20240212 103003

Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U crkvi Gospe Lurdske, koja sljedeće godine slavi 50. godišnjicu posvete, slavljene su tri mise, a središnju je predslavio gvardijan i upravitelj Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Marinko Vukman, OFM, u suslavlju župnika kanonika don Stipe Jerkovića, župnika Župe Vidonje don Mladena Margete i umirovljenog svećenika don Nedjeljka Kešine.

Prigodom 25. godišnjice ukazanja Majke Božje u Fatimi, Papa Pio XII., 1942. posvetio je cijeli svijet Prečistom Srcu Marijinu i tada je između ostaloga rekao: „Blago narodu kojemu je Gospodin njegov Bog, blago narodu koji ima za Kraljicu Majku Božju“, podsjetio je fra Marinko te istaknuo kako je Majka Gospodina srasla sa sudbinom našega naroda od stoljeća sedmog i nikad ga ne napušta.

„Ako bacimo pogled na našu tešku i mučeničku prošlost, onda ćemo se lako uvjeriti da je kroz 14 stoljeća, naše slavom, ali tragedijom ispisane povijesti, naš narod častio Majku Božju kao svoju Kraljicu, i kroz čašćenje, nastojao biti vjeran svome Bogu. Povijest hrvatskog naroda, možemo reći mirne duše, jest povijest pobožnosti i štovanja Blažene Djevice Marije. Ta jedinstvena veza Marije i našega naroda, dokazana je gestom kojom su Hrvati, jedan od rijetkih kršćanskih naroda, pozdrav – hvaljen budi Isus Krist, zamijenili pozdravom – hvaljen Isus i Marija,“ naglasio je gvardijan.

Prije 166 godina Gospa se ukazala u Lurdu i Lurd je danas jedno od najvećih svjetskih svetišta u koje svake godine hodočasti šest milijuna vjernika. Govoreći o brojnim uslišanim molitvama u Gospinim svetištima, posebno je istaknuo primjer dječaka Oriana koji je ozdravio u Lurdu, te čovjeka za kojega je njegova supruga molila 23 godine i ništa se nije događalo, čak štoviše bio je sve gori, dok jednog dana nije otišao u Međugorje i vratio se potpuno drugačiji. Tisuće puta Gospa je pokazala da je naša Majka. Bez nje i njezinih svetišta, bez nje i njezinih crkava i kapela, bez molitve i hodočašća, hrvatski katolici ne bi prebrodili poteškoće ni prošlosti a ni sadašnjosti, pojasnio je.

„Glavu gore, moj narode, ali i srca gore, budi Kristov, budi Gospin i ne boj se, ne boj se, jer imaš najubojitije i najjače oružje protiv nesreće, protiv zla – to je misa, to je molitva , to je Marija!… Prihvati krunicu u svoje ruke, prihvati se čvrsto Gospinih skuta, znaj – ‘tamo gdje se ne izgovara Zdravo Marija, nema veselja, gdje nema krunice i molitve, u životu je besmisao, bez krunice i molitve u obitelji je nemir, u poslu sebičnost, na ustima laž, u srcu praznina.’ Zato nemaš pravo na nevjeru moj narode, nemaš pravo na psovku i vrijeđanje, nemaš pravo biti svakakav, nemaš pravo sijati mržnju, kad te Ljubav stvorila. Prihvati Gospinu ruku, otvori uši na pripravu Gospinoga glasa i bit ćeš sretan, bit ćeš i blagoslovljen, a što nam drugo i treba“, istaknuo je propovjednik.

Gvardijan Vukman je na kraju propovijedi, prisjetivši se riječi kardinala Alojzija Stepinca prigodom krunidbe Majke Božje u Mariji Bistrici, pozvao vjernike da se mole Gospi Lurdskoj i ostanu vjerni Blaženoj Djevici Mariji, te obećao da će na poseban način moliti za njih da im Gospodin olakša životne poteškoće.

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

17:00 Mudrosti i duhovnosti svetih otaca - tema: Tertulijan kršćanski pisac; gost-urednik: don Ivan Bodrožić; vod.: Zdravka Andrijašević
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u lipnju - IV. dan

4. DAN S TIGROM U KOŠTAC Došao je iz Ranigora, iz Sunderbanske džungle. Zove se Khanto Neye. Čitav svoj život proveo je u šumama. Nema ničega,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.