U povodu proslave Dana oslobođenja Grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije varaždinski biskup Bože Radoš predslavio je u srijedu 22. rujna u varaždinskoj katedrali misu za poginule i nestale hrvatske branitelje, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Uvodeći u misno slavlje biskup Radoš je rekao da je hvala jedan od najljepših riječi koju čovjek može izreći te da ona podsjeća da po drugim ljudima dolazi dar Božje dobrote. „Ovom svetom misom došli smo reći Bogu hvala na daru slobode, na ljudima po kojima je sloboda ostvarena.“

U homiliji je, pak, okupljenim vjernicima biskup Radoš rekao da postoji svijest da i nakon 30 godina življenja u miru i slobodi ima onih koji još uvijek tuguju za onima koji su darovali život za slobodu i mir, ali i onih koji ne znaju za grobove svojih najmilijih. Te rane ne može zaliječiti samo vrijeme, nego, prije svega, ljubav. Dodao je da su okupljeni stoga došli zamoliti Gospodina da Njegova ljubav izliječi sve njihove rane te im nam daruje riječi hvale i zahvale.

Pojašnjavajući da uvodni pozdrav predsjedatelja misnog slavlja „Mir vama“ nije samo neka lijepa želja već u kontekstu misne žrtve taj pozdrav nosi u sebi poruku, dar mira i u konačnici želju da se taj mir ostvaruje u okupljenoj zajednici. „Mir je djelo Božje, Bog je nositelj mira. Ako smo blizu Boga tada smo blizu mira. Ako naše ljudske žrtve stopimo sa žrtvom Kristovom, tada i naša žrtva može imati miomiris mira i može biti trajna žrtva. Žrtva koja u sebi nosi znakove života.“

Mir i sloboda rastu na istom stablu ljubavi, rekao je biskup, podsjećajući na definiciju Boga koji je Ljubav. No, Bog mir i slobodu ne daruje kao čudesan dar nego u njihovo ostvarivanje uključuje čovjeka koji treba biti nositelj mira. To je bilo i poslanje učenika iz naviještenog evanđelja. Oni su obilazili gradove i sela i navještali radosnu vijest noseći mir ljudima, pozdravljajući ih „mir vama“ stvarali su ozračje mira u kojem se tada može navijestiti Evanđelje, Radosna vijest.

U nastavku homilije mons. Radoš promišljao je o činjenici darivanja vlastitog života za drugoga kao što su to učinili hrvatski branitelji. Spremnost na takav čin nije uvijek razumom promišljena odluka, ta se odluka ponekad donosi na jednoj drugoj razini, razini srca, ljubavi koja ponekad otkriva dublju istinu od one koju možemo dohvatiti razumom. „Duboko vjerujem da oni koji su dali svoj život da su dali osjećajući, znajući na svoj način, da su imali od Boga dar vjere ‚Ako iz ljubavi daš, položiš život, tada ćeš ga imati i tada ćeš ga sačuvati‘“ kazao je biskup Radoš.

Aktualizirajući poruku obiljažavanja 30. obljetnice oslobođenja grada Varaždina, ali i poruku navještenog evanđelja, biskup je rekao da se nisu okupili samo slaveći i prisjećajući se onih dana nego ih ta sjećanja, ali i naviješteno evanđelje pozivaju da i danas budu graditelji mira i slobode.

Prije 30 godina svi su disali kao jedno, osjećali kao jedno, jer dar mira i slobode gradi jedinstvo. A jedinstvo i zajedništvo oko bitnoga trebamo nastaviti graditi svakoga dana ostavljajući po strani vlastite ciljeve, ambicije, ego, stavljajući u središte ono što nas spaja i ujedinjuje, stavljajući u središte drugog čovjeka. Mir i sloboda koju smo ostvarili prije 30 godina svakog je dana na ispitu i pozvani smo nastaviti graditi mir i slobodu u sadašnjem trenutku, poručio je.

Uz biskupa Radoša suslavili su umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak, kanonici Stolnog kaptola preč. Mirko Horvatić i preč. Mario Kopjar te biskupov tajnik vlč. Marko Domiter.

Na misi su sudjelovali predstavnici županijske i gradske vlasti, članovi braniteljskih udruga, obitelji i prijatelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja s područja Varaždinske županije.

Radio Marija

09:30 Hodaj uza me i budi mi prijatelj - tema: Biti svećenik danas; gost: Filip Pranjić, mladomisnik; ur. i vod.: Ines Sosa Meštrović
10:30 Sveta misa - prijenos iz župe sv. Ane u Rudešu u Zagrebu
11:30 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u lipnju - IV. dan

4. DAN S TIGROM U KOŠTAC Došao je iz Ranigora, iz Sunderbanske džungle. Zove se Khanto Neye. Čitav svoj život proveo je u šumama. Nema ničega,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.