Glavna 3 scaled

U organizaciji Katehetskog ureda Rijeke nadbiskupije pedesetak vjeroučitelja okupilo se od 8. do 10. ožujka u Domu pastoralnih susreta „Domus Laurana“ u Lovranu na godišnjim duhovnim vježbama, koje je na temu „Gospodine, nauči nas moliti!“ predvodio generalni vikar Riječke nadbiskupije Mario Tomljanović. Na početku susreta sve je okupljene pozdravila predstojnica Katehetskog ureda Ksenija Rukavina Kovačević.

Na početku programa sudionicima se obratio riječki nadbiskup Mate Uzinić koji je u svojoj uvodnoj riječi istaknuo važnost duhovne formacije i kontinuiranog rada na sebi te je vjeroučiteljima zaželio uspješne i plodonosne trenutke provedene u sklopu duhovnih vježbi te obilje duhovnih dobara za njih, njihove obitelji i za sve s kojima dolaze u susret.

Nadbiskup Uzinić ujedno je prisustvovao prvom od četiri tematska razmatranja koja su bila obuhvaćena programom. U prvom razmatranju na temu pedagogija slobode Voditelj je naglasio da se molitva uvijek i jedino ostvaruje u slobodi srca koje je otvoreno za Boga i koje u svemu primarno vidi Boga, vidi dobro, a ne zlo. U svojoj uvodnoj riječi pozvao je vjeroučitelje da se otvore Duhu i da sa sebe pokušaju skinuti sav teret svakodnevnice koji ih pritišće i ne daje im da žive u slobodi djece Božje.

U više navrata voditelj je istaknuo da o molitvi želi govoriti u kontekstu slobode i odnosa, a manje različitih teorija koje ograničavaju prostor Duha pa samim time i molitvu. Prva dimenzija molitve je susret sa samim sobom s ciljem slušanja svoga identitetskog „ja“, a potom susret s Bogom koji se nastavlja u relaciji s čovjekom. Oslanjajući se na Isusovu pedagogiju ljubavi koja je ujedno i pedagogija slobode, Voditelj je postavio ključno pitanje svim sudionicima: „Kako danas katehizirati u slobodi opredjeljenja za dobro, za čovjeka?“ Tijekom prvog razmatanja u više navrata istaknuto je da su upravo vjeroučitelji pokretačka snaga Crkve koja je najbliža djeci i mladima, ali i od koje se puno očekuje u javnosti.

U drugom razmatranju na temu komunikacije u relaciji Bog – čovjek, voditelj je istaknuo da su upravo duhovne vježbe prilika za govor vlastitosti nakon postavljenih temeljnih egzistencijalnih pitanja. Polazište je ispravan odnos prema Bogu kao Ocu. Drugim riječima, kakav odnos imamo prema Bogu, takav ćemo imati i prema čovjeku jer se odnos prema Bogu nikada ne udaljava od odnosa prema čovjeka. Autentična komunikacija predstavlja dar sudjelovanja u zajednici. U tom smislu voditelj je posebno naglasio da smo svi pozvani u svom životnom i radnom okruženju, u svojim svakodnevnim relacijama i akcijama injektirati Boga i sve ono što primamo iz Njegovih ruku. Poseban naglasak stavio je na Božju riječ kojom nas Bog odgaja za komunikaciju i za odnos. Ponovno je vjeroučiteljima postavio tematsko pitanje: „Što i kako činimo s Božjom riječju u svakodnevnom životu? Oglušujemo li se na nju ili ju parcijalno čujemo ili ju pokušavamo čuti (a ne čujemo ju) u mnoštvu drugih riječi vanjskoga svijeta kojima smo okruženi?“

U trećem razmatranju na temu raspoloživosti i oduševljenosti srca za Boga, za molitvu, voditelj je naglasio da je potrebno neprekidno razmicati prostor svoje unutrašnjosti za Boga. Pri tome je istaknuo da je čovjeku dana sposobnost iskrene i otvorene komunikacije s Bogom, ali i sposobnost razlučivanja, i to ne samo između dobra i zla, jer je to samo po sebi evidentno, nego između dobra i „još boljega“ (isusovački „semper magis“ – „uvijek više“). Slijedom rečenog, poseban je naglasak stavio na činjenicu da je vjernički život neprestano u potrebi hoda, onoga hoda koji pobuđuje pokretačku nadu i oduševljenost kako za Boga tako i za sve stvoreno. Pri tome je detektirao situaciju današnjice u kojoj je suvremeni čovjek izgubio sposobnost divljenja i oduševljenosti za stvoreno. Jedan od razloga tomu je nedostatak ljubavi i manjak jednostavnosti i poniznosti, a upravo je poniznost najplodnije tlo na kojemu raste bilje Božje ljubavi, poručio je voditelj.

U četvrtom i završnom razmatranju na temu molitve na djelu, u svakodnevnom životu, voditelj je potaknuo vjeroučitelje da se u svojoj svakodnevici klone dualističkog mentaliteta „mi – oni“ jer smo pristajanjem uz Isusa iskonski pozvani na nepristranost i na razbijanje predrasuda i ljudskih okvira unutar kojih promatramo svijet i druge oko sebe, te ih je pozvao da u svom vjeroučiteljskom, vjerničkom i općeljudskom pozivu uvijek grade i svjedoče Crkvu otvorenih vrata, tim više jer u današnjem vremenu nedostaje kulture zajedništva, kulture prijateljstva, otvorenosti odnosno jednom riječju kulture kršćanstva.

Tijekom trodnevnog boravka vjeroučitelji su imali prilike sudjelovati u pobožnosti sv. krunice u kojoj su žalosna otajstva molitveno obogaćivali vlastitim molitvenim iskazima i nakanama, potom u klanjanju pred Presvetim te u sv. ispovijedi i u svakodnevnom euharistijskom slavlju.

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

18:15 Molitva - Večernja
18:30 Svetac dana - sv. Eugen Mazenod, biskup
18:35 Glazba
19:00 Sveta misa - prijenos iz bazilike sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu - pobožnost 13 utoraka sv. Antunu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - II. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 2. DAN FATIMSKA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.