201101 SviSveti 7

Blagdan Svih svetih, u nedjelju 1. studenoga, tradicionalno je proslavljen na sisačkom Viktorovcu. Misno slavlje ispred crkve Pohoda BDM predvodio je domaći župnik vlč. Ivan Grbešić u zajedništvu s dekanom sisačko-katedralnog dekanata preč. Krešimirom Bulićem, a služio je đakon Rafael Mlinar.
U homiliji osvrnuvši se na čitanje iz Knjige Otkrivenja svetog Ivana apostola vlč. Grbešić je rekao kako današnja Božja Riječ govori o pobjedničkoj pjesmi poput one koja se ovih dana čula s vukovarskog Vodotornja, simbola patnje, zajedništva, ali i pobjede hrvatskog naroda. „Sv. Ivan apostol vidio je u jednom trenutku nebo i bio je zadivljen pobjedničkim pjesmama. Čuo je kako je u raju lijepo, kako sveti kliču Bogu. Iz te pobjedničke pjesme kao da nam on u današnjem čitanju spušta na zemlju poruku za nas. Kaže Ivan kako dok sveti pjevaju Bogu u jednom trenutku se vide anđeli koji žele nauditi zemlji. Tko su ti anđeli koji žele nauditi zemlji? Jesu li to Božji anđeli? Ne, to nisu Božji anđeli već su to demoni. I što se dalje događa? Božji anđeo kaže ne! On želi zaštititi Božji narod i obilježiti ga da postane dio te pobjede. Mi se danas nalazimo u vremenu gdje osjetimo kako zemlja živi vrijeme kušnje i bolesti, ali zemlja nije samo bolesna od korone. Imamo čak i stožere po svim zemljama svijeta koji nam svakodnevno govore koliko ima oboljelih. Žao nam je zbog toga i sami poznamo ljude koji su pogođeni tom bolešću, ali to je opomena da se čovjek mora vratiti Bogu i obratiti kako ne bi postao moralno pokvaren i kako zemlja ne bi u potpunosti oboljela“, upozorio je župnik Grbešić dodavši kako bi i u današnjem svijetu isto tako bio potreban stožer koji bi govorio koliko se svaki dan malenih beba nikada neće roditi ili koliko djece umire od gladi.
-
U nastavku propovjednik je progovorio o blaženstvima, Isusovom programu svetosti, kako ih je nazvao. „Mojsije je otišao na Goru kako bi Izraelcima dao 10 Božjih zapovjedi po kojima bi se oni ravnali, ali Isus nije došao nama dati zapovjedi. Bit Isusova života i evanđelja je zapravo njegov Govor na Gori, govor blaženstava: blago siromasima duhom, blago ožalošćenima, blago krotkima, blago gladnima i žednima pravednosti, blago milosrdnima, blago čistima srcem, blago mirotvorcima, blago progonjenima zbog pravednosti. Baš ta blaženstva prvi je živio Isus, ali i toliki sveci. Sjetimo se našeg bl. Alojzija Stepinca koliko je on trpio. Koliko je sotona udario na tog dobrog pastira zato što nije htio popustiti zlu i htio je biti Božji. Upravo blaženstva oslikavaju najljepše lice Crkve, a to je svetost – Isusovo lice, ali i pokazuju njegovu ljubav. Vidite prvo blaženstvo nam kaže: blago siromasima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko. Što nam govori ovo blaženstvo? Da trebamo biti ponizni i da bez Božje pomoći nećemo moći te umjesto da se navežemo na ljude mi se trebamo navezati na Gospodina. Papa Franjo proglasio je blaženim 10. listopada o.g. Carla Acutisa koji je umro 2006. godine te čije su tijelo prošle godine nakon otvaranja groba pronašli neraspadnuto. Njegova majka, koja nije bila vjernica, ali i koja se obratila kada je vidjela da su se nakon sprovoda njezina sina dogodila čuda, u jednoj je rečenici sažela što znači biti siromašan duhom. Ona kaže: 'Mi kršćani nismo uvijek simpatični drugima, ponekad smo previše kruti, ponekad zatvoreni i premalo srdačni ili previše udaljeni od života ostalih, ali vjera se prenosi na prijatelje samo svjedočenjem'. Lijepo je uvijek biti uz čovjeka koji je dobar i siromašan duhom, uz onoga koji je ovisan o Bogu. Lijepo je biti uz Božje ljude“ rekao je vlč. Grbešić zaključivši kako je to poziv i nama da budemo Božji.

Nakon misnog slavlja, svećenici su se s vjernicima u procesiji uputili do središnjeg križa Gradskog groblja gdje su molili za pokoj svih duša čiji su posmrtni ostaci pohranjeni na ovom groblju.

Tekst i fotografije: Stjepan Vego, Ured za odnose s javnošću, Sisačka biskupija

Radio Marija

16:00 Glazbena razglednica - pjesme Slavonije i Podravine; ur. i vod.: Božidar Biondić
16:45 Glazba
17:00 Mudrosti i duhovnosti svetih otaca - tema: Tertulijan kršćanski pisac; gost-urednik: don Ivan Bodrožić; vod.: Zdravka Andrijašević
17:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u lipnju - IV. dan

4. DAN S TIGROM U KOŠTAC Došao je iz Ranigora, iz Sunderbanske džungle. Zove se Khanto Neye. Čitav svoj život proveo je u šumama. Nema ničega,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.