marijanska godina 1

Zavjetnim nedjeljnim večernjim molitvenim programom koji je započeo molitvom radosnih i žalosnih otajstava krunice u nedjelju 11. listopada u 17 sati i nastavio se u 18 sati svečanom svetom misom, u crkvi Hrvatskih mučenika u Hrnetiću koju je predvodio mons. Marinko Miličević generalni vikar Gospićko-Senjske biskupije koji je također odgovoran i za Svećenički Marijanski Pokret u Hrvatskoj, otvorena je Marijanska godina u najstarijoj župi karlovačkog kraja posvećenoj sv. Martinu biskupu.
U prigodnoj propovijedi mons. Miličević je govorio o važnosti predanja Blaženoj Djevici Mariji. Istaknuo je: "U tome su nam primjeri veliki sveci kao što je sveti Ivan Pavao II. koji se potpuno predao Blaženoj Djevici Mariji. Kada se posvetimo Gospi, tada ona preuzima odgovornost da nas oblikuje u drugoga Krista. Također, po riječima sv. Ivana Pavla II. 'kada se posvetimo Blaženoj Djevici Mariji, ona od nas čini savršen prinos Presvetomu Trojstvu.'"
Propovijednik je povezao ovu Marijansku godinu s Matejevim evanđeljem 28. nedjelje kroz godinu gdje se naglašava koliko je važno imati prikladno "svadbeno ruho", a govori o euharistiji kao svadbenoj gozbi i konačne gozbe u Kraljevstvu nebeskom. Propovijednik je istaknuo: "Marija će, zato jer smo joj prišli i njoj se posvetili, odijenuti i nas u nove haljine i tako ćemo ići 'sigurnim putem u nebo' - tako nas uči sveti Bernard."
Mons. Miličević je također spomenuo primjer jednog svećenika koji je na svojoj 50. obljetnici misništva svjedočio o tomu kako je bio ranjen u ratu kao mladić i kako je čudesno preživio po zagovoru Blažene Djevice Marije. To je čudo pripisao svojoj posveti Blaženoj Djevici Mariji koju je učinio još u djetinjstvu i neprestano je obnavljao. Ona je vodila njegov put sve do svećeništva. Osmišljavanje života, ljubav prema Kristu i Crkvi sve nam to dolazi po posveti Blaženoj Djevici. Izvanredan primjer nam je tu i sv. Ivan Pavao II. koji je na samrti, dok nije mogao fizički govoriti, zatražio olovku i papir i napisao svoje geslo: "Totus tuus - Sav tvoj Marijo!"

marijanska godina 2
Nakon misnog slavlja okupljeni vjernici i svećenici predvođeni župnikom don Filipom Pavlovićem izmolili su Posvetnu molitvu Gospi, a molitveni program je nastavljen molitvom Slavnih otajstava Gospine Krunice i završen je Klanjanjem pred Presvetim Oltarskim sakramentom. Ovaj zavjetni nedjeljni večernji molitveni program župljani Hrnetića će imati kroz cijelu godinu svake nedjelje. Osim toga, neki od ciljeva su obnova osobne i obiteljske molitve i sakramentalnog života župljana, te otkrivanje pokorničke prakse Crkve i važnosti Svetoga pisma u životu vjernika.

 

Tekst i fotografije: don Filip Pavlović, upravitelj župe Hrnetić

Radio Marija

16:00 Glazbena razglednica - pjesme Slavonije i Podravine; ur. i vod.: Božidar Biondić
16:45 Glazba
17:00 Mudrosti i duhovnosti svetih otaca - tema: Tertulijan kršćanski pisac; gost-urednik: don Ivan Bodrožić; vod.: Zdravka Andrijašević
17:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u lipnju - IV. dan

4. DAN S TIGROM U KOŠTAC Došao je iz Ranigora, iz Sunderbanske džungle. Zove se Khanto Neye. Čitav svoj život proveo je u šumama. Nema ničega,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.