SvecenickiSusretVZB 06052024 5

Susret svećenika Varaždinske biskupije održan je u ponedjeljak, 6. svibnja, u Pastoralnom centru u Varaždinu. Susret je otvorio vikar za kler Varaždinske biskupije preč. Anđelko Košćak koji je na početku pozdravio okupljenje. Nakon molitvenog uvoda, molitve srednjeg časa, uslijedio je nagovor varaždinskog biskupa Bože Radoša.

Biskup se za govor o Duhu Svetom poslužio slikom Isusova otvorena srca o kojem govori evanđelist Ivan. „Duh Sveti je ljubav koja prolazi iz čestog i probodenog srca, srca koje se daruje. Ivan pretpostavlja da naše srce želi drugoga zatvoriti i od njega imati neki vid koristi. Prava ljubav se ne zatvara. Zatvara se razočarano srce“, rekao je, između ostaloga, mons. Radoš. Potom je otvorio neke druge teme poput suhoće življenja svećeničkog poziva, opraštanja i sl., te je naglasio da „smo svi u životnoj borbi“ te se uputio: „Jesmo li dopustili Duhu Svetom da bude naš branitelj?“ Istaknuo je da Duh Sveti u čovjeku pobuđuje maštovitost, kreativnost pa i duhovitost. „Duh Sveti je s nama, nikad nismo sami“, ohrabrio je biskup. Poručio je na kraju kako sve što je usmjereno prema pastoralnom dobru, uvijek u sebi mora imati zdravu dozu duhovnosti.

Nakon biskupovog nagovora kancelar Varaždinske biskupije preč. Ivan Rak održao je kratko predavanja o upravljanju crkvenim dobrima. Podsjetio je na pojedine odredbe Zakonika kanonskoga prava (ZKP), upozorio na određenu problematiku te potaknuo da se svećenici, župnici, odgovorno odnose prema upravljanju dobrima koja su im povjerena jer su pozvani od Crkve na uredno upravljanje. „Ideal je da sve što činimo bude uzorno. Lako je upravljati prosječno, ali svi smo pozvani upravljati na uzoran način“, rekao je preč. Rak osvrnuvši se i na pojedine odredbe kanona koji govore o spomenutoj problematici. Upozorio je kako su za neodgovorno upravljanje crkvenim dobrima, iz nemara ili nehaja, prema ZKP-u propisane i određene kazne. Novi kanon iz 2021. predviđa kao kaznu i oduzimanje službe župniku kao i obvezu nadoknade štete. Istaknuo je također i važnost prisutnosti ekonomskog vijeća u župi koje je savjetodavnog karaktera. Podsjetio je kako svećenik dobrima upravlja uime Crkve te da pred očima treba imati svrhu upravljanja dobrima: uređenje bogoštovlja, djela apostolata i dobrotvornosti.

SvecenickiSusretVZB 06052024 1

U svom predavanju preč. Rak poseban naglasak stavio je na transparentnost u vođenju financija te o redovitom polaganju financijskih izvješća te potaknuo svećenike da se obrate biskupijskom ekonomatu ili Ustanovi za uzdržavanje klera (BUZUK) za savjet i pomoć. Podsjetio je također na nedavno osnovan biskupijski Ured za projektnu podršku i vanjsku suradnju koji svećenicima može biti od pomoći. Potom je kancelar predstavio Priručnik za upravljanje župom koji je uručen svim svećenicima.

Nakon kraće stanke, u drugom dijelu susreta predstavljeno je i financijsko izvješće koje su uime biskupije iznijeli ekonom preč. Josip Hadrović te ravnatelj BUZUK-a preč. Mirko Horvatić.

Na kraju susreta biskup Radoš zahvalio je svećenicima koji su se okupili na susret, čestitao je uime svih svećenika Varaždinske biskupije vlč. Nikoli Tomaševiću na nedavnoj obrani doktorske disertacije te zahvalio župnicima i župama u kojima je bio u kanonskoj vizitaciji. Zahvalio je i vlč. Dominiku Vukaloviću, koji je ukratko iznio stanje o gradnji nove župne crkve i svetišta u Koprivnici, na brizi za rast žive Crkve, ali i crkve građevine koja je posvećena sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću. Svi svećenici potaknuti su da se prema mogućnostima zajedno sa svojim župljanima ugrade i u taj kamen.

Tekst i foto: Branimir Gubić

Izvor: Varaždinska biskupija

Radio Marija

10:30 Sveta misa - prijenos iz župe sv. Ane u Rudešu u Zagrebu
11:30 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u lipnju - IV. dan

4. DAN S TIGROM U KOŠTAC Došao je iz Ranigora, iz Sunderbanske džungle. Zove se Khanto Neye. Čitav svoj život proveo je u šumama. Nema ničega,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.