Untitled design 4

Svečanim euharistijskim slavljem, koje je predvodio krčki biskup msgr. Ivica Petanjak, Družba Sestara Presvetog Srca Isusova obilježila je tri troznamenkaste obljetnice, podjednako značajne za kontinuitet Družbe.

Okupivši se na blagdan Uzašašća u Samostanu „Moj mir“ u Svetom Vidu kod Dobrinja, sestre ove Družbe, predvođene vrhovnom predstojnicom s. Dobroslavom Mlakić, objedinile su sjećanja na tri datuma i događaja u uskoj vezi s Družbom i njezinom utemeljiteljicom Majkom Marijom Krucifiksom Kozulić. Prije 120 godina, na blagdan Gospe Pompejske (8.svibnja) „Madre Fiumana“ Marija Krucifiksa Kozulić položila je redovničke zavjete. A u veljači ove godine zaokruženo je stoljeće od preminuća krčkog svećenika Antona Malešića, koji je Družbi oporučno ostavio svoju kuću, upravo onu u kojoj je danas jedan od samostana ove Družbe. Nakanivši provesti posljednje godine svog života u doslovnom miru, Anton Malešić dao je na osami sela Sveti Vid sagraditi kuću, kojoj je dao ime simboličnog značaja, „Moj mir“. Ostavština vlč. Malešića došla je u prave ruke u pravo vrijeme, budući je tada dio sestara ove Družbe proživljao turbulentne trenutke, uslijed podjednako turbulentnih društvenopolitičkih zbivanja. Odmah nakon smrti vlč. Malešića, 1924. godine, sestre dolaze u Sveti Vid, što je i treći dio ovog „obljetničkog trolista“.

Uvod u slavlje bile su pozdravne riječi vrhovne predstojnice Družbe s. Dobroslave Mlakić, koja je u prigodne riječi ukomponirala i sažeti prikaz povijesti ove jedine autohtone riječke redovničke zajednice.

 - Kada je naša Majka Utemeljiteljica položila zavjete, ona nije samo sebe posvetila Bogu, nego je osnutkom Družbe okupila sve nas da služimo Bogu i bližnjemu na mnogostruk način – u siromašnima, djeci, mladima i bolesnima- kako su to i činile naše sestre ovdje, na prostoru Krčke biskupija. Crkva je uvijek u zavjetovanju evanđeoskih savjeta gledala povlašteni put svetosti. U temeljima redovničkog života stoji posvećenje a zavjeti su temeljni okvir toga posvećenja. To su zapravo tri načina osobne obveze na život, kakav je Krist živio u potpunom predanju Očevoj volji. A svaka karizma obvezuje da se sinovski traži Očeva volja -  istaknula je s. Dobroslava Mlakić, inače autorica opsežne monografije o Družbi, te postulatorica kauze za proglašenje blaženom Marije Krucifikse Kozulić.

Biskup Petanjak se u svojoj homiliji fokusirao na blagdan Uzašašća, istaknuvši kako je prije svog uzašašća na nebo Isus inzistirao na vjeri, kao jedinom načinu na koji se može spasiti život.:

- Kao provjera je li netko uistinu vjernik ili nije, nema niti jednog pitanja iz katekizma, ni odgovora tako da zaokružiš jedan od ponuđenih odgovora, nego se radi o konkretnim i nemogućim znacima – kazao je biskup Petanjak, istaknuvši i da vjerovati znači prihvatiti Isusa i s njim uskladiti sve svoje riječi i djela na način na koji je i on djelovao i govorio.

- Uskrsnuli Gospodin je uzašao na nebo, ali se nije odvojio ni distancirao od zemlje, nego je definitivno ušao u ovaj svijet i u sve one i u svakoga onoga, koji je prihvatio njegovu Riječ, propovijedao je svijetom i sam živi od nje, te je i sam u isto vrijeme i na nebu i na zemlji, i ovdje i ondje, i dolje i gore- jer je s Isusom Kristom i u Kristu- zaključio je svoju homiliju predvoditelj slavlja.

Biskupu Petanjku su se u euharistijskom slavlju pridružili vlč. Dinko Justinić, župnik Župe Dobrinj, vlč. Zvonimir Badurina Dudić, kao povjerenik za redovnice pri Krčkoj biskupiji, te tajnik biskupa Petanjka vlč. Josip Karabaić.

Imperativ koji je na prijelazu dva burna stoljeća sebi i onima oko sebe postavio svećenik Anton Malešić i danas je nit vodilja i primarna bit samostana u Svetom Vidu dobrinjskom. Mir u svojim posljednjim godinama gotovo pola stoljeća, konkretno od 1976., donedavno su ovdje pronalazile štićenice iz svih krajeva Hrvatske, kojima su cjelodnevnu skrb pružale sestre Družbe PSI. Misija vlč. Malešića time dobiva svoj nastavak a njegova oporučna želja zadržala je kontinuitet unatoč povremenim neprilikama pa i prijetnjama o zatvaranju samostana. Veliku je ulogu u egzistenciji ovog samostana odigrala č.s.Paulina Keser, koja je u burnim vremenima tadašnjim vlastima otvoreno poručila: „Iz ovog mira ja živa ne odlazim nikuda i nikada“.

I bi tako. „Časna Paula“ mir ovog samostana, na lokalitetu kolokvijalnog naziva Zviranj, napustila je tek jednom, otputovavši u vječni mir. A natpis na pročelju kuće i danas podsjeća da je mir oko nas lako pronaći – imamo li mir u sebi, pronalazit ćemo ga u drugima i dijeliti onima oko sebe.

Tekst i foto: Gordana Gržetić
Izvor: Biskupija Krk

Radio Marija

05:30 Upoznajmo Bibliju
05:40 Glazba
06:00 Anđeo Gospodnji; Molitva prije rada
06:05 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - III. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 3. DAN GOSPA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.