P1470932

Nadbiskupsko sjemenište i Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ u Splitu svečano su 8. travnja proslavili svetkovinu Blagovijesti – Dan sjemeništa i Dan škole.

Svetu je misu u velikoj sjemenišnoj kapeli predvodio mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup u miru, uz koncelebraciju s don Josipom Dukićem, ravnateljem Gimnazije, don Nediljkom Antom Ančićem, pastoralnim vikarom i predsjednikom Školskoga odbora Gimnazije, don Ivanom Bodrožićem, prodekanom za znanost Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, fra Joškom Kodžomanom, ravnateljem sestrinske Franjevačke klasične gimnazije u Sinju, don Vedranom Torićem, ravnateljem bogoslovije i ostalim svećenicima. Pjevanje tijekom misnoga slavlja animirao je školski mješoviti zbor te Zbor bogoslova pod ravnanjem prof. Andrije Akrapa te uz orguljašku pratnju s. Lidije Bernardice Matijević.

Prije misnoga slavalja don Josip Dukić, ravnatelj Gimnazije, pozdravljajući sve nazočne, prisjetio se i svih bivših, živućih i pokojnih, ravnatelja, odgojitelja, profesora, djelatnika, kao i svih dragih prijatelja Sjemeništa i Gimnazije.

Mons. Marin Barišić homiliju je započeo riječima da je Navještenje Gospodinovo najveći „breking news“ svih vremena. Ta „udarna vijest“ je uvijek aktualna i nikada ne odlazi u zaborav. Na tu „udarnu vijest“ nas podsjećaju zvona svih crkava diljem svijeta tri puta na dan u molitvi „Anđeo Gospodnji“.

Bog želi da čovjek daruje, poput Marije, svoju slobodu, volju, ljubav, a ne samo prinose i paljenice, kako stoji u liturgijskim čitanjima. Po otajstvu utjelovljenja čovjek u sebi nosi sličnost s Marijom, ali i sličnost s Kristom. Ako poput Marije Bogu izrečemo svoje „da“, onda i mi postajemo oni koji nose Krista u sebi, istaknuo je mons. Marin Barišić.

Krist otajstvom utjelovljenja približava još jače Boga čovjeku. Po tom otajstvu i izlijevanjem Duha Svetoga postajemo Djeca Božja, odnosno Kristovi braća i sestre. Nadbiskup je istaknuo da trebamo postati svjesni da imamo privilegiju Boga zvati Ocem.

Svaki čovjek je originalan i neponovljiv, istaknuo je mladima nadbiskup u miru. „Originali smo Božji, ali često od sebe radimo kopiju“, kazao je. Po nama Krist želi biti prisutan u ovome svijetu, a to otajstvo Kristova utjelovljenja po nama se možemo ostvariti jedino ako smo originali. Na kraju svoje homilije nadbiskup Marin, obraćajući se mladima, ohrabrio ih je da u svojem dijalogu s Gospodinom izgovore i svoj osobni „da“, ne samo riječima, već svojim razumom, voljom, srcem , osjećajima.

Poslije svete mise uslijedila je, u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa, tradicionalna svečana akademija uz bogati glazbeni te dramsko-scenski program kojega su pripremili učenice i učenici Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“.

Poslije zajedničkog ručka na sjemenišnom vanjskom igralištu pred punim gledalištem održana je revijalna nogometna utakmica između momčadi Nadbiskupijske klasične gimnazije i momčadi splitskih bogoslova.

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

04:00 Glazba
04:30 Schönstatt - to sam ja! - tema: S Gospom Hodočasnicom na putu k Bogu Ocu; gost: p. Christoph Horn, duhovnik Hrvatske Schönsattske obitelji; ur. i vod.: Nada Pribanić
05:15 Glazba
05:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - III. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 3. DAN GOSPA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.