Nedjelju Božje riječi, 21. siječnja o.g., riječki nadbiskup Mate Uzinić proslavio je u zajedništvu sa župljanima Župe Svete Obitelji na Pećinama u Rijeci. Razlog nadbiskupovog posjeta ovoj župnoj zajednici i predslavljenja župnog nedjeljnog euharistijskog slavlja prvotno je bila misa koja se slavila po nakani za pokojnu Zofiju, nedavno preminulu majku župnika Piotra Modrzejewskog. Uz veliki broj župljana, nadbiskupa i župnika Piotra Modrzejewskog, suslavila su i dvojica svećenika, Mario Gerić i Pave Điko. Nakon euharistijskog slavlja nadbiskup Uzinić je u pratnji župnika posjetio i gradilište nove župne crkve Svete Obitelji.

 1 3 scaled 3

Prigodnu homiliju nadbiskup Uzinić započeo je govorom o Gospodnjem pozivu na obraćenje koji odjekuje liturgijom ove treće nedjelje kroz godinu. Govoreći o obraćenju, naglasio kako ono ponajprije znači prihvatiti istinu o Bogu koji je Bog za nas, o Bogu koji je Bog s nama. Tako shvaćeno obraćenje više je od onog što mi redovito razumijevamo kao obraćenje u smislu odvraćanja od vlastitih grijeha. Obraćenje na koje nas Gospodin poziva jest odvraćanje od mišljenja da nešto možemo postići sami, da mi sami možemo osvojiti nebo, a što je zapravo prvi grijeh. Ono je zapravo prihvaćanje da nebo u Isusu Kristu dolazi nama, da Bog u Isusu Kristu prilazi čovjeku i sam postaje čovjekom kako bi nas mogao podići i učiniti onim za što smo stvoreni, a stvoreni smo da bismo bili njegovi prijatelji; stvoreni smo za vječno zajedništvo s Njim. To je ono što Isus propovijeda. To je evanđelje.“ Kako bi ta poruka dospjela do svakog čovjeka, u svim vremenima i na svakom mjestu Isus bira učenike, bira nas i ustanovljuje Crkvu čija je zadaća nastavljanje i izvršenje njegovog djela spasenja za ovaj svijet, tj. nastaviti propovijedati ovu istu poruku o obraćenju i vjerovanju evanđelju, o obraćenju toj istini o Bogu koji nas ljubi i vjerovanju evanđelju koje je sam Isus Krist koji je radosna vijest za nas.“ Takvo obraćenje od nas kršćana zahtjeva da mi sami postanemo evanđelje kako bi ljudi u nama i po nama mogli osjetiti da evanđelje jest doista jedna radosna vijest o Bogu koji ljubi čovjeka. Upravo to znači ono „biti ribarima ljudi“; izvaditi čovjeka iz mora, koje je u biblijskom rječniku simbol zla, znači spasiti ga. Poslanje učenika, poslanje Crkve je izvlačiti ljude iz zla.

 2p

Budući da se ova nedjelja slavi unutar Molitvene osmine za jedinstvo kršćana koja se ove godine obilježava pod geslom nadahnutim retkom Lukinog evanđelja „Ljubi Gospodina Boga svojega i svoga bližnjega kao sebe samoga!“ nadbiskup je konstatirao kako kršćanske crkve još uvijek nisu zajedno ali kako ta činjenica da nisu zajedno na institucionalnoj razini ipak mora postojati povezanost u ljubavi, u zajedničkoj ljubavi prema Bogu kako bismo nadahnuti na toj ljubavi mogli na pravi način ljubiti jedni druge.

Nakon euharistijskog slavlja nadbiskup Uzinić je u pratnji župnika posjetio i gradilište nove župne crkve Svete Obitelji za čiju gradnju je kamen temeljac položen 22. listopada 2023. godine.

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

05:40 Glazba
06:00 Kraljice Neba; Molitva prije rada
06:05 Glazba
06:15 Nakane Apostolata molitve za travanj; Krunica - Žalosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.