Papa Franjo primio je u audijenciju u ponedjeljak, 11. listopada Družbu sestara kršćanske ljubavi, koje su okupljene na 21. generalnom kapitulu, izvijestio je Vatican News.

<a href=

 

Sveti Otac se prisjetio kako je poglavarica na odlasku, s. Nunzia De Gori, kada je zatražila audijenciju s njim, primijetila kako se njihov kapitul podudara s početkom sinode. „Bit ćemo u zajedništvu s cijelom Crkvom i s Vama“, poručila je tada. Papa je sestrama najprije zahvalio na molitvama kojima prate sinodski hod te istaknuo kako je rast Crkve u sinodalnosti snažan poticaj i za institucije osoba posvećenoga života. Vi redovnice, nezamjenjiva ste prisutnost u ovoj velikoj putujućoj zajednici koja je Crkva, rekao je Papa. Prizvao je u sjećanje sliku Isusa koji s učenicima putuje, a među njima su bile i mnoge žene. Volim pomisliti kako ste vi redovnice nastavak te ženske prisutnosti koja je hodala s Isusom i dvanaestoricom, dijeleći poslanje i dajući osobiti doprinos, istaknuo je Sveti Otac.

A vi, sestre kršćanske ljubavi, na koji način konkretnije sudjelujete na ovome putu? Koji je vaš osobiti doprinos? Pitanja su to koje je Papa postavio prisutnim redovnicama, ističući kako nema gotovih, unaprijed određenih odgovora, međutim da se iz teme njihova kapitula mogu pronaći odgovori. Tema glasi „Krenuti iznova iz Betanije uz Martinu brigu i Marijino slušanje“.

Ističući prisutnost tih dviju žena, učenica koje su imale vrlo važno mjesto u životu Isusa i dvanaestorice, Papa je kazao kako to potvrđuje njihovu živu prisutnost u Crkvi – najprije kao žene i krštenice, odnosno kao Isusove učenice, sudjelujući u zajedništvu i poslanju. Nikada ne smijemo zaboraviti temelj: krštenje. Ovo je korijen svega, naglasio je Papa. Polazeći od toga korijena, Bog je učinio da u vama raste biljka posvećenog života, prema karizmi osnivačice Družbe svete Ivane Antide, kazao je Sveti Otac.

Ipak, tema kapitula govori i više od toga, riječima „briga“ i „slušanje“. Siguran sam da ćete, ako doista uspijete brinuti i slušati, po uzoru na svete sestre Martu i Mariju iz Betanije, nastaviti davati svoj dragocjeni doprinos na putovanju cjelokupne Crkve. Konkretno, u brizi i slušanju siromašnih. Na ovom ste području stručne, rekao je Sveti Otac. Ne samo riječima, već djelima, dodao je, prisjetivši se kako je u povijesti toliko njihovih sestara dalo život za brigu i osluškivanje starijih, bolesnih i marginaliziranih, u blizini s najmlađima, najmanjima, s Božjom nježnošću i suosjećanjem. To gradi Crkvu, istaknuo je Papa, te ju potiče da hodi putem Krista koji je put milosrđa. Na tome vam od srca hvala, rekao je sestrama papa Franjo.

Radio Marija

15:15 Krunica - Radosna otajstva
16:00 Riječ Gospodnja - homilija preč. Matije Pavlakovića
16:15 Glazba
16:30 Kronika tjedna

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Stjepan Fridl: „Gle ovo srce koje je ljude toliko ljubilo” - Srce Isusovo, živote i uskrsnuće naše

 AUTOR: p. Stjepan Fridl Razmišljamo o jednoj od važnih tema kršćanstva - Srce Isusovo, živote i uskrsnuće naše. Kao kršćani, vjerujemo da je Srce...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.