TOMISLAV ROGIC e1574938119730

Draga braćo i sestre u vjeri Kristovoj!

Dragi pomorci i ribari!

Blagdan svetog Nikole potiče u nama molitve Bogu u svim potrebama i poziva nas da se nadahnjujemo na primjeru svečeva života koji je evanđelje ostvario i slavu Neba dostigao. O njegovu blagdanu posebno se sjećamo ljudi od mora, pomoraca i ribara. Njihov život opisuje narodna izreka da je to „kruh sa sedam kora“. Ovu godinu u uvjetima pandemije koronavirusa kao da je tim „korama“ pridodana i osma kora – epidemija jer je život pomoraca dodatno otežan zarazom, bolestima, spriječenim plovidbama, dugotrajnim izolacijama zbog nemogućnosti pristajanja u luke i čekanjem kada će se moći iskrcati i doći svojim obiteljima.

U tim novim neprilikama zazivamo pomoć s Neba, od svemogućeg Boga po zagovoru svetog Nikole kome se pomorci i ribari stoljećima utječu. Tradicija prenosi tolika uslišanja u raznim neverama i pogiblima. U sjećanja naviru toliki zavjeti pomoraca svetom Nikoli: ako se spasi posada i brod – ako živi izađemo iz nevolje – ako ponovno vidim svoju obitelj – ako sretno uplovimo u luku… Tolike su svijeće zapaljene i zavjetni darovi ostavljeni pred slikom svetog Nikole u mnogim crkvama i kapelicama, tolike kapelice podignute po grebenima i u lukama.

Sveti Nikola svojim životom bio je odraz Božje dobrote i ljubavi za čovjeka. Darovano izbavljenje u nevolji toliko se puta ostvarilo djelovanjem svetog Nikole za njegova života, a poslije njegovim zagovorom kod Oca nebeskog. Uvijek željan pomoći, ostvariti Isusovu poruku ljubavi. U evanđelju jednom pitaju Isusa: “Učitelju, koja ja zapovijed najveća u Zakonu?” A on mu reče: “Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci.” (Mt 22, 36-40).

To je živio sveti Nikola i zato mu se i danas za pomoć utječemo i od njega se toj evanđeoskoj Božjoj dobroti želimo učiti da i mi budemo živo evanđelje po tim dvjema najvećim Isusovim zapovijedima u kojima je sažeto sve što Bog traži od čovjeka.

Na drugom mjestu Isus će reći: “U onaj ćete dan spoznati da sam ja u Ocu svom i vi u meni i ja u vama. Tko ima moje zapovijedi i čuva ih, taj me ljubi; a tko mene ljubi, njega će ljubiti Otac moj, i ja ću ljubiti njega i njemu se očitovati.” (Iv 14, 20-21).

Ovo je sveti Nikola spoznao umom, prihvatio srcem i živio,u djelo sprovodio. To nastavlja činiti svojim zagovorom s Neba. Zato ga častimo, zato mu se molimo i zavjetujemo. Da nam bude zagovornik i učitelj kršćanskog života u svim prilikama i neprilikama, izazovima i nevoljama.

Sveti Nikola čuvaj naše pomorce i ribare. Neka na njihovim usnama i u srcu budu iskrene molitve Bogu po tvojem zagovoru. Izbavi ih iz nevera na morima i svim drugim neverama života. Svojim zagovorom kod Boga svemogućeg isprosi milost da se skrate dani ovih iskušenja, ove epidemije, „kako bi se život mogao nastaviti normalnim tokom i u miru, da se vrate obzori nade“ kako u molitvi Gospi od brze pomoći, moli papa Franjo. Kušnje kroz koje prolazimo neka nam učvrste vjeru i pouzdanje u Božju dobrotu, svijest da je sve u ruci Božjoj i da nas Providnost vodi čudesnim Božjim putovima spasenja.

Neka iščezne ovo nova „kora“ na kruhu naših pomoraca i ribar, a oni tvojim zagovorom, sveti Nikola, neka postanu i sami odraz Božje dobrote i ljubavi.

Čestitam svim ljudima od mora dan svetoga Nikole i želim vam blagoslovljenu plovidbu. Neka vas i sve vaše najmilije na životnom putovanju prati nebeska zaštita Svemogućeg Boga po moćnom zagovoru svetog Nikole.

U Šibeniku, 23. studenoga 2020.

 

+ Tomislav Rogić, šibenski biskup
Predsjednik Odbora HBK za pastoral pomoraca

 

Preuzeto s: Hrvatska biskupska konferencija

Radio Marija

20:15 Krunica - Radosna otajstva; Litanije BDM
20:40 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 Evo me... - ur. i vod.: don Mihovil Kurkut

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

LITANIJE DUHU SVETOM

  Gospodine, smiluj se!   Gospodine, smiluj se! Kriste, smiluj se!   Kriste, smiluj se! Gospodine, smiluj se!   Gospodine, smiluj se! Kriste, čuj nas!   Kriste,...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2021
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

VG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.