papa franjo2

Nema istinske ljubavi bez križa – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra, osvrnuvši se na današnje evanđelje koje nam govori o snazi poziva da živimo u punini i bez kolebanja svoje prianjanje uz Gospodina (Mt 10,37-42)

Isus od svojih učenika traži da ozbiljno shvate evanđeoske zahtjeve, pa i onda kada to traži žrtvu i napor – rekao je Papa i istaknuo – Prvi veliki zahtjev, da ljubav prema njemu stave iznad obiteljskih osjećaja, upućuje onima koji ga slijede, te kaže: „Tko ljubi oca ili majku više nego mene, nije mene dostojan. Tko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije mene dostojan“.

Isus sigurno ne namjerava podcijeniti ljubav prema roditeljima i djeci, no zna da rodbinske veze, ukoliko su stavljene na prvo mjesto, mogu odvratiti od istinskog dobra – rekao je Sveti Otac i primijetio – Svi bismo u svezi s tim mogli dati mnogo primjera, da i ne spominjemo one situacije u kojima se obiteljski osjećaji miješaju s izborima koji su suprotni evanđelju. Međutim, kada je ljubav prema roditeljima i djeci pokretana i pročišćena Gospodinovom ljubavlju, tada ona postaje potpuno plodna i daje dobre plodove u samoj obitelji i još više izvan nje.

Potom Isus kaže svojim učenicima: „Tko ne uzme svoga križa i ne pođe za mnom, nije mene dostojan“ – citirao je papa Franjo i objasnio – Radi se o tome da ga moramo slijediti na putu koji je On sam prošao, ne tražeći prečace. Nema istinske ljubavi bez križa, to jest bez cijene koju trebamo osobno platiti. Križ koji se nosi s Isusom, ne plaši, jer On je uvijek uz nas da nas podrži u trenutku najveće kušnje, da nam dade snage i hrabrosti. Ne koristi uzrujavati se kako bismo plašljivim i sebičnim ponašanjem sačuvali vlastiti život.

Isus upozorava: „Tko nađe život svoj, izgubit će ga, a tko izgubi svoj život poradi mene, naći će ga“. To je neobična evanđeoska misao – rekao je Papa i napomenuo – No i o tome, hvala Bogu, imamo mnogo primjera! Punina se života i radosti nalazi darujući se za evanđelje i braću u otvorenosti, prihvatu i dobrohotnosti. Tako čineći možemo iskusiti Božju velikodušnost i besplatnost. Isus nas na to podsjeća: „Tko vas prima, mene prima; a tko prima mene, prima onoga koji je mene poslao. Tko napoji jednoga od ovih najmanjih samo čašom hladne vode zato što je moj učenik, zaista, kažem vam, neće mu propasti plaća“.

Velikodušna besplatnost Boga Oca vodi računa i o najmanjim gestama ljubavi i služenja braći – rekao je Sveti Otac i dodao – To je zarazna zahvalnost koja svakome od nas pomaže da budemo zahvalni onima koji se brinu o našim potrebama. Kada nam netko ponudi pomoć, ne smijemo misliti da je sve to morao učiniti radi nas. Zahvalnost je prije svega znak dobrog odgoja, no i kršćanska odlika. To je jednostavan znak, no istovremeno istinski znak Božjega kraljevstva koje je kraljevstvo besplatne i zahvalne ljubavi.

Neka nam Presveta Djevica Marija koja je Isusa ljubila više nego svoj život i slijedila ga sve do križa, pomogne da uvijek pred Bogom budemo otvorena srca, dopuštajući da njegova riječ prosuđuje naše ponašanje i izbore – zaključio je papa Franjo.

Vatican News

Radio Marija

00:30 Oči u oči - tema: "Kada dođe on - Duh Istine - upućivat će vas u svu istinu" (Iv 16,13); ur. i vod.: Božo Barun
01:30 Glazba
02:15 Krunica - Radosna otajstva
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Devetnica Srcu Isusovu sa sv. Terezijom Margaretom Redi

Papa Pio XI. proglasio je Tereziju Margaretu Redi blaženom 1929. g., a svetom 1934. g.. pripisujući njezinu svetost štovanju Kristova Srca: „Njeno ime,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.