MG 6906

Predstavljanje knjige biskupa u miru Ratka Perića „Isusovi sakramenti u molitvi Oče naš“ te knjige sv. Tome Akvinskog „O Gospodinovoj molitvi“ održano je u četvrtak, 7. ožujka u Velikom Kaptolu u Sisku.

Knjige su predstavili biskup Ratko Perić i nakladnik Stjepan Juranić, a predstavljanju je nazočio i sisački biskup Vlado Košić.

Na početku upoznavši okupljene sa životom biskupa Perića, nakladnik Juranić je ustvrdio kako je on najplodniji živući hrvatski teolog i pisac. Govoreći o ovoj novoj biskupovoj knjizi rekao je da ona predstavlja vrsno duhovno štivo u kojem on piše jasno, katolički pravovjerno s puno sućutnosti, ali nadasve istine. „Nema kod njega zamagljivanja, pakiranja u celofan, razvodnjavanja, otklona od jasnoće, odricanja od svete tradicije niti podilaženja svjetskim trendovima i moćnicima… U knjizi se povezuje sedam molbenica Očenaša sa sedam sakramenata. Jednostavno, praktično, konkretno i poticajno. Stupovi katoličke vjere i prakse postupanja i obraćanja Bogu, čitatelju se stapaju u jednu cjelinu. Stoga je ovo djelo sinteza koja na vješt način učvršćuje ono što, kako i zašto, vjernik izgovara i čini. Njime se Kristovom vjerniku koji želi produbiti molitvenu spoznaju, duhovnost i svjedočenje za Isusa otvaraju svetopisamski obzori. Zapravo, ona je svojevrsni repetitorij osnovnih istina katoličke vjere, što slavimo i kako se molimo tj. što sve molitvom ištemo“, poručio je Juranić nakon čega se kratko osvrnuo i na knjigu sv. Tome Akvinskog koja je objavljena o 750. obljetnici nastanka njegovih katehetskih propovijedi u Napulju, a danas je prvi put predstavljena javnosti.

Pozdravivši sve okupljene biskup Perić je zahvalio biskupu Košiću na prilici za ovo predstavljanje kao i za predavanje koje je ranije tog dana održao na Svećeničkom danu. Pojasnivši što zapravo knjiga donosi Perić je rekao kako se ovdje ne govori o sakramentima općenito, kao što se uči na Teološkom fakultetu u sakramentologiji, nego pod vidom molitve Očenaša. „Isus je jednoga dana u tri minute poučio svoje učenike, na njihov poticaj, kako se Bogu moliti da budeš uslišan. Sedam zaziva u Očenašu svi znamo napamet, od djetinjstva. Isus je rekao: ne govorite mnoštvo riječi, ne blebećite, nego svjesno, pobožno molite Oca nebeskoga. Ne zaboravimo da i ovu kratku molitvu Očenaša možemo izgovoriti blebećući, tj. da ništa ne razmišljamo nego samo da nesvjesno odverglamo. Isus je također naznačio ili ustanovio svete sakramente kroz tri godine, od Kane Galilejske do Uzašašća kod Betanije, i to u raznim prigodama. A to je Crkva tijekom vremena preuzela i protumačila brojem i pojmom: sedam svetih sakramenata svi ih znamo napamet, još iz pouke za Prvu sv. Pričest. Svaki sakrament ma svoje riječi i čine uz djelatnu prisutnost svećenika prigodom primanja i dijeljenja sakramenata. Čine nazivamo materija, a riječi nazivamo forma ili formula. To su bitni vanjski vidljivi znaci. A vjerujemo da Bog daje bitan unutrašnji nevidljivi znak: milost, pomoć, snagu. Tako je sakrament vidljivi znak nevidljive milosti“, rekao je biskup dodavši kako je Isusov Oče naš zapravo Isusovi sakramenti te kako je normalno i očekivano da je ta temeljna molitva povezana sa sakramentima. Na kraju je povezao i pojasnio prošnje iz Očenaša i sakramente.

Zaključivši ovo predstavljanje, goste je pozdravio i biskup Košić zahvalivši biskupu Periću za, kako je rekao, svjedočke riječi vjere koje jedan biskup i treba davati svojim svećenicima, ali i vjernicima. „Od srca hvala na ovoj knjizi i stvarno je istina da je biskup Ratko najplodniji pisac na duhovnom području u hrvatskom govornom području. Želim mu da u svojoj mirovi ima još puno ovakvih djela i nastupa i da još mnogo puta donese vjernicima i svoje biskupije ali i posvuda, mnogo duhovnosti i radosti“, poručio je biskup Košić.

Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

18:35 Glazba
19:00 Sveta misa - prijenos iz bazilike sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu - pobožnost 13 utoraka sv. Antunu
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:05 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - II. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 2. DAN FATIMSKA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.