Dakovo katedrala 1

 

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Đakovačko-osječka nadbiskupija, Požeška biskupija i Srijemska biskupija organiziraju u utorak i srijedu, 6. i 7. srpnja 2021. znanstveni skup na temu „Đakovačko-osječka crkvena pokrajina – Povijesno-pravno-pastoralni značaj njezinog osnutka“. Skup će se održati u prostorima Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu – u Dvorani biskupa A. Mandića (Petra Preradovića 17).

Utorak, 6. srpnja 2021.

Program u utorak, 6. srpnja započinje u 9 sati molitvom i pozdravnim govorima izv. prof. dr. sc. Vladimira Dugalića, dekana đakovačkog KBF-a, mons. Đure Gašparovića, srijemskog biskupa, mons. Antuna Škvorčevića, požeškog biskupa te mons. Đure Hranića, đakovačko-osječkog nadbiskupa metropolita. Uslijedit će uvodno predavanje mons. dr. sc. Marina Srakića „Tutto è andato bene – okolnosti i tijek osnutka Đakovačko-osječke crkvene pokrajine.

Predavanja prvoga dana bit će na temu Povijesno-kulturne poveznice.

Prvo predavanje u 10 sati imat će izv. prof. dr. sc. Darko Vitek na temu „Slavonija i Srijem – povijest koja spaja“, a potom će dr. sc. Stanko Andrić, znanstveni savjetnik, izlagati na temu „Slavonija, Baranja i Srijem u srednjovjekovlju: katolicizam i pitanje jurisdikcije ovog razdoblja“. Prof. dr. sc. Fazileta Hafizović izlagat će na temu „’Osmanska’ Slavonija i Srijem“, dok će dr. sc. Robert Skenderović, znanstveni savjetnik, govoriti o temi „Doseljavanje i prisutnost pravoslavnog življa u Slavoniji i Srijemu“.

Poslijepodnevni dio skupa započinje predavanjem dr. sc. Dražena Kušena „Srijem u političkim i gospodarskim strukturama Hrvatske od sredine 18. do sredine 20. stoljeća“. Izv. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić govorit će na temu „Crkveno-političke i kulturno-obrazovne poveznice Slavonije, Baranje i Srijema“, a potom će dr. sc. Ivan Armanda izlagati o temi „Ženske redovničke zajednice – poveznica Slavonije i Srijema“; akademik Stjepan Damjanović imat će predavanje naslovljeno „Glagoljica i ćirilo-metodska baština Slavonije, Baranje i Srijema“, a prvi dan skupa, izlaganjem „Idiom vjerničkoga puka u Slavoniji, Baranji i Srijemu vs. lingua sacra“, zaključit će dr. sc. Anica Bilić, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju.

Srijeda, 7. srpnja 2021.

Predavanja drugoga dana bit će održana na temu Crkveno-pravne i liturgijsko-pastoralne poveznice, a započinju u 9 sati.

Prvo izlaganje imat će doc. dr. sc. Grgo Grbešić na temu „Đakovačka ili Bosanska i Srijemska biskupija – povijesni pregled“, a potom će dr. sc. Edina Lovaš izlagati na temu „Razlozi i značenje sjedinjenja Đakovačke i Srijemske biskupije“. Sljedeći izlagač je dr. sc. Marko Jerković na temu „Povijest i značenje požeškog Kaptola“. Uslijedit će izlaganje mr. sc. Josipa Krpeljevića na temu „Požeška biskupija: povijesno-pastoralni razlozi njezinog osnutka“ te mr. sc. Ivana Rajkovića „Kanonsko-pravni status Srijemske biskupije  u Đakovačko-osječkoj crkvenoj pokrajini“.

Popodnevni dio izlaganja otvorit će dr. sc. Mario Jareb, znanstveni savjetnik, s temom „Prožimanja državno-pravne i crkvene jurisdikcije u Srijemu od polovice 19. stoljeća do danas i poimanje jurisdikcije u SPC: neka otvorenja pitanja“. Izv. prof. dr. sc. Zvonko Pažin izlagat će na temu „Kult svetog Dimitrija“, a zadnje izlaganje imat će Ivica Zrno, mag. theol. na temu „’Sinodalni put’ srijemske Crkve u dijaspori“.

Program u PDF formatu možete preuzeti OVDJE.

Radio Marija

19:00 Sveta misa - prijenos iz bazilike sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu - pobožnost 13 utoraka sv. Antunu
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:05 Glazba
20:15 Krunica - Slavna otajstva; Litanije BDM

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - II. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 2. DAN FATIMSKA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2023
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.