n2401 Tribina lit glazba Sv Vlaha 6

Drugu tribinu „Ususret svetom Vlahu“ pod naslovom „Zaboravljena liturgijska glazbena baština na čast svetog Vlaha“ održao je u četvrtak 18. siječnja u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku mo. Josip degl’ Ivellio.

Na početku se okupljenima obratila Marijeta Radić, predsjednica Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije koje je organizator tribina „Ususret svetom Vlahu“. Predstavivši predavača, uime Vijeća pozdravila je prisutne te izrazila zadovoljstvo da se nastavlja tradicija ovih tribina koje u interdisciplinarnom tonu obrađuju teme vezane uz dubrovačkog Parca, Dubrovačku Republiku i grad Dubrovnik te aktualnosti iz svijeta Crkve i društva.

Maestro degl’Ivellio predstavio je zaboravljenu liturgijsku glazbenu baštinu na čast svetog Vlaha kroz tri dijela predavanja. Prvo je pojasnio kako temelj liturgijske glazbene baštine čine tekstovi jer bez teksta nema glazbe, a u ovom slučaju oko 50 istraženih kompozicija uglavnom se bazira na tri teksta koji su zapravo himni iz Oficija sv. Vlaha, Salutis aram Blasius, Stellata pande moenia i Blasi, sacerdos inclite. Četvrti spomenuti tekst je tekst poznate Himne sv. Vlahu koji je napisao Vinko Vilić, a skladao Rade Ivellio. U ostatku predavanja mo. degl’Ivellio predstavio je skladatelje i njihove skladbe od kojih neke nikada nisu izvedene: F. Lederer, A. Hlond ps. Chlondowski, don P. Matijević, L. Rogowski, B. Bersa, J. M. Plumm, A. Furlotti, fr. J. Kuničić OP., A. Ravasio, don K. Selak, J. Vlach Vruticky i dr. Od 2006. do 2010. godine nastale su i neke nove skladbe naših skladatelja: Ljuboslava Ljuba Kuntarića, Nikše Njirića, Anđelka Klobučara, fra Izaka Špralje, fra Franja Jesenovića, Blaženka Juračića i tri skladbe samog predavača maestra degl’Ivellia. Od navedenih skladatelja, osim maestra degl’Ivellia, izvedena je samo skladba fra Izaka Špralje.

Predavač je istaknuo da postoji oko 40 skladbi, misa, moteta i himni na čast sv. Vlaha od kojih je široj vjerničkoj pa i glazbenoj sceni poznata samo nekolicina, a koje su prisutne u liturgijskom i izvan liturgijskom (koncertnom) prostoru.

Liturgijska glazbena baština u čast sv. Vlaha jedan je od najbogatijih i kvalitetom najkvalitetnijih opusa na čast jednog gradskog sveca zaštitnika kod nas, a zasigurno i puno šire. Na kraju je maestro degl’Ivellio istaknuo: “Tradicija nije kameno čuvanje onog što jest, tradicija je i pronalaženje nečeg zaboravljenog iz tradicije i ponovno pokazivanje toga.“ Izrazio je želju da se posveti više pozornosti objavi notnih izdanja ili izvedbi nekih spomenutih skladbi.

Predavanju su nazočili dubrovački biskup Roko Glasnović u pratnji ovogodišnjih festanjula, pomorca Perice Baletića i zanatlije Vladimira Buća, rektor zborne crkve sv. Vlaha i generalni vikar mons. Ivica Pervan. Nazočila je i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika Julijana Antić Brautović.

Ovogodišnja posljednja tribina „Ususret Svetom Vlahu“ održat će se 25. siječnja s početkom u 19:30 u dvorani sv. Ivana Pavla II. Predavanje pod nazivom „Sveti otok Daksa: Jeruzalem u Dubrovniku“ održat će dr. Matko Matija Marušić, znanstveni suradnik Instituta za povijest umjetnosti.

Tea Kuzek Marević

Izvor: Dubrovačka biskupija

Radio Marija

20:40 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 "ZVUCI SRCA" - KONCERT UŽIVO; poslušajte zbor mladih "Izvor" iz župe sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.