zemlji, rekao je Papa. Nije dobro ponavljati izjave načela zbog kojih se dobro osjećamo. Složenost ekološke krize zahtijeva odgovornost, konkretnost i kompetentnost. 

Govoreći na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu, Papa je podsjetio na izvornu misiju “Universitas”, gdje se studenti i nastavnici okupljaju kako bi promišljali i kreativno razradili nove putove napretka. Napori oko formiranja ekološke svijesti i razvoja istraživanja za zaštitu zajedničkoga doma prolazi kroz sveučilišta, rekao je papa Franjo. Akademsko djelovanje treba potaknuti integralno ekološko obraćenje radi očuvanja sjaja prirode, prije svega obnovom nužnog jedinstva između prirodnih i društvenih znanosti s onim što nudi teološko, filozofsko i etičko promišljanje, kako bi potaknulo pravne norme i zdravu ekonomsku viziju.

U govoru je papa Franjo zahvalio Organizaciji Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) na aktivnoj pozornosti inicijativi za ekologiju i okoliš. To je put na kojem će djelovati zajedno s Carigradskim patrijarhatom, s otvorenom perspektivom sposobnom prihvatiti pozornost kršćanskih crkava, različitih vjerskih zajednica, onih koji traže i one koji se izjašnjavaju kao oni koji ne vjeruju.

Ciklus studija, istaknuo je Papa, bi stoga trebao biti mjesto susreta iskustva i misli, povezujući ih metodom znanstvenog istraživanja. Sveučilište nije samo izraz jedinstva znanja, već i repozitorij imperativa koji nema vjerskih, ideoloških i kulturnih granica.

Govoreći o povlačenju očekivanja u pogledu ciljeva održivog razvoja do 2030., Papa je kazao kako nema ekologije bez odgovarajuće antropologije. Bez prave cjelovite ekologije imat ćemo novu neravnotežu koja, ne samo da neće riješiti probleme, već će dodati i nove.

 Ideja posebnog ciklusa studija služi da se čak i među vjernicima zanimanje za okoliš pretvori u poslanje školovanih ljudi, plod primjerenog obrazovnog iskustva. To je najveća odgovornost pred onima koji su zbog degradacije okoliša isključeni, napušteni i zaboravljeni. ”

Ovo je djelo u kojemu su Crkve, po svom poslanju, i svaka osoba dobre volje pozvani dati neopohodan doprinos, tako postajući glas onima koji ga nemaju, nadilazeći stranačke interese, a ne zadržavajući se na prigovaranju.

Papa je rekao kako se treba lišiti rečenice: “ovako se uvijek radilo”. Umjestoi toga, pozvani smo raditi kvalitetan posao koji od svakoga zahtijeva velikodušnost i besplatnost kako bismo odgovorili na kulturni kontekst čiji izazovi traže konkretnost, preciznost i sposobnost da se s njima suočimo. Otuda i poziv da sijemo ljepotu, a ne zagađenje i uništenje.

Nakon susreta je papa Franjo zajedno s patrijarhom i ravnateljicom potpisao zajednicčku konvenciju UNESCO-a za novi ciklus studija na Papinskom sveučilištu o ekologiji i okolišu.

(Vatican news)

Radio Marija

13:00 Čitamo knjigu - Alfred Schneider: Mariologija
13:30 Obavijesti i najava programa
13:45 Glazba
14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - II. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 2. DAN FATIMSKA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.