Uzasasce u Svecenickom domu 01

U kapeli novog Svećeničkog doma u Đakovu koja nosi naslov Uzašašće Gospodinovo – Dixit Jesus u četvrtak, 9. svibnja 2024. svečanim misnim slavljem kojega je predvodio Ivan Ćurić, đakovačko-osječki pomoćni biskup proslavljena je svetkovina Uzašašća.

U koncelebraciji su bili Đuro Hranić nadbiskup, Marin Srakić, nadbiskup u miru, Pero Vidović ravnatelj Doma i Mato Gašparović, ravnatelj UZUK-a, kao gosti rektor Radić i dekan Pažin, đakovački župnik Lenić i umirovljeni svećenici, stanovnici Doma.

U uvodu u misno slavlje biskup Ivan je pozvao: „Uđimo u ovu euharistiju sabrana srca. Ponovno razmatrajmo otajstva svoga spasenja u Kristovoj muci, križu i smrti, u njegovu uskrsnuću i u događaju njegova uzašašća kada je zablistalo poslanje Crkve i u njoj naši pozivi, naši životi, naše spremnosti i odazivi i naše poteškoće. Osjetimo kako smo sabrani oko svoga Pastira i Učitelja. To neka nas krijepi, to neka nas obnavlja.“

U misnoj homiliji biskup je tumačio liturgijska čitanja u svjetlu svetkovine Uzašašća u kojoj „razmatramo događaj kad je Isus svojim uskrsnulim i proslavljenim tijelom uzašao u puninu božanskoga života. Završilo je vrijeme njegove tjelesno vidljive nazočnosti u svijetu.“ Te je naglasio da Kristov odlazak u događaju uzašašća nosi navještaj „blažene nade“, upućuje „na Kristov drugi, ponovni dolazak, onaj konačni, dolazak u slavi, kad će se potpuno i sasvim vidljivo ispuniti i dovršiti sve ono što je započelo prvim dolaskom“, naglasio je biskup Ivan. „Razumjeti nam je da je sada vrijeme u kojem zajednica Crkve nastavlja Kristovo poslanje u kojoj trebamo otkrivati dvostruku oslonjenost: istinu da je Crkva sva oslonjena na Krista te istinu da se Krist oslanja na učenike – njima povjerava svoje djelo, daje da se po njima djelo spasenja trajno ‘posadašnjuje’ i aktualizira, da ga oni navješćuju i raznose svim stvorenjima, u snazi Kristova Duha koji se izlijeva na učenike“.

Uzasasce u Svecenickom domu 03

Biskup se zaustavio na Kristovim riječima poslanja: „Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje“, proširujući ih na sva mjesta na kojima u evanđeoskim tekstovima čujemo Kristove riječi. U tom je svjetlu pomoćni biskup spomenuo i značenje dodatnoga naslova kapele đakovačkog Svećeničkoga doma rekavši: „’Dixit Jesus’ – taj dodani, znakoviti naslov kapele ovog našeg novoga Svećeničkog doma želi nas podsjetiti kako je važno osvjedočiti se o snazi Kristove riječi. Danas na svetkovinu Uzašašća spominjemo se Isusovih posljednjih riječi izgovorenih prije uzlaska k Ocu.

Što nam je Isus sve govorio svojom „živom i djelotvornom riječju“, upućenoj i povjerenoj svakom vjerniku, a na osobit način nama, koji smo primili službu pastira i učitelja u zajednici Crkve? Jeli nas učvršćivala njegova jasnoća i vjerodostojnost? Nadahnjuje li nas njegova žrtva, grije li nas njegova nježnost i blagost? Obnavlja li nas Kristova riječ oproštenja, upravljena svakom raskajanu srcu s pozivom da ga nasljedujemo? Ispunja li nas nadom, daju li nam sigurnost riječi njegovih obećanja? Spominjimo se i ne prestajmo razmatrati svaki od tih „dixit Jesus“- „reče Isus“, što smo ih čuli i izgovorili po tisuću puta. Vjerujmo im i razveselit će se naša srca!“

Uzasasce u Svecenickom domu 02

Pri završetku homilije mons. Ćurić uputio je bratske riječi zahvalnosti umirovljenim svećenicima rekavši: „Draga naša starija subraćo! Zahvalnost je uvijek „moćno oružje“ – tako se izrazio papa Franjo u jednom svom pismu svećenicima cijeloga svijeta. I današnje svetkovinsko slavlje prilika je da vam izrazimo srdačnu zahvalnost za vaš život i službe. Sada vas susrećemo u dobi kad ste tjelesno krhkiji, no – kako nas poučava Apostol – ne bismo smjeli nikad zaboraviti onih „koji su nam navješćivali Riječ“, pastire i učitelje u našim zajednicama, vas koji ste nas jačali i podupirali svojom riječju, svojim primjerom i zajedništvom – vas nekoć župnike, profesore i nositelje drugih službi u krilu našega prezbiterija, sve do nadbiskupa u miru Marina. I kad mi zahvalnost možda ne uspijemo dostatno pokazati, znajte da nam je u srcu. Ne zaboravljamo žrtve i brojne teškoće kroz koje ste prolazili u godinama svoje službe. Nosimo danas i preporuku – da nas i sav naš biskupijski prezbiterij podupirete molitvom i prikazivanjem svojih trpljenja u bolesti. Molite za nova svećenička i redovnička zvanja, za obitelji, za naše župe i hrvatski narod te za obnovu mira u danas tako uzburkanom svijetu“- rekao je predvoditelj slavlja.

Ravnatelj Svećeničkog doma Vidović zahvalio je biskupu Ivanu na predvođenju slavlja i upućenoj pastirskoj riječ te svim gostima i sudionicima slavlja pozvavši ih za zajednički stol. Liturgijskim pjevanjem ravnao je umirovljeni svećenik Vinko Brezovar, a svirao je maestro Vinko Sitarić.

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Radio Marija

10:30 Sveta misa - prijenos iz župe sv. Ane u Rudešu u Zagrebu
11:30 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u lipnju - IV. dan

4. DAN S TIGROM U KOŠTAC Došao je iz Ranigora, iz Sunderbanske džungle. Zove se Khanto Neye. Čitav svoj život proveo je u šumama. Nema ničega,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.