papa 5 cathopic 1200x800


Papa Franjo primio je u audijenciju sudionike Susreta voditeljâ vjerničkih društava, crkvenih pokreta i novih zajednica održanog u organizaciji Dikasterija za laike, obitelj i život na temu "Zadaća upravljanja u laičkim skupinama – crkvena služba“, 16. rujna. Vladati u Crkvi znači služiti, u protivnom se lako upadne u zloupotrebu moći, poručio je u svom obraćanju.
"Vi predstavljate misionarsku snagu i prisutnost proroštva koje nam daje nadu u budućnost" I "s ograničenostima i svakodnevnim grijesima“, "vi ste jasan znak vitalnosti Crkve“, poručio je Papa u svom obraćanju, izrazivši im posebnu zahvalnost što nisu odustali tijekom pandemije, pa ni u najtežim mjesecima, od obveze donositi solidarnost i evanđeosko svjedočenje. Oni koji su kršteni imaju zadaću evangelizirati i to ste probudili svojim pokretima.

Znam da su mnogi od vas pojačali svoje predano zalaganje, prilagođavajući se konkretnim prilikama u kojima se nalazite i s kojima ste se suočavali, kreativnošću koja je plod ljubavi, jer oni koji se osjećaju ljubljenima od Gospodina vole bezgranično.

Stvarnost i potreba za promjenom
U svom obraćanju Papa je podsjetio da su oni koji imaju zadaće upravljanja u udrugama pozvani služiti, a da pritom ne podlegnu želji za moći i nelojalnosti, te upozorio na rizik života u "paralelnom svijetu“, daleko od onih izazova osoba koje "čekaju vaše kršćansko svjedočanstvo“.

Mračni trenuci
U Crkvi vladati znači služiti, ponovio je Papa, koji je pritom podsjetio kako je Crkva, kad se to načelo zaboravljalo, doživljavala mračne trenutke. Pokoncilska su iskustva, nastavio je, navela Kongregaciju za redovnike da istraži djelovanje zajednica i udruga, pri čemu su zatečene vrlo teške situacije, sramotni grijesi, utvrđeni od postavljenog povjerenstva tijekom apostolskog pohoda. Papa je rekao da je vršenje vlasti u udrugama i pokretima tema koja mu je posebno na srcu, osobito uzimajući u obzir, primijetio je, slučajeve zloupotreba različitih vrsta koje su se dogodile i u tim stvarnostima i koja uvijek imaju svoje korijen u zloupotrebi moći.

Nerijetko je Sveta Stolica posljednjih godina morala intervenirati, pokrećući ne lake putove ozdravljenja. I ne mislim samo na ove vrlo loše situacije, koje su uskovitlale prašinu, nego i na boljke koje su posljedica slabljenja temeljne karizme koja postaje mlaka i gubi sposobnost privlačenja. Zadaće vođenja koje su vam povjerene u laičkim društvima kojima pripadate nisu ništa drugo do poziv na služenje, poručio je Sveti Otac.

Želja za moći i nelojalnost
Želja za moći i nelojalnost, prema Papi, dvije su prepreke koje mogu spriječiti kršćanina da postane istinski sluga Božji i drugih. Načini na koje se te prepreke očituju su različiti. Primjerice – primjećuje on – kada vjerujemo, na temelju službe koju imamo, da moramo donositi odluke o svim aspektima života našega društva, biskupije, župe, redovničke zajednice. Na druge se prebacuju zadaće i odgovornosti za određena područja, ali samo teoretski, dok je u praksi delegiranje drugih obezvrijeđeno neobuzdanom željom da se bude posvuda što, među ostalim, poništava sve oblike supsidijarnosti.

Nelojalnost se, nadalje, očituje igranjem "dvostruke igre“ s Bogom, izjavljujući riječima da mu želimo služiti, ali zapravo djelima služimo svom egu i priklanjamo se svojoj želji za pojavljivanjem, da dobijemo priznanje, da nas se cijeni i uvažava. Primjeri nelojalnosti su rukovodeći položaji koji postaju vječni, vođe koji traže glasove u zamjenu za obećanja, ili pak oni koji misle da drže istinu o karizmi utemeljitelja. Sve su to zastranjenja, rekao je Papa, koja zorno pokazuju kako je blagotvorno i potrebno osigurati rotaciju na vodećim položajima i reprezentativnost svih članova na vašim izborima.

Nema boljih ili manje dobrih udruga, savršenih ili nesavršenih: sve crkvene stvarnosti pozvane su na obraćenje, razumjeti i provoditi duh koji oživotvoruje raspoloženja sadržana u dekretu Međunarodne udruge vjernikâ.

Istinsko služenje besplatno je i bezuvjetno, ne poznaje kalkulacije ni svojatanje prava, te stoga Papa potiče da se službu upravljanja vrši učeći govoriti kako smo "beskorisni sluge“, jer je ispravan stav za djelovanje u Crkvi stav poniznoga služenja.

"Uvijek u razlučivanju"
Pripadnost udruzi, pokretu ili zajednici, osobito ako se referiraju na neku karizmu, ne bi nas smjela zatvoriti u "metalnu bačvu“, učiniti da se osjećamo sigurnima, kao da nema potrebe za ikojim odgovorom na izazove i promjene. Ono što je važnost jest biti "uvijek u pokretu“ i "uvijek razborit“, izbjegavajući smatrati se "novošću“ u Crkvi jer i novost brzo ostari.

Evanđeoski put nije turistički izlet. To je izazov: svaki korak je izazov i svaki korak je Božji poziv, svaki korak je – kako kažemo u našoj zemlji – "hod po žeravici“. Ići uvijek naprijed. Uvijek smo na putu, uvijek u obraćenju, uvijek u razlučivanju kako bismo vršili Božju volju, rekao je Papa.

(Vatican news - ps)

Photo: Cathopic

Radio Marija

10:30 Sveta misa - prijenos iz župe sv. Ane u Rudešu u Zagrebu
11:30 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u lipnju - IV. dan

4. DAN S TIGROM U KOŠTAC Došao je iz Ranigora, iz Sunderbanske džungle. Zove se Khanto Neye. Čitav svoj život proveo je u šumama. Nema ničega,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.