cq5dam.thumbnail.cropped.1000.56320210921 


Pozdravom nadbiskupa Stanisława Gądeckoga te izlaganjem kardinala Seána Patricka O'Malleya započela je međunarodna konferencija o zaštiti djece i ranjivih odraslih osoba u Crkvama Srednje i Istočne Europe
Pozivom na zajedničko zauzimanje cijele Crkve jučer poslijepodne je u Varšavi započela međunarodna konferencija o zaštiti djece i ranjivih odraslih osoba u Crkvama Srednje i Istočne Europe. Na skupu, koji su organizirali Papinsko povjerenstvo za zaštitu maloljetnika i Poljska biskupska konferencija o temi „Naše zajedničko poslanje u zaštiti djece Božje“, i koji traje do 22. rujna, okupili su se biskupi, svećenici, poglavari muških i ženskih redovničkih zajednica, psihoterapeuti i stručnjaci vjernici laici.

Otvarajući konferenciju, nadbiskup Stanisław Gądecki, predsjednik Poljske biskupske konferencije, istaknuo je Isusove riječi iz Matejeva Evanđelja: „I tko primi jedno ovakvo dijete u moje ime, mene prima. Onomu, naprotiv, tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju u mene bilo bi bolje da mu se o vrat objesi mlinski kamen pa da potone u dubinu morsku. Jao svijetu od sablazni! Neizbježivo dolaze sablazni, ali jao čovjeku po kom dolazi sablazan“ (Mt 18, 5-7).

Isus rabi vrlo grube riječi protiv onih koji djeci čine zlo, ali i protiv onih koji bi mogli zanemarivati to zlo. Okupljamo se ovdje kako bismo se izliječili od ravnodušja, i još više od nezainteresiranosti za nepravdu – kazao je nadbiskup te podsjetio kako papa Franjo ističe da nije riječ samo o seksualnom zlostavljanju, nego i o zloporabi moći i savjesti. Osoba koja zlostavlja nerijetko uvjerava žrtvu da ono na što ga potiče i prisiljava činiti nije pogrješno, štoviše, da je ispravno. Na taj je način seksualno zlostavljanje često povezano sa zloporabom moći i savjesti, te tako povećava štetu koju taj zločin izaziva, ne samo na psihi nego i na duši ranjene osobe.

Opisujući zauzimanje Crkve u Poljskoj na području zaštite djece, prevencije zlostavljanja te slušanja i prihvaćanja žrtava, nadbiskup Gądecki je napomenuo da je nakon objave motuproprija pape Franje „Vos estis lux mundi“ uloga delegata u svakoj biskupiji i redovničkoj kongregaciji, zaduženoga za prijavljivanje slučajeva zlostavljanja, dodatno povećana.

 cq5dam.thumbnail.cropped.750.422 20210921 1

U tijeku je, dakle, proces promjene – kazao je – ali postoji opasnost da mislimo kako već činimo mnogo, dok su zapravo pred tako velikom boli i nanesenom štetom, mnogi herojski napori nedovoljni te se otkrivaju nove drame. Trebamo također iskreno priznati da smo učinili mnogo pogrješaka i zanemarili one koji su povrijeđeni u Crkvi. Potrebno je pastoralno obraćenje o kojemu govori papa Franjo, promjena mišljenja i djelovanja u kojemu prioritet postaje prihvat i zaštita djeteta te pomoć žrtvama – istaknuo je nadbiskup Gądecki.

Govoreći upravo o pastoralnom obraćenju, kardinal Seán Patrick O'Malley, predsjednik Papinskoga povjerenstva za zaštitu maloljetnika, kazao je da je riječ o važnom hodu prema onomu što papa Franjo naziva misionarskom preobrazbom Crkve. Kardinal je govorio o dubokom poštovanju kojim valja primiti svjedočanstva žrtava zlostavljanja. Trebamo također biti svjesni činjenice – kazao je – da ima mnogo osoba koje su pretrpjele tragediju seksualnoga zlostavljanja u Crkvi, koje nisu nikada ni s kim razgovarale o svojem iskustvu.

Kako bi se postiglo pastoralno obraćenje, valja na čestit i transparentan način prepoznati osobe koje su bile zlostavljane. Slušanje tuđe boli, patnji Božjega naroda, vodi do priznavanja učinjene nepravde i nanesene patnje. Važno je preživjelima pružiti iskrene isprike. Međutim, tražiti oprost – istaknuo je kardinal – ne zahtijeva samo davanje neke izjave ili održavanje susreta. Riječ je o postupku koji se rijetko ostvari u jednom trenutku i koji katkada neće biti nikada ostvaren. Saslušati preživjele, prepoznati ih i iskreno tražiti od njih oprost nužni su koraci na tom putu obnove – istaknuo je kardinal O'Malley.

cq5dam.thumbnail.cropped.1000.563 20210921 1

(Vatican News - aa)

Radio Marija

00:03 Glazba
00:30 Prigodna emisija - gost: preč. Alojzije Petrović povodom proslave 60. obljetnice svećeništva; ur. i vod.: p. Stjepan Fridl
01:15 Glazba
02:15 Krunica - Radosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast o. Ante Gabrića u lipnju

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Peta devetnica od 20. do 28. lipnja 2024.Uvod Nakon Marijina...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Kolovoz 2019
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.