2024 03 09 konferencija naslovna

Međunarodnom znanstvenom konferencijom „Emocije i motivacija – pokretala ponašanja“, održanom na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, 7. ožujka 2024. obilježen je Dan Instituta sv. Tome Akvinskog, povodom 750. obljetnice smrti sv. Tome Akvinskoga (7. 3. 1274.). Konferenciju su organizirali Fakultet filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Institut sv. Tome Akvinskog iz Zagreba, Institut društvenih nauka iz Beograda, Katedra za društvene i humanističke znanosti u medicini Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Uniwersytet Ignatianum w Krakowie.

O pitanjima poput: Što pokreće čovjekovo ponašanje? Zašto radimo ono što radimo? Koji je odnos misli i djelovanja? Koja je veza između vjerovanja i emocija? Jesu li um i emocije isključivi? Kako emocije oblikuju društvenu stvarnost? Koja je uloga motivacije i emocija u psihijatriji i psihoterapiji? O vezi emocija, motiva, uma, volje, osobe, zajednice, terapeuta, pacijenta, na konferenciji je govorilo preko četrdeset stručnjaka s područja filozofije, teologije, psihologije, edukacijsko-rehabilitacijskih znanosti i iz više psihoterapijskih perspektiva. Među predavačima su bili stručnjaci iz Hrvatske, Poljske, Srbije, Bosne i Hercegovine, te iz Sjedinjenih Američkih Država. Program konferencije obogatila su i tri pozvana predavanja iz filozofske, psihijatrijske i psihološke perspektive. Dr. sc. Filip Grgić, s Instituta za filozofiju u Zagrebu, održao je izlaganje na temu „Slabost volje i nemar“; prof. dr. sc. Marijana Braš, prim. dr. med. i prof. dr. sc. Veljko Đorđević, prim. dr. med. s Medicinskog fakulteta u Zagrebu izložili su temu „Let od kulture bolesti do kulture zdravlja – emocije, motivi i komunikacija“, dok je izv. prof. dr. sc. Martin F. Lynch s Warner School of Education, University of Rochester, New York, izložio rad na temu „Razumijevanje organizmičkih procesa: uloga osnovnih psiholoških potreba u motivaciji i dobrobiti“.

U prigodnom dijelu, u prvom dijelu konferencije, ravnatelj Instituta sv. Tome Akvinskog prof. dr. sc. Anto Gavrić, s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, održao je izlaganje „Toma Akvinski o emocijama kao pokretačkoj snazi i njihovom utjecaju na promjene tijela“; dr. sc. Predrag Milidrag, s Instituta društvenih nauka iz Beograda, izložio temu „ Uloga mislilačke moći u oblikovanju praktičkog silogizma kod Akvinca“, a prof. dr. sc. Ivan Koprek, Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, održao izlaganje na temu „Imamo li pravo na ljutnju? Aristotel o afektima i ljutnji“.

Jezici konferencije bili su hrvatski i engleski, te vjerujemo da će objavljeni radovi o temama izlaganim na konferenciji obogatiti i globalnu i lokalnu zajednicu uključenu u znanstvena istraživanja ili psihoterapijski rad s emocijama i motivacijom i tako doprinijeti podizanju kvalitete mentalnoga zdravlja u zajednici.

Međunarodna znanstvena konferencija „Emocije i motivacija – pokretala ponašanja“ jedna od triju aktivnosti kompetitivnoga projekta Sveučilišta u Zagrebu „Što pokreće čovjekovo ponašanje?“ kojem je nositelj Fakultet filozofije i religijskih znanosti, a suorganizatori su Institut sv. Tome Akvinskog, Amigdala Centar za propedeutiku psihoterapije i Dominikanski samostan bl. Augustina Kažotića u Zagrebu.

Više detalja o projektu i projektnim aktivnostima „Škola emocija i motivacije“, te korizmenim tribinama „Pokrenuti odozgor – emocije, motivacija i religija“ dostupno je na web stranicama Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske dominikanske provincije i Samostana blaženog Augustina Kažotića.

Institut sv. Tome Akvinskoga u Zagrebu osnovala je 2013. godine Hrvatska dominikanska provincija Navještenja Bl. Djevice Marije. Svrha Instituta je interdisciplinarno proučavati i poučavati misao sv. Tome Akvinskog u dijalogu sa suvremenom kulturom i znanošću.

Izvor: dominikanci.hr

Radio Marija

21:01 Odgoj za ideale - emisija zagrebačkih bogoslova; tema: Marija, Majka Crkve; gosti: Ljudevit Marija Jaroš, Ivan Parlov i Ante Nimac; ur. i vod.: Martin Radić
22:00 Obavijesti i najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - IX. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 9. DAN BORBA S...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.