MG 2451

Središnje slavlje ekumenskog hoda ovogodišnje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana održano je u subotu, 20. siječnja u bazilici sv. Kvirina u Sisku. U toj prigodi svečano misno slavlje predvodio je povjerenik za ekumenizam i dijalog Sisačke biskupije Branimir Motočić u zajedništvu s rektorom bazilike Robertom Jakicom i župnim vikarom Rafaelom Mlinarom. Slavlju je nazočio i protojerej stavrofor o. Kirko Velinski iz Makedonske pravoslavne crkve.

Na početku povjerenik Motočić prenio je okupljenima, a posebno o. Velinskom pozdrave sisačkog biskupa Vlade Košića.

U homiliji vlč. Motočić osvrnuo se na važnost ovakvih susreta i molitve za jedinstvo. „To što mi kršćani nismo jedna Crkva, to nije dobro. Ta naša današnja razdijeljenost plod je povijesti, grijeha i ljudske nesavršenosti. Osnovni osjećaj svakog Kristovog vjernika na tu temu treba biti da to nije dobro i da je to rana na Kristovom tijelu. Uvijek se treba sjediti one slike Isusove haljine na Kalvariji koju nisu vojnici derali, nego su za nju bacili kocku. Isusova haljina slika je Crkve. I tada sveti Ivan koji opisuje taj događaj želi pokazati sliku da Isusovu haljinu treba čuvati čitavu. Zato braćo i sestre svaka molitva je veliki dar i djelo da jednoga dana situacija ne bude takva te da ponovno budemo jedno stado s jednim pastirom“, poručio je Motočić.

U nastavku, pojasnivši geslo ovogodišnje molitvene osmine „Ljubi Gospodina Boga svojega… i svoga bližnjega kao sebe samoga“, propovjednik je rekao kako ono nastoji nadahnuti i pokazati smjer u kojem treba u aktualnoj godini ići u ekumenskim nastojanjima. „Ove godine je to odlomak iz Lukina Evanđelja koji nas podsjeća na osnovnu stvar onoga što znači biti kršćanin. Naš odnos, onaj osobni s Kristom, je odnos ljubavi. Sveti Ivan Apostol lijepo kaže da je Bog ljubav i uči nas da ćemo tek po bratskoj ljubavi moći upoznati i spoznati Božju osobnost i bit. Zato nas ovaj razgovor u čitanju između farizeja i Isusa vuče upravo tome. Naime, ako želimo imati ispravan odnos prema Gospodinu Bogu, tada moramo imati i ispravan odnos prema svome bližnjem. Iz toga ispravnog odnosa javlja se želja da prihvatim kao brata svakog koji ispovijeda da je Isus jedini spasitelj svijeta“, rekao je Motočić te na kraju osvrnuvši se na prispodobu o milosrdnom Samarijancu poručio je kako je Isus liječnik čitavog čovječanstva pa tako i onaj koji će donijeti jedinstvo kršćana.

Na kraju mise, okupljene je pozdravio i o. Kirko prenijevši pozdrave europskog metropolite Pimena. „Danas sam ovdje došao kako bi zajednički s vama otvorena srca i s velikom ljubavlju molio na istu nakanu, jedinstvo svih nas Isusovih učenika. Dvanaestorica apostola proširila su Radosnu svijest čitavom zemaljskom kuglom, a tako danas molitvom možemo učiniti puno jer Bog je ljubav i njemu je sve moguće“.

Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

09:00 Schönstatt - to sam ja! - ur. i vod.: Nada Pribanić
09:45 Glazba
10:30 Marulova kolijevka - tema: Epigrafički natpisi na iskopinama Salone (Izložba "Memento mori"); gost: Nino Švonja, kustos Epigrafičke zbirke Arheološkog muzeja Split; ur. i vod.: Zdravka Andrijašević
11:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.