papa franjo va 20201030

(Vatican Media)

 

Na općoj audijenciji papa Franjo je govorio o Kristu na dan njegova krštenja na Jordanu. Svojom molitvom, objasnio je, otvorio je „prolaz“ na nebu kako bi Boga donio i onima koji se ne osjećaju dostojni, u bilo kojoj situaciji u životu

Prva je Isusova molitva s grješnicima Božjega naroda, na obali Jordana, u dan njegova krštenja. Gesta je to koju je učinio ne za sebe, nego za sve nas. Pokazuje nam put prema dijalogu ljubavi s Ocem, također u mračnim trenutcima života. Tako je papa Franjo nastavio niz kateheza o molitvi, s vjernicima nazočnima na općoj audijenciji u Dvorani Pavla VI. i onima povezanima putem medija.

Kao na posljednjim susretima s hodočasnicima, Papa je objasnio da ne može sići pozdraviti ih, kako bi se izbjeglo okupljanje. To je protivno brizi, pozornosti koju trebamo imati pred tom 'gospođom' koja se zove COVID i koja nam toliko šteti – kazao je. Zbog toga, oprostite ako ne siđem pozdraviti vas; pozdravljam vas odavde, ali sve vas nosim u srcu. I vi, nosite me u svojem srcu, i molite za mene. Na udaljenosti možemo moliti jedni za druge.

Isus moli s grješnicima Božjega naroda – objasnio je Papa – ne ostaje na drugoj obali rijeke, ne želi se pokazati drugačijim i dalekim u odnosu na neposlušni narod, nego uranja svoje noge u iste vode pročišćenja. Isus nije neki daleki Bog, i ne može to biti. Utjelovljenje ga je otkrilo na cjelovit i ljudski nezamisliv način. Tako se, započinjući svoje poslanje, Isus stavlja na čelo pokajničkoga naroda, kao da preuzima na sebe dužnost da otvori prolaz kroz koji svi mi, nakon Njega, trebamo imati hrabrosti proći.

Kako tumači Katekizam u broju 2599: „sinovsku molitvu, koju je Otac od svoje djece očekivao, napokon će živjeti sam Sin jedinac u svom čovještvu, s ljudima i za ljude“. S Isusom je na Jordanu cijelo čovječanstvo. Tu su ponajviše grješnici: oni koji su mislili da ih Bog ne može voljeti, oni koji se nisu usuđivali prijeći prag Hrama, oni koji nisu molili jer se nisu osjećali dostojnima. Isus je došao zbog svih, i zbog njih, i započinje djelovati upravo zajedno s njima.

Evanđelist Luka ističe molitveno ozračje toga dana te da se, dok je Isus molio, rastvorilo nebo. Moleći – rekao je Papa – Isus otvara vrata neba, i iz tog otvora silazi Duh Sveti. A s neba se zaori: „Ti si Sin moj, Ljubljeni! U tebi mi sva milina!“. Ta nam rečenica daje naslutiti nešto o Isusovu otajstvu i Njegovu srcu koje je uvijek okrenuto Ocu. U vrtlogu života i svijeta koji će ga osuditi, i u najtežim i najtužnijim iskustvima koja će morati podnijeti, i onda kada doživi da nema gdje položiti glavu, i kada se oko Njega razjare mržnja i progoni, Isus nije nikada bez utočišta; On vječno prebiva u Ocu.

Isusova je molitva potpuno osobna, i tako će biti tijekom cijelog Njegova zemaljskog života, ali na Duhove će milošću postati molitva svih krštenih u Kristu. On je sam pribavio za nas taj dar i poziva nas da molimo onako kako je on molio. Zbog toga, ako se neke večeri dok molimo osjećamo umornima i praznima, ako nam se čini da je život bio potpuno uzaludan, u tom trenutku trebamo moliti da Isusova molitva postane naša. Tada ćemo čuti glas s neba, glasniji od onoga koji dolazi iz naše najdublje nutrine, koji nam nježno govori: 'Ti si miljenik Božji, tisi sin, ti si radost Oca nebeskog'.

To su Očeve riječi koje su za svakoga od nas – istaknuo je Papa – čak i ako su nas svi odbacili, kao grješnike najgore vrste. Jer, Isus nije sišao u vode Jordana zbog sebe, nego zbog svih nas. Otvorio je nebesa, kao što je Mojsije otvorio vode Crvenoga mora, kako bismo svi mogli poći za Njim. Isus nam je darovao svoju vlastitu molitvu koja je Njegov dijalog ljubavi s Ocem. Dao nam ju je kao sjeme Trojstva koje želi zaživjeti u našim srcima. Prihvatimo je! Prihvatimo taj dar molitve – potaknuo je na kraju papa Franjo.

 

Alessandro Di Bussolo; Ariana Anić - Vatikan

Preuzeto sa: VATIKAN NEWS

Radio Marija

14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - poslušajte razmatranje za 4.12.2023.

Svakoga dana u 7:45 h pratite adventska razmatranja svećenika zajednice Omnia Deo - "Dođi, Gospodine Isuse." Reprize možete pratiti u 19:45 h....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.