15

U Duhovnom centru sestara Služavki Maloga Isusa u Gromiljaku, od 3. do 5. svibnja 2024., održan je susret sestara predstojnica Sarajevske provincije Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije. Tema ovogodišnjeg susreta bila je „Autoritet i granice“, koju je stručno obradila dr. sc. Anita Dučkić Sertić, voditeljica Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba pri Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.

Susret je započeo 3. svibnja 2024. u popodnevnim satima molitvom krunice u župnoj crkvi Imena Marijina u Gromiljaku, nakon koje je uslijedilo misno slavlje i klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Nakon duhovne i tjelesne okrjepe u dvorani Duhovnog centra „Kuće Navještenja“ na Gromiljaku započeo je radni dio susreta kojega je otvorila vrhovna glavarica Družbe s. Marija Banić. Časna majka je pozdravila sve sestre i zahvalila im na svemu što čine za dobro Družbe. Izrazila je radost što će nazočiti ovom skupu i dijeliti zajedništvo sa sestrama. Uslijedila je zatim pozdravna riječ provincijske glavarice s. M. Ana Marije Kesten. Provincijalka s. Ana Marija je uputila riječi pozdrava i dobrodošlice vrhovnoj glavarici Družbe s. Mariji Banić i svim sestrama predstojnicama te im zahvalila za njihov dolazak na redoviti godišnji susret. Nakon pozdravnih riječi upoznala je sestre o temi i predviđenom programu susreta koji je imao cilj upoznavanja i produbljivanja važnih tema koja nam se nameću u vremenu u kojem živimo. Naglasila je kako je susret lijepa prilika da zajedno kao sestre u snazi Duha Svetoga osluškuju što im Duh govori i u duhu sestrinske ljubavi podijele nadahnuća za zajedničko dobro Provincije i njezinih članica i svih kojima su poslane.

Nakon pozdravnih riječi prešlo se na radni dio u kojemu se razgovaralo na temu „Izazovi i mogućnosti djelovanja sestara u zajednicama na tragu Zaključaka i odluka XVII. Redovitog provincijskog kapitula.

11

Idućeg je dana, 4. svibnja 2024., cijeli dan bio posvećen temi „Autoritet i granice“ o kojoj je govorila dr. sc. Anita Dučkić Sertić. Ona je najprije pojasnila što su to granice i što granice definiraju. Zatim je razjasnila što znači imati zdrave granice u odnosima, te zašto su granice u odnosima važne. Progovorila je potom o vrstama granica pojašnjavajući emocionalne granice, intelektualne granice, fizičke granice, seksualne granice, duhovne ili vjerske granice, financijske i materijalne granice, vremenske granice, granice o kojima se ne može pregovarati, te nezdrave granice. Ponudila je sestrama test samoprocjene, tako je svaka sestra imala mogućnost prepoznati kakve su njezine granice. Na koncu je dr. Anita progovorila kako postaviti i održati granice. Nakon temeljitog i iscrpnog predavanja uslijedila su pitanja i rad u skupinama. Na kraju dana sestre su sudjelovale u molitvi krunice i na svetoj misi koju je slavio župnik vlč. Marko Mikić s molitvenom nakanom za nova duhovna zvanja.

Zadnjeg dana susreta, 5. svibnja 2024., sestre su se – pod vodstvom provincijske glavarice s. M. Ana Marije Kesten – upoznale više s obnovljenim Statutom Provincije i progovorile o novostima koje su izglasane na prethodnom XVII. Redovitom provincijskom kapitulu. Provincijalka je dala još nekoliko važnih smjernica za Godinu molitve i Jubileja koju Crkva živi i u koju smo pozvane uključiti se i dati svoj doprinos.

Završni dio susreta bio je posvećen predstavljanju dokumenta „Mjere i upute za zaštitu djece i ranjivih osoba KVRPP BiH“ koje je predstavio dr. fra Šimo Ivelj. Nakon predavanja sestre su imale priliku postaviti pitanja na koja je fra Šimo iz svoga iskustva dao sestrama korisne i struče odgovore.

10

Uslijedilo je svečano misno slavlje koje je u kapelici „Kuće Navještenja“ predslavio fra Šimo Ivelj. U prigodnoj propovijedi fra Šimo se osvrnuo na evanđelje dana i progovorio o ljubavi koja je izvorna, duboka i neizmjerna, ističući „Važno je shvatiti da ova ljubav nije zaslužena. Ivan nam kaže da nije da smo mi ljubili Boga, nego da je on prvi ljubio nas. I još uvijek nas ljubi, bez obzira na naše mane i slabosti, grešnosti, ljudskosti. Što ovo konkretno znači i za nas redovnike i redovnice? To znači da smo pozvani živjeti u toj istoj ljubavi koju je Bog pokazao prema nama. To znači da trebamo ljubiti druge bez obzira na njihovu prošlost, njihove greške ili razlike. To znači da trebamo biti spremni služiti i žrtvovati se za dobrobit drugih, baš kao što je Isus to učinio za nas.“ Nadalje je fra Šimo progovorio kako postići takvu ljubav, te pri koncu propovijedi istaknuo: „Pozvani smo živjeti u zajednici, u ljubavi i služenju jedni drugima. Pozvani smo biti svjetlo ljubavi i istine u svijetu koji često tone u tminu sebičnosti i mržnje.“

Nakon Euharistije uslijedilo je slavlje kod obiteljskog stola tijekom kojega je provincijska glavarica s. M. Ana Marija Kesten zahvalila časnoj majci s. Mariji Banić za prisutnost i svaku podršku koju pruža sestrama i cijeloj Provinciji. Sestre predstojnice je potaknula na čitanje i razmatranje Božje riječi, čitanje i opsluživanje Konstitucija i dokumenata Družbe i opće Crkve. Pozvala ih je da vjerno vrše karizmu u svim zajednicama i mjestima gdje djeluju, na osobit način u Godini Stadlerovog Caritasa koju žive u ovoj 2024.g.

Sestre su se osnažene susretom, sestrinskim zajedništvom i novim spoznajama u poslijepodnevnim satima uputile u svoje zajednice gdje će posvjedočiti Kristovu ljubav i prenijeti bogatstvo novih spoznaja.

Tekst i foto: s. M. Ljilja Marinčić

Izvor: ssmi.hr

Radio Marija

23:30 Hrvatski program Radio Vatikana
23:45 Glazba
00:00 Lijepa naša domovino - hrvatska himna; Posvetna molitva sv. Josipu
00:03 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast o. Ante Gabrića u lipnju

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Peta devetnica od 20. do 28. lipnja 2024.Uvod Nakon Marijina...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.