Bozanic 25 godinaDvadeset i osam prisutnih svećenika od njih tridesetčetvorice zaređenih po rukama kardinala Franje Kuharića u zagrebačkoj katedrali 25. lipnja 1995. godine proslavilo je 25. obljetnicu svoga svećeničkog ređenja euharistijskim slavljem koje je u kapeli Srca Isusova Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Uime prisutnih jubilaraca kardinala je pozdravio i zahvalio mu na predvođenju slavlja preč. mr. Milan Pušec, župnik u Župi sv. Dominika u Konjšćini i u župi BDM Snježne u Belcu. “Ovdje smo kako bismo zahvalili Gospodinu na darovanom pozivu na svećeništvo, na dvadeset i pet darovanih godina svećeništva, a ujedno Gospodinu zahvaljujemo i za trideset i jednu godinu Vašega biskupskog služenja zahvalni za vašu blizinu i vaše povjerenje”, rekao je kardinalu preč. Pušec.

Kardinal je rekao kako se rado odazvao pozivu na to zahvalno slavlje. “Mi smo danas ovdje da u prvom redu zahvalimo Bogu na darovanom pozivu. Bog je taj koji prvi poziva čovjeka. On je taj koji stoji na početku. I dok zahvaljujemo, molimo i za oproštenje vjerujući u neizmjerno Božje milosrđe, jer Bog se nikad ne umara praštajući. I dok sa zahvalnošću gledamo unatrag, pozvani smo svoj pogled danas usmjeriti prema naprijed, prema budućnosti, prema novim stvarnostima koje Bog stavlja pred nas i na koje nas poziva”, rekao je kardinal Bozanić.

Tumačeći odlomak navještenog evanđelja u kojem Isus naglašava važnost slušanja i izvršavanja Njegovih riječi, u homiliji je govorio o karizmama, ističući važnost usklađenosti i utemeljenosti djelovanja na Isusovim riječima. Upozorio je na opasnost stavljanja u središte pozornosti nositelja karizmi, pokretača izvanrednih djelovanja umjesto Isusa Krista. Naglasio je važnost poznavanja distinkcije između znanja i poznavanja. Znanje se naime može usvojiti, no važnije je poznavanje. Isus govori da je pravi put poznavanje što znači povezanost između prihvaćanja onoga što Isus govori i vršenja Njegove volje.

“Samo onaj tko sluša Isusove riječi i životom ih vrši je onaj koji gradi kuću na tvrdoj stijeni koju nikakve oluje ne mogu srušiti. Samozvani proroci nisu pravi proroci”, rekao je kardinal. Ovo nas slavlje potiče da se zapitamo koliko smo mi oni koji iz dana u dan odgovorno slušamo Božju riječ i provodimo je u život. To je kriterij da nas Bog prepozna kao svoje. I zasigurno ne činimo to uvijek savršeno i onako kako bismo trebali, no važno je moći prepoznati svoje slabosti i biti spremni zamoliti Gospodina za Njegovo milosrđe i snagu”, istaknuo je.

Pozvavši svećenike na trajno zahvaljivanje za svoje svećeništvo, kardinal je rekao da je ono dar. Bog je Onaj koji prvi poziva, a upravo zajedništvo s Njime i zajedništvo u Crkvi najveća je karizma. Pozvao je također svećenike da mole za novozaređene svećenike u nad/biskupijama i da budu pozorni na klice Božjega poziva u ljudima oko sebe, na župama i u zajednicama. “Iako živimo u vremenu raznih prestrojavanja i ponekad se čini da nema izlaza, Bog je onaj koji vodi povijest i sve te krize izazov su svima nama da se još više otvorimo Bogu, Njegovim pozivima, znakovima Njegove prisutnosti i zahtjevima poslanja”, zaključio je kardinal Bozanić.

Prije završnog blagoslova, još se jednom obratio slavljenicima ukazujući na sveti život bl. Alojzija Stepinca, na njegovo nepokolebljivo pouzdanje u Boga: “Bl. Alojzije živio je u izuzetno teškim vremenima kad se činilo da neprijatelj ne da neće posustati, nego se njegova moć iz dana u dan to snažnije manifestirala, no on nije gubio nadu niti pouzdanja u Boga, jer znao je da je jedini gospodar života i povijesti Bog i da zlo ma kako snažno bilo ne može pobijediti. Draga braćo svećenici, neka vam to pouzdanje nikada ne uzmanjka u vašem svećeničkom životu”, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

02:40 Glazba
03:30 Didaskalije - tema: Ante Starčević; gost: dr. sc. Tomislav Jonić, povjesničar; ur. i vod.: Andrej Paulus
04:15 Glazba
04:30 Krv Kristova - izvor Božje ljubavi - emisija Zajednice Krvi Kristove; gosti: Jadranka Hrvoj, regionalni animator ZKK za jugoistočnu Europu i bogoslovi Petar Markić, Ivan Bošnjak, Ivan Galjuf i Ivan Perković: ur. i vod.: Dalija Mock

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Pobožnost prvih devet petaka Srcu Isusovu

Broj devet tradicionalno se veže uz novozavjetni događaj Duhova. Nakon Isusova uzašašća na nebo, Djevica Marija i apostoli kroz devet su dana...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.