201005 SupsidijarGolubic 1


Dan uoči Svih Svetih već tradicionalno ZAMAK, zajednica mladih katolika u Karlovcu organizira prigodni program koji se sastoji od misnog slavlja, predstave i zajedničkog druženja. Zbog ograničenja uzrokovanog korona virusom ovogodišnji Holywin organiziran je na drugačiji način. Članovi ZAMAK-a vodili su sat euharistijskog klanjanja za vrijeme kojega su prezentirali misli blaženog Karla Acutisa, petnaestogodišnjaka kojega je papa Franjo pred nekoliko tjedana proglasio blaženim. Poticajnim mislim i prekrasnim pjesmama stvorili su posebno ozračje svetosti.

holywin KA 2020 6

Misno je slavlje predvodio fra Mate Bašić, župni vikar u župi Presvetog Trojstva u Karlovcu i voditelj programa Exitus u koncelebraciji s mons. Antunom Senteom, ml., rektorom i vlč. Zlatkom Golubićem supsidijarom u Nacionalnom svetištu svetog Josipa. U prigodnoj homiliji između ostalog propovjednik fra Mate je kazao kako na svetkovinu Svih Svetih Crkva pred nas stavlja evanđeoski odlomak koji je teološko i književno remek djelo. Evanđelist Matej je na poseban načni opisao blaženstva. Broj osam označava osmi dan, dan uskrsa, stoga oni koji žive osam blaženstva žive život koji nema prestanka.

Nadalje blaženstva su ispisana sa sedamdeset i dvije riječi, a u knjizi Postanka nabrojana su 72 poganska naroda. Evanđelist Matej time želi reći da Isus nudi savez sa svakim narodom i svakim čovjekom za razliku od onog Mojsijeva saveza koji je sklopljen samo s jednim Izraelskim narodom, kazao je tom prigodom fra Bašić. Termin blago, odnosno biti blažen u helenističkoj se kulturi koristio samo za bogove. Koristeći upravo taj termin Isus nam poručuje da svatko od nas može biti s Bogom. Prije same objave blaženstva Isus uzlazi na goru ne sam već sa mnoštvom. Uzdizati se na goru u Bibliji znači susresti se s Bogom. Poruka je to nama kako trebamo biti oni koji do Boga ne dolazimo sami već je potrebo da sa sobom "vučemo" i druge, odnosno dovodimo ih do Boga, to znači biti svet, kazao je fra Mate te dodao kako su siromasi duhom oni koji se dragovoljno odriču nečega svoga da bi dali drugima, dok su drugi oni koji imaju, ali nisu navezani na ono što posjeduju. Ipak kraljevstvo je nebesko onih siromaha duhom koji znaju upokoriti svoj ego, odnosno biti ponizni kazao je u svojoj homiliji fra Mate.

holywin KA 2020 4Nakon misnog slavlja, umjesto uobičajene predstave o životu svetaca koje su prošlih šest godina pripremali mladih za taj dan, prezentiran je mural slikara Leonarda Lesića na pročelju župne kuće "mons. Marijan moli litanije svetog Josipa", te cvjetno keramička instalacija biblijske priče: "Svadba u Kani Glilejskoj" rad časne sestre Brigite Badanjak, cvjetne aranžerke i karlovačke umjetnice Lidije Maček Stanić. O izloženim umjetninama govorio je mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa. Dora Sumina i Ana Hegedić izvele su prigodnu recitaciju. Izložene umjetnine kao izložbu na otvorenom otvorio je fra Mate Bašić.

holywin KA 2020 5

 

Tekst: mons. Antun Sente, ml., rektor, Nacionalno Svetište Svetog Josipa
Foto: J.Malinar, cross-press.net

Radio Marija

00:00 Klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u kapelici Radio Marije u Zagrebu - klanjanje animiraju članovi bratstva muževa katolika „Muževni budite“
06:00 Sveta misa - prijenos iz kapelice Radio Marije; misno slavlje predslavi p. Stjepan Fridl
06:40 Glazba
07:00 Nakane Apostolata molitve za prosinac; Krunica - Žalosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - razmatranje don Stipe Breke

AUTOR: Don Stipe Breko U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas. Kao kad ono čovjek neki polazeći na put...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.