<a href=U Karmelu u Mariji Bistrici u petak 1. listopada proslavljen je blagdan sv. Male Terezije, svetice Malog puta, crkvene naučiteljice i zaštitnice misija.

U samostanskoj crkvi svečanu misu predvodio je don Tihomir Šutalo, provincijal Hrvatske salezijanske provincije. Koncelebrirao je fra Drago Brezovec, OFMcap.

U uvodu euharistijskog slavlja don Tihomir je pojasnio kako je „cilj svakog čovjeka pronaći svoje mjesto, i u nebu i na zemlji. Mala Terezija je to uspjela. U nebu je našla mjesto u Očevom krilu, a ovdje na zemlji je našla svoje mjesto u svijetu i u Crkvi. To je velika mudrost, čovjekova životna mudrost. Naći svoje mjesto. Znamo kako često lutamo baš na tom putu i kako se lako ne ostvariti čak i nama kršćanima. A njezin život, cilj do kojega je ona došla je ta riječ, tako jednostavna: Ja želim biti ljubav. Ljubav je ono što Bog prihvaća, što grli, što On jest. Ljubav je ono za čime mi ljudi čeznemo, pa i ovdje jutros imamo priliku i jedno i drugo: baciti se Ocu u krilo i baciti se Crkvi u krilo, voljeti Crkvu, zagrliti Crkvu, odlučiti biti ljubav u Crkvi u kojoj živimo i čiji članovi jesmo“.

U propovijedi se osvrnuo na pročitani ulomak iz Matejeva evanđelja, prema mnogima središnji. Središnji je upravo po tome što u Njemu Isus govori tko je Otac, tko su njih dvojica, kakav je njihov odnos u Presvetom Trojstvu. To je ujedno i vrhunac Božje objave. „Kroz ovu objavu Bog se dao čovjeku, on se dariva jadnom i malom čovjeku. I ne samo da se dao, nego ta objava ima jedan smisao, da taj mali čovjek bude dio te ljepote, tih odnosa koji vladaju između Oca, Sina i Duha Svetoga“, pojasnio je don Tihomir. „Tu negdje prepoznajemo svoje mjesto. Očito je Bog to želio, da mi postanemo dio Presvetog Trojstva. Ljubavi, savršenstva i sklada koji vlada među osobama Presvetog Trojstva“. Na tom tragu nadovezao se i na sveticu Malu Tereziju, koja je usprkos tome što je bila tako mlada već pronašla svoje mjesto u Crkvi. Potaknuo je vjernike da, uzevši Malu Tereziju kao poticaj, preko malog puta pripravljaju sebi i drugima put u nebo. „O nebu ne znamo puno, znamo samo jednu stvar: da se bacamo u Očevo krilo, Očev zagrljaj. Ovo je naš hod, put prema konačnom zagrljaju“. „Ohrabrimo se biti tragači kao i Mala Terezija i svi sveci. Nemojmo se prepasti onih trenutaka koje je i ona živjela, kada ne znamo baš pravi put, je li to pravi put i što nam je činiti“. Završio je preporučivši okupljene njenom zagovoru, jer ona je uspjela naći pravi put i doći na svoj cilj.

Na završetku euharistijskog slavlja bio je tradicionalni blagoslov ruža u čast svetice. Blagoslovljene ruže vjernici su mogli ponijeti sa sobom, što su rado i učinili.

Don Tihomir je ostao u susretu sa sestrama u govornici samostana. Osobito je bilo dragocjeno na blagdan sv. Male Terezije slušati o salezijanskim misijama, koje su i danas u cvatu širom svijeta.

Radio Marija

19:40 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:15 Krunica i litanije sv. Josipu
20:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.