plakat klovicevi 2

Od 18. travnja do 2. lipnja u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu otvorena je izložba posvećena stvaralaštvu jednog od najznačajnijih predstavnika hrvatske suvremene umjetnosti: Josip Botteri Dini - Retrospektiva.

Retrospektivnom izložbom Josip Botteri Dini obilježava šezdeset godina umjetničkog stvaranja i osamdeset godina života. Autori izložbe i tekstova u katalogu su povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić i kustosice Klovićevih dvora Koraljka Jurčec Kos i Anamarija Komesarović. Poslije Zagreba, izložba seli u Split, gdje će biti otvorena od 15. lipnja do 15. srpnja u Staroj gradskoj vijećnici i palači Milesi (HAZU).

Izložba Josip Botteri Dini - Retrospektiva prikazat će veličanstven opus slikara s izloženih više od 150 radova, počevši od vremena studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, sve do najrecentnijih likovnih ostvarenja. Posjetitelji izložbe moći će razgledati brojna djela koja hrvatska publika još nije imala priliku vidjeti, posebno radove kolorističkog konstruktivizma te akcijske figuracije iz američke faze, vitraje, mozaik U počast Marku Maruliću i monumentalni friz Panopticum Croatica iz predsjedničkih Dvora.

botteri dini naslovna

Vitraj u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu (detalj)

“Izložba u Klovićevim dvorima će za mnoge biti određeno iznenađenje. Nova percepcija, ugodno otkriće, i bez gubitka karakterističnog. Josip Botteri umjetnik je golemog opusa, no i ovako kompleksna izložba brojčano velike selekcije, nije točka na i. Njegov umjetnički vitalitet i potreba za stvaranjem ne pokazuju znakove većeg zamora. Objektivno, dostatan je fragment slike, iz bilo kojeg Botterijevog perioda, ili teme da se njegovo autorstvo nepogrešivo prepoznaje. Tematski rasponi su znatni, no uvijek provedeni bez hinjene originalnosti, sa sukusom moralnih načela i poruka. S poniznošću i uzbuđenjem pri pristupanju stvaranju, bez zanemarivanja temeljnih postulata svoje naravi. Zanosa i istine.” zaključuje Stanko Špoljarić.

Možda najznačajniji dio umjetnikova stvaralaštva upravo je onaj zastupljen u više od stotinu javnih prostora diljem domovine i svijeta, od kojih se ističu djela na lokacijama: crkva Sv. Križa - Siget u Zagrebu, hotel Zagreb u Splitu, crkva sv. Leopolda Mandića u Melbourneu (Australija), crkva Krista Kralja u Porto D’Ascoliju (Italija), Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu i Apostolska nuncijatura u Beču (Austrija). Na Retrospektivi će biti izloženi radovi oltarna pala Gospa od Milosti sa svecima iz dominikanskog samostana u Bolu i Križni put iz dominikanskog samostana sv. Katarine u Splitu o kojem Stanko Špoljarić piše “Djelo koje i po najstrožim likovnim kriterijima zaslužuje najviše ocijene. Osobno, niti u jednom zdanju nisam preko umjetničkog ostvarenja tako osjetio, razumio dar veličine žrtve Kristovog otkupiteljskog čina kao u ovom sakralnom prostoru.” Botteri predano sudjeluje u ostvarivanju umjetnosti svetoga i s ponosom stvara nova djela hrvatske kulturne baštine, sudjelujući u novoj evangelizaciji koja je umjetnička reinterpretacija Radosne vijesti za ovo naše vrijeme.

botteri dini web 2

Mediteranski grad, 1980., akril na platnu
Foto: Goran Vranić


Josip Botteri Dini, akademski slikar, rodio se u Zagrebu 3. lipnja 1943. godine. 1964. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje mu predaju znameniti profesori: Ivančić, Kulmer, Parać, Hegedušić, Kinert i Peić. Diplomira slikarstvo 1968. u klasi Miljenka Stančića. Na njegovo likovno formiranje snažno utječu djela Meštrovića, Vidovića, Kljakovića i Dulčića. Botteri živi, stvara i likovno djeluje u Splitu, Bolu i Zagrebu, često putujući svijetom, izlaže u Parizu, Los Angelesu, Chicagu, Torontu, Milanu, Padovi, Aosti, Frankfurtu, Bonnu, Hamburgu, St. Gallen i brojnim drugim svjetskim gradovima. Neumornim umjetničkim djelovanjem, kroz svoje slikarstvo kontekstualizira i reagira na trenutni duh vremena. Svoj likovni zanos, od povijesne umjetničke baštine pa sve do moderne i suvremene likovne umjetnosti, započeo je davno diveći se bogatstvu kulturnog nasljeđa. Tako Botterijev opus, uvijek duhovan, ponajprije sakralan, zasniva se na bremenitosti hrvatske povijesti. Josip Botteri Dini od svojih slikarskih početaka pa sve do danas, neprekidno stvara predan svom dubokom duhovnom nadahnuću evanđeljem, ostvarivši jedinstven opus unutar suvremene sakralne umjetnosti Hrvatske i svijeta.

Poslušajte prigodni intervju s majstorom Josipom:


e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.                  

Instagram: @josipbotteridini                                

+385915725861

Radio Marija

12:00 Kraljice Neba; Molitva - Srednji čas
12:10 Glazba
13:00 Sveta misa – prijenos iz kapelice Radio Marije; misno slavlje predvodi p. Mijo Nikić
13:30 Obavijesti i najava programa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Važnost Radio Marije u marijatonskim propovijedima naših suradnika

U tjednu Marijatona - projekta solidarnosti Svjetske obitelji, od ponedjeljka do petka u 13 sati slavimo smo svetu misu u našoj kapelici Navještenja Blažene...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.