P1580910 1

Svečanim euharistijskim slavljem ispred Studentskog centra Split, u nedjelju 17. listopada, završena je volonterska akcija „72 sata bez kompromisa“ koja se ove godine odvijala pod motom „Zagrli srcem“. Međunarodni je to projekt koji promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo, a kojem se Hrvatska prvi put priključila 2014. godine upravo u Splitu.

Srednjoškolci, studenti i radnička mladež, osmu su godinu za redom, od 14. do 17. listopada stavili na raspolaganje sebe, svoje vrijeme i sposobnosti za konkretne volonterske akcije za siromašne, potrebite i marginalizirane sugrađane u 13 hrvatskih gradova i jednoj općini. U organizaciji Studentskog katoličkog centra Split (Skac_St) u Splitu je ove godine više od 600 volontera sudjelovalo na gotovo 54 humanitarna projekata i radionica kulturnog, ekološkog, socijalnog, humanitarnog, umjetničkog i medijskog karaktera.

Slavlje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić koji je u homiliji kazao kako je Isus Krist volonter nad volonterima i utjelovljena logika novosti, ljubavi i služenja. „Tu ste logiku i vi ovih dana mogli osjetiti dok ste radili u svim ovim akcijama. Da ste bili natjerani na to - bilo bi vam to opterećenje i prava riječ za to bila bi 'doulos' što znači biti rob. No kad dragovoljno i s ljubavlju radite da bi drugima bilo dobro to je 'diakonia' - služenje. I tada osjećate radost - radosni ste jer druge činite radosnima. To bi trebala biti norma našeg svakodnevnog ponašanja“, istaknuo nadbiskup nadodavši da su brojni volonteri prostore u kojima živimo učinili ljepšim, no važnija je ljepota koju su ostavili u srcima ljudi kojima su pomogli i koji su, zahvaljujući njima, dobili ljepši pogled na svoj život i našu stvarnost te su vratili optimizam i nadu. „Vi niste samo bljesak koji se našem gradu dogodio u ova 72 sata već ste oganj koji gori. Pomaganje drugima je postalo vaš 'habitus', stil života. Nastavite naš svijet mijenjati i otkupljivati dobrotom, ljubavlju i prijateljstvom“, naglasio je nadbiskup te citirao riječi pape Franje u kojima stoji da bi mladi trebali „probuditi snove, pobuditi proroštva i vizije, dati nadi da procvjeta, potaknuti povjerenje, poviti rane, ispreplesti odnose, oživjeti zoru nade, učiti jedni od drugih, i stvarati pozitivni imaginarij koji će prosvijetliti umove, zagrijati srca, vratiti snagu mišicama“. Nadbiskup je na kraju zaželio da ova poezija postane realnost u našoj prozi života i svakodnevlja, u našim romanima, dramama i tragedijama, a to se može ostvariti ako prvo otvorimo svoje srce.

Povjerenik za mlade don Mihael Prović čestitao je svim mladima koji su se i ove godine u velikom broju okupili oko ovog hvalevrijednog projekta i tako pokazali da su solidarni i da znaju prepoznati one koji su najpotrebniji u različitim skupinama ljudi.

Okupljenima se obratila i Doris Nazor koja je u ime organizatora zahvalila Bogu koji je okupio mlade i nadahnuo ovaj projekt, Ocu nadbiskupu na podršci, svim volonterima koji su marljivo i strpljivo odradili svoj posao, voditeljima skupina i koordinacijskom timu, te svima koji su pomagali molitvom, moralnom i novčanom podrškom, kao i svim institucijama s kojima su surađivali ove godine.

Po završetku misnog slavlja, kojeg je pjesmom obogatio „Papa bend“, volonteri su nastavili druženje uz domjenak i pjesmu.

 

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

17:00 Zajednica kršćanskog života – gost: p. Niko Bilić; ur. i vod.: Anđa Jakovljević, prof.
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Svetac dana - sv. Barbara

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Hodočašće kroz došašće s našim misionarima - razmatranje za 6.12.2021.

 AUTOR RAZMATRANJA: don Ivan Stojanović, misionar u Gani       "Oči će sljepačke tada progledati..." U današnjem Evanđelju prijatelji pomažu nepokretnom...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.