Formativni susret na KBF u 01

U utorak, 7. svibnja 2024., na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu održan je formativni susret studenata s mr. sc. Ivanom Ćurićem, đakovačko-osječkim pomoćnim biskupom, koji je održao izlaganje naslovljeno: Sinoda o sinodalnosti. Poziv na osnaženje ljubavi i vjernosti Crkve u poslanju. Susret je moderirao izv. prof. dr. sc. Stanislav Šota.

Mons. Ćurić podijelio je svoje iskustvo sudjelovanja na prvom zasjedanju XVI. opće skupine Sinode o sinodalnosti u Rimu, koja je započela 4. listopada 2023. godine i trajala do 29. listopada iste godine. Mons. Ćurić istaknuo je važnost sinodalnog procesa koji nas usmjerava prema koraku naprijed prožetim propitivanjem. O Crkvi ne možemo govoriti bez sinodalnog procesa jer je sinoda obnoviteljski put za Crkvu današnjega vremena. Sinoda želi potaknuti obnoviteljski put u cijeloj Crkvi gledajući i polazeći od onoga što Crkva danas proživljava u sebi i u iskustvu svojeg zajedništva. O takvim obnoviteljskim poticajima govorili su i drugi od članova sinode koji su bili na zasjedanju. Biskup iz Ruande, Edouard Sinayobye, naglasio je kairos Crkve danas i da je sinoda izraz potrebnih odgovora na znakove vremena današnjice.

Prije samoga početka opće skupine Biskupske sinode, 30. rujna, upriličeno je, na Trgu sv. Petra, ekumensko molitveno bdijenje pod naslovom Zajedno okupljanje Božjeg naroda.

Nakon molitvenog bdijenja, uslijedile su duhovne vježbe za sve sinodske članove, a onda je 4. listopada, na blagdan sv. Franje, započelo sinodsko zasjedanje, koje je otvoreno svečanom misom u bazilici sv. Petra. U Sinodskoj dvorani okupilo se 365 službenih članova sinode, uz sedamdesetak gostiju i pridruženih članova. Papa Franjo je svojim pozdravom naglasio duhovnu dimenziju zasjedanja pozivajući na slobodu iznošenja stavova i prijedloga, ali s poštovanjem prema drugima. Kardinal Jean-Claude Hollerich, glavni redaktor, na početku je istaknuo: Poslani smo naučiti gramatiku sinodalnosti, sinoda nije parlament u kojem se sukobljavaju različita stajališta, nego djelo zajedničkog raspoznavanja.

Formativni susret na KBF u 02

Mons. Ćurić je govorio o sadržaju sinodskog zasjedanja, koje je protkano iskustvom ostvarivanja poslanja i zajedništva te koje je došlo iz procesa slušanja i to na svim razinama crkvenog života. Dva su temeljna polazišta sadržaja: evanđeoski primjer i osnaživanje obnoviteljske snage Drugog vatikanskog koncila. Sinodalna Crkva je Crkva susreta i dijaloga, ne boji se različitosti; to je Crkva slušanja Duha i riječi, povijesnih događaja i uzajamnih slušanja među ljudima.

Sinodalno zasjedanje je bilo prožeto s tri glavne tematske cjeline: Zajedništvo koje znači, s prvim pitanjem siromašnih i potrebitih u svijetu, zatim Suodgovorni u poslanju, te Zadaće odgovornosti i autoritet.

U radu skupštine dominirali su stavovi crkvenoga zajedništva i obnove evanđeoska puta u ostvarivanju poslanja Crkve, naglasio je mons. Ćurić. Sva su pitanja slobodno isticana uključujući i teme koje se odnose na veće zaokrete kao npr. ređenje oženjenih, pitanje đakonata žena, spolnog katoličkog morala u vidu prihvaćanja osoba, a ne u vidu promjene crkvenog nauka, te pitanja zlouporaba vjere i crkvenih službi.

Za kraj formativnog susreta mons. Ćurić je istaknuo: Ljubav će se i vjernost sastati (Ps 85, 11), te ukazao da promišljajući tim riječima treba živjeti u iskustvu zajedništva Crkve i usvajati odvažnu ljubav koja hitra i vjernost istini koja nas uvijek poziva da smo oslonjeni u Kristu, koji je naš poziv i put.

Tekst i foto: Jelena Živković
Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Radio Marija

23:00 Molitva - Povečerje
23:10 Glazba
23:15 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
23:20 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast o. Ante Gabrića u lipnju

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Peta devetnica od 20. do 28. lipnja 2024.Uvod Nakon Marijina...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.