Slika2

 

Još na blagdan Svete obitelji 2020.godine, papa Franjo najavio je godinu posvećenu razmišljanju i dubljem proučavanju sadržaja apostolske pobudnice  Amoris Laetitia.  Godina obitelji Amoris Laetitia započela je  na svetkovinu sv. Josipa 2021. godine i traje sve do 22. lipnja 2022. godine. Obiteljska zajednica župe Rođenja B.D.Marije iz Malog Lošinja, želeći se aktivno uključiti u Godini obitelji i odgovoriti na papin poziv,  organizirala je 24. listopada Obiteljsku nedjelju. Susret se održao  u pastoralnom centru i domu  za duhovne susrete Betanija u  Ćunskom. Sudjelovalo je 20 obitelji iz malološinjskog dekanata sa 70 djece. Ukupno stotinjak sudionika s mladim animatorima.  Kao podloga za razmatranje poslužila je apostolska pobudnica pape Franje Amoris Laetitia koju su na samom početku susreta na poklon dobile sve obitelji.

Zašto ponovno obilježavamo Godinu obitelji? Obitelj se uvijek držalo prvim i temeljnim izrazom ljudske društvene naravi. Obitelj je zajednica osoba kojima je vlastiti način postojanja i zajedničkog življenja upravo zajedništvo: communio personarum.  Obitelj je jezgra, temelj, stijena, sigurnost i zaštita. Mjesto gdje “život počinje, a ljubav nikad ne završava“.  Emocionalno i duhovno zdrava obitelj je neprocjenjivo blago za djecu koju će iznjedriti, pa time i za budućnost cijelog društva. Stoga je jasno zašto baš obitelj stavljamo u središte našeg pastorala, zašto se sa obiteljima želimo pozabaviti. Smatramo važnim neprestano si osvješćivati da je zajedništvo muža i žene početak obiteljske zajednice. Kršćanske obitelji su glavni nosioci župnog pastorala i to prije svega radosnim svjedočenjem supružnika  i obitelji koje su kućne Crkve. U Ovoj Godini obitelji želimo još jednom istaknuti  važnost evangelizacijskog i katehetskog rada s obiteljima. Kako je u tijeku i Godina sv. Josipa, obilježavanje i jedne i druge Godine izvrsno se uklapa.  U župi su do sada održana i četiri katehetsko-molitvena susreta sa muževima.

Kako je protekla Obiteljska nedjelja?

Susret je započeo dobrodošlicom domaćina, „radne ekipe“  sastavljene od obiteljske zajednice iz Malog Lošinja. Svi smo se okupili u velikom krugu  u dvorištu Betanije , kao simbolom zajedništva i prijateljstva, te molitvom i pjesmom  „Mi želimo uzdić Isusa“.  Sve obitelji sudjelovali su kao jedna, u slavljenju svoje ljubavi i Boga!

slika4

 

Uslijedio je radni dio. Djeca su se rasporedila u više radnih grupa predvođenih s. Katarinom Mikić i Natalijom Antunović, a odrasli zajedno sa mladima, koji su njihova djeca, okupili su se u velikoj dvorani na radnom, „intelektualnom“ dijelu.  Uvodnu riječ imao je župnik don Robert Zubović. Najprije je progovorio o dostojanstvu sakramenta braka prema nauci pape Ivana Pavla Drugog. Istaknuo je kako je brak intimna, nerazrješiva  i isključiva zajednica života i ljubavi.  U brak ulaze muškarac i žena a sve je to po nacrtu Stvoritelja. Brak je uvijek usmjeren prema vlastitom dobru supružnika koji trebaju biti otvoreni za rađanje i odgajanje potomstva.   Svoje izlaganje nastavio je isticanjem glavnih ciljeve Godine obitelji prema odredbi pape Franje a to su: podijeliti sadržaj apostolske pobudnice Amoris Laetitia što šire, objaviti kako je sakramenat braka dar i da u sebi sadrži preobražavajuću snagu ljudske ljubavi. Godina obitelji ima za cilj i omogućiti obiteljima da postanu aktivni agenti obiteljskog apostolata kao mi osvijesiti mlade ljude o važnosti formacije u istini, ljubavi i u daru sebi to inicijativama posvećenima njima.

Kao podloga za kasniji rad u grupama poslužio je kratki videozapis kojega je pripremio Vatican News s kardinalom Farrellom, a za hrvatsko jezično područje obradio Ured HBK za život i obitelj na čelu sa dr. Petrom Hodžićem.

Nadahnuti Papinim riječima, rad se nastavio u četiri radionice u kojima su supružnici promišljali o prvom poglavlju apostolske pobudnice Amors Laetitia „U svijetlu Riječi“. U grupama se razgovaralo,  istraživalo, igralo se, pa čak su neki i zaplesali i  na taj način imali priliku obogatiti svoja iskustva, bolje se upoznati međusobno i kao grupa.

Uslijedio je plenum. Svaka je grupa predstavila svoj rad, te se razvila rasprava sve do ručka. Djeca i mladi su također kroz svo to vrijeme bili aktivni. I oni su također predstavili  svoj rad u radionici. Izrazito nam je važan rad  s djecom, jer smatramo da  je djetinjstvo vrijeme kad se zauvijek zavoli ovakav vid druženja (i mi smo neki zavoljeli Obiteljske nedjelje baš kao djeca sudjelujući na njima u Cresu i Lošinju). Netko je rekao „Ruža svoj miris vuče iz korijena, a život odrasle osobe snagu vuče iz djetinjstva“.

 

Nakon konstruktivnog radnog dijela uslijedio je zasluženi ručak uz kolače, kavu, razgovor, šetnju i kratki odmor.  U 15 sati bilo je predviđeno Pokorničko bogoslužje, vrijeme priprave na vrlo važan sakramenat svete  ispovijedi. Pridružili su nam se vlč. Filip Šabalja, don Mate Polonijo i vlč. Tomislav Crnović . Najsvečaniji trenutak svakako je bila svečana, raspjevana nedjeljna Euharistija koju je predvodio vlč. Filip. Bila je Misijska nedjelja.

 

Puni lijepih dojmova, obogaćeni  međusobnim prijateljstvom, ojačani Kristovom i bračnom ljubavlju pomalo smo se razišli svojim domovima.  Komentari učesnika su bili odlični, a organizatori zadovoljni. Priznajemo da je organizacija ovog događaja bila zahtjevna i zbog pandemije s kojom živimo, ali i zbog virusa otuđenosti koji kao da „gricka“ obitelji i njihovo zajedništvo. Vjerujemo da ovakvi događaji ohrabruju, povezuju i obnavljaju naše obitelji u ljubavi i vjeri. Željeli bismo u ovoj Godini obitelji održati barem još koju obiteljsku nedjelju i nastaviti probubljivati shvaćanje papine pobudnice Amoris Laetita – Radost Ljubavi.

Sve su obitelji pozvane da se aktivno uključe u život naše župe kroz Obiteljsku zajednicu, te na taj način nastave živjeti upravo u tom u duhu radosti ljubavi!

 

Krčka biskupija

Radio Marija

00:03 Glazba
00:30 Razgovor o književnom djelu - tema: „Pisma iz tamnice“ - prikaz knjige dr. sc. Anđelka Mijatovića; ur. i vod.: Dorotea Milas, prof. i Vesela Mađerić, prof.
01:15 Glazba
02:15 Krunica - Slavna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2021
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.