web trsa1

Svečanim misnim slavljem u trsatskoj bazilici u nedjelju 25. listopada zaključena je hodočasnička godina u svetištu Majke Božje Trsatske. Misu je služio prvostolni dekan mons. Sanjin Francetić. Suslavili su fra Ivan Miklenić i gvardijan Trsatskog svetišta fra Krunoslav Kocijan koji je na početku uputio pozdravnu riječ .

U propovijedi nadahnutoj svetopisamskim čitanjima toga dana mons. Francetić je kazao kako nije lako biti kršćanin u današnjem svijetu. Primjer su žene koje rade nedjeljom u trgovačkim centrima i ne stižu na nedjeljne mise. S druge strane vrijeme je ovo kušnje jer neki planiraju različite nedjeljne aktivnosti zbog kojih nemaju vremena za Boga i Euharistiju. Osim toga, ne vidimo da je ovo vrijeme pandemije koronavirusa prilika za molitvu u obitelji i čitanje Svetog pisma.

Upozorio je na nužnost slušanja Božje riječi i razumijevanja onoga što nam Bog poručuje i kao primjer naveo Blaženu Djevicu Mariju koja je znala što govori kada je rekla: “Neka mi bude po riječi tvojoj.” Govoreći o evanđelju toga dana (Mt 22, 34-40) i ljubavi o kojoj Isus govori, naveo je bl. Miroslava Bulešića kao uzor za nasljedovanje. Njegove riječi: “Moja osveta je oprost.”, predstavljaju tu logiku ljubavi o kojoj Krist govori. Osvrnuo se na pitanje poslušnosti u Crkvi upozorivši kako te poslušnosti danas nedostaje. Primjetno je to i u primjerima u kojima se neki oglušuju na odluke o nošenju maski u crkvama i pričesti na ruke, rekao je mons. Francetić. Vjernike je u nastavku potaknuo da se zapitaju na koji način razgovaraju s onima koji nisu Krista upoznali, idu li na hodočašća u Trsatsko svetište s pravom namjerom – radi unutarnje promjene, ali i pokazuju li zahvalnost franjevcima koji svakodnevno dočekuju hodočasnike i brinu o Svetištu. U ime riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića, Riječke nadbiskupije i svoje osobno ime, uputio je trsatskim franjevcima riječi zahvale za višestoljetnu skrb o ‘Hrvatskom Nazaretu’ i duhovnu prisutnost u gradu Rijeci.

web trsa2

Zaključujući propovijed kazao je kako je Trsatsko svetište mjesto Božje prisutnosti i mjesto u kojemu Gospa dijeli svoje milosne darove i svećenicima i vjernicima laicima. Na kraju, mons. Francetić potaknuo je vjernike da zadrže kršćansku radost u društvu u kojemu je depresije sve više.

U ovogodišnjoj hodočasničkoj godini Majci Božjoj Trsatskoj hodočastilo je oko 2.500 hodočasnika u koje se ne ubrajaju hodočasnici koji su sudjelovali na misama na slavljima Uznesenja BDM na nebo – Velike Gospe i Rođendana BDM – Male Gospe, kazao je gvardijan Trsatskog svetišta fra Krunoslav Kocijan. To je daleko manji broj nego što je uobičajeno, ali Bogu hvala, bilo je dosta udruga umirovljenika, hodočašća brojnih župa, a Majci Milosti ove godine hodočastile su i brojne obitelji. Molimo i zagovoru Majke Božje Trsatske preporučamo medicinske djelatnike, bolesnike, kao i one koji su zbog koronavirusa u samoizolaciji, rekao je gvardijan Trsatskog svetišta.

Tekst i fotografije: Helena Anušić, Ured za odnose s javnošću, Riječka nadbiskupija

Radio Marija

20:40 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 Odgoj za ideale - emisija zagrebačkih bogoslova - tema: Marijini novi suradnici; gosti: Jurica Klanfar, bogoslov V. godine i Martin Radić, bogoslov IV. godine; ur. i vod.: Mate Galić, bogoslov V. godine
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj Slavna sveta Katarino, djevice i mučenice, pomozi mi nasljedovati tvoju ljubav i čistoću. Daj mi snage i hrabrosti...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.