n crkva sv. vlaha krajem 19

Tribine „Ususret Svetom Vlahu“ održavaju se tijekom tri siječanjska četvrtka u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku s početkom u 19.30 sati.

Predavanje pod nazivom „Sveti otok Daksa: Jeruzalem u Dubrovniku“ na trećoj tribini u četvrtak 25. siječnja održat će dr. Matko Matija Marušić, znanstveni suradnik Instituta za povijest umjetnosti.

U predavanju će se predstaviti najnovija istraživanja povjesničara umjetnosti o svetištu na otočiću Daksi i tamošnjim kapelicama Kalvarije podignutima po uzoru na sveta mjesta Kristove patnje u Jeruzalemu. Prema arhivskim izvorima i pjesmama dubrovačkih humanista, izložit će se kako je ovaj lijepi otočić pred gruškom lukom početkom 16. stoljeća bio pretvoren u mjesto koje je, riječima Ilije Crijevića, „hinilo da je Sveta zemlja i ravna mu družica”.  Iako ovih kapelica na Daksi  već odavno nema one su svojim višestoljetnim postojanjem izvršile veliki utjecaj na pasionsku pobožnost u starome Dubrovniku.

Tribine „Ususret Svetom Vlahu“ kao dalju pripravu za svetkovinu nebeskog zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije organizira Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije.

ODRŽANE TRIBINE:

Na prvoj tribini u četvrtak 11. siječnja predavanje „Stotinu godina od obnove Zborne crkve sv. Vlaha“ održao je povjesničar umjetnosti Ivan Viđen.

Iako  je dubrovačkoj javnosti u još uvijek živome sjećanju velika poslijeratna obnova Zborne crkve sv. Vlaha završena naposljetku 2015.-2016. godine poznato je da je ova barokna crkva u prošlosti obnavljana otprilike svakih pola stoljeća. Najveća obnova crkve u 20. stoljeću trajala je tijekom 1924. godine i sastojala se od građevinskih popravaka i uređenja unutrašnjosti crkve te restauracije pokretne baštine. Ovaj je veliki zahvat na crkvi premašio radove uobičajenoga održavanja i donio je neke nove elemente u njezin izgled. Prilikom radova se slučajno došlo i do nekih novih znanstvenih saznanja kao što je otkriće oštećenoga slikanoga poliptiha iz stare crkve koja je nestala u požaru početkom 18. stoljeća. Nakon svečanoga blagoslova u studenome 1924. ova je obnova zaključena nabavkom četiriju novih zvona postavljenih pred Festu 1925. godine koja su do danas u  funkciji. Zanimljivost ove obnove jest da je u cjelini financirana dobrotvornim prilozima Dubrovčana iz zemlje i inozemstva. Povodom njezine stote obljetnice ovo će predavanje dati pregled tijeka obnove s naglascima na najvažnije zahvate te kontekst vremena u kojemu je ova obnova Parčeve crkve izvedena.

Na drugoj tribini u četvrtak 18. siječnja gost predavač bio je mo. Josip degl’ Ivellio s predavanjem „Zaboravljena liturgijska glazbena baština na čast svetog Vlaha“.

U predavanju je bilo riječi o otprilike 40 skladbi, misa, moteta i himni na čast sv. Vlaha od kojih su široj vjerničkoj pa i glazbenoj sceni poznate samo nekolicina (manje od 5), a koje su prisutne u liturgijskom i izvan liturgijskom (koncertnom) prostoru. Uz želju za predstavljanjem jednog od najbogatijih i kvalitetom najkvalitetnijih opusa na čast jednog gradskog sveca zaštitnika kod nas, a zasigurno i puno šire, u predavanju se govorilo o skladbama koje su nastajale uglavnom na početku 20. stoljeća, ali i o liturgijskim skladbama koje su nastale prije petnaestak godina uz poseban naglasak na one autore koji su rođenjem ili djelovanjem bili vezani za grad Dubrovnik (don P. Matijević, L. Rogowski, B. Bersa, J. M. Plumm, A. Furlotti,  fr. J. Kuničić OP., A. Ravasio, don K. SelakJ. Vlach Vruticky i dr.).

Izvor: Dubrovačka biskupija

Radio Marija

04:00 Glazba
04:30 SKAC - Pocast - tema: Vjera, ljubav i domovina; gosti: Gabrijel Lukić, predsjednik udruge „Mladi za domovinu“ i p. Niko Bilić, predstojnik Filozofsko-teološkog instituta DI; ur. i vod.: Tomislav Kaurloto
05:15 Glazba
05:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.