obljetnica katolicka skola 3

U srijedu 9. prosinca Katolička osnovna škola “Josip Pavlišić” u Rijeci proslavila je svoj Dan i važne obljetnice: 20. godina biskupskog posvećenja mons. dr. Ivana Devčića, 15 godina od preminuća riječko-senjskog nadbiskupa Josipa Pavlišića i 5 godina djelovanja ove obrazovne ustanove.

obljetnica katolicka skola 2

Tim povodom u katedrali sv. Vida riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić predvodio je svečano euharistijsko slavlje. Zbog strogih epidemiloških mjera na misi je sudjelovao ograničen broj vjernika, odnosno po jedan predstavnik/ca svakog razreda, predsjednica Školskog odbora, ravnateljica, predstavnik Vijeća roditelja, jedan nastavnik/ca Predmetne, te jedan učitelj/ca Razredne nastave. U Katoličkoj osnovnoj školi misa se pratila online u učionicama i na taj način svi učenici i djelatnici Škole mogli su sudjelovati u svečanom misnom slavlju. U nadahnutoj propovijedi o životu i djelu nadbiskupa Pavlišića, riječki nadbiskup je kazao da je bio svjetlo koje je ljudima donosio vjeru, nadu i ohrabrenje. U vremenima koja nisu bila laka i u kojima su neki ubijani zbog vjere, on je išao ljudima. Da bi došao do svojih svećenika i vjernika putovao je različitim prijevoznim sredstvima poput vlaka i bicikla, a nerijetko je i pješačio. Nije tražio izgovore: “Nemam čime doći.” – nego je pronalazio načine, a ponekad i do odredišta dolazio autostopom, rekao je mons. dr. Devčić.

obljetnica katolicka skola 1

Spomenuo je zasluge nadbiskupa Pavlišića za otvorenje Srednje škola za spremanje svećenika, tj. klasične gimnazija u Pazinu, u kojoj je obnašao službu ekonoma i duhovnika te podravnatelja i ravnatelja. Iz te su škole izišli ne samo brojni svećenici nego i mnogi istaknuti intelektualci, među kojima i nekoliko akademika i biskupa. Izrazio je radost što riječka Katolička osnovna škola nosi ime “Josip Pavlišić” i izrazio vjeru da nas nadbiskup Pavlišić zagovara na nebu. Zaključujući, potaknuo je sve da po uzoru na nadbiskupa Pavlišića budu čvrste vjere u Boga i velike ljubavi prema čovjeku.

obljetnica katolicka skola 4

Na kraju mise na grob riječko-senjskog nadbiskupa Josipa Pavlišića ravnateljica Katoličke osnovne škole, Jasna Buketa, položila je cvijeće, a učenici zajedno s nadbiskupom Devčićem zapalili15 svijeća u znak 15 godina od smrti nadbiskupa Pavlišića. Ovom prigodom Buketa je, uz riječi zahvale Riječkoj nadbiskupiji i riječkom nadbiskupu mons. dr. Devčiću kao osnivaču ove obrazovne ustanove, uručila prigodan dar – slikovnicu “Zlatni krugovi Josipa Pavlišića”. Autorica i ilustratorica slikovnice je Martina Simonetti, učiteljica u riječkoj Katoličkoj osnovnoj školi. Prije i nakon svete mise za učenike su organizirane aktivnosti u Školi s ciljem upoznavanja ili produbljivanja znanja o životu i djelu Josipa Pavlišića.

obljetnica katolicka skola 5

 

Tekst i fotografije: Helena Anušić / Riječka nadbiskupija

Radio Marija

16:45 Glazba
17:00 Čuj nas, Majko! - tema: 125. godišnjica štovanja milosnog lika Majke Božje Bistričke u župi Siče - Dubovac, današnjem Gospinom polju
17:45 Glazba
18:00 Razmatranje litanija Srca Isusova - „Gle ovo srce koje je ljude toliko ljubilo” – pripremio p. Stjepan Fridl; 28. Srce Isusovo, živote i uskrsnuće naše

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Stjepan Fridl: „Gle ovo srce koje je ljude toliko ljubilo” - Srce Isusovo, živote i uskrsnuće naše

 AUTOR: p. Stjepan Fridl Razmišljamo o jednoj od važnih tema kršćanstva - Srce Isusovo, živote i uskrsnuće naše. Kao kršćani, vjerujemo da je Srce...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.