obn sku hkld 10112021 003

 

Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD) podružnica Koprivnica organizirala je obnoviteljsku skupštinu Podružnice u srijedu 10. studenog u Pastoralnom centru bl. Alojzije Stepinac u Koprivnici.

Uoči skupštine, liječnici su, u zajedništvu s okupljenim župljanima slavili svetu misu koju je predslavio varaždinski biskup Bože Radoš uz koncelebraciju domaćeg župnika i duhovnika koprivničke podružnice HKLD-a vlč. Davora Šumandla te biskupovog tajnika vlč. Marka Domitera.

Biskup Radoš izrazio je radost što je mogao prisustvovati i podržati ovu obnoviteljsku skupštinu HKLD-a podružnice Koprivnica podsjećajući kako su po krštenju svi Isusovi učenici dobili evanđelje i nalog da ga pronose svijetom. Pa tako i udruge s kršćanskim predznakom koje svojim životom i onim što jesu svjedoče evanđelje.

"Danas su ovdje liječnici i mislim da su oni uvijek jedan od znakova evanđelja. Kada gledamo evanđelje, puno je liječenja, liječnika, potrebe za zdravljem, za spasenjem. A oni svaki dan to kušaju i prepoznaju u Isusu liječniku - da su oni na Njegovom putu i da su oni ta produžena njegova ruka" rekao je mons. Radoš.

Dodao je i kako vjeruje da su članovi HKLD-a tamo gdje žive, gdje rade, svjedoci evanđelja.

"Pa evo, hvala im lijepo što žele biti, što stvarno jesu, posebno u ovome teškome vremenu. Međusobno si mogu biti podrška, Bog im je podrška, započeli smo ovo sa svetom misom, želimo im kazati hvala i neka im Bog da snage da čine dobro, da budu Njegova produžena ruka." poručio je mons. Radoš.

Po završetku misnog slavlja uslijedila je i obnoviteljska Skupština, a prisutnima se najprije obratio s riječima pozdrava i dobrodošlice Dražen Sačer, dr. med. Naime, dr. Sačer je dužnost predsjednika HKLD podružnica Koprivnica obnašao od 2009. do 2013. godine te se uvijek nesebično zalagao za što kvalitetniji rad Društva, kao i za ovu obnoviteljsku Skupštinu.

Na obnoviteljskoj skupštini bio je prisutan i predsjednik HKLD-a doc. dr. prim. Rok Čivljak koji se osvrnuo na život liječnika danas u vremenu pandemije te rekao kako liječnici danas rade u uistinu izniminim uvjetima i okolnostima.

"S jedne strane mi smo pandemiju Covida-19 dočekali s nezadovoljavajućim brojem liječnika, jer se u zadnnje vrijeme nažalost događa i odliv mladih liječnika iz Hrvatske. Sada osobito u vrijeme kad su povećane potrebe kako je veći broj bolesnika, a i organizacija posla vezano uz Covid-19 je drugačija i zahtjevnija, mi stvarno osjećamo taj nedostatak liječnika iz dana u dan. Moramo truditi se pružati više jer su zahtjevi bolesnika veći, a i izazovi potrebe koje se pred nas postavljaju veće, tako da uistinu nije lako biti liječnik u današnje vrijeme.", poručuje prim. Čivljak.

S druge pak strane dodaje kako upravo ovakve prigode okupljanja članova HKLD-a podižu i ohrabruju.

"Susreti s našim duhovnicima, pa i biskupom Božom koji nas je danas svojom homilijom dotaknuo i dao uzor u tome da kao što ni Isusu nije bilo lako u Njegovo vrijeme bit liječnik tijela i duše, tako mi ugledajući se na Isusa Krista možemo dobiti snagu koja će nas držati dalje i davati potporu da dalje služimo čovjeku."

Prim. Čivljak posvjedočio nam je i koliko liječnicima u ovim izazovnim vremenima pomaže vjera.  

"Ja sam se učlanio u HKLD zbog toga jer sam vjerovao da u tom Društvu, na početku svoje liječničke karijere, mogu dobiti više i mogu prikupiti upravo tu snagu koja će mi, za ovo zahtjevno i izazovno zanimanje kojim se bavim, trebati u većoj mjeri, nego možda u nekim drugim profesijama. Nisam se razočarao, uistinu crpim veliku snagu i kroz molitvu, i kroz naše duhovne susrete, ali još više susretanjem sebi bliskih ljudi koji na istom Izvoru crpe energiju, a to je u Evanđelju. U Isusu Kristu mi nalazimo veću snagu, ali i zadovoljstvo biti jedan drugome potpora, i to je ono što nas ispunjava, i što nas čini sretnima danas biti članovima HKLD-a."

Obraćajući se okupljenima na Skupštini, prim. Čivljak je, između ostalog, poželio da koprivnička podružnica bude poticaj u Varaždinskoj biskupiji te se i u Varaždinu i u Čakavcu pokrene djelovanje podružnica HKLD-a.

Dr. Vesna Mađarić, predsjednica radnog predsjedništva Skupštine, potom je podsjetila na 30. obljetnicu Hrvatskog katoličkog liječničkog društva i put do osnivnja koprivničke Podružnice 2005. godine, a čiji članovi su liječnici i ljekarnici iz Đurđevca, Križevaca, Ludbrega i Koprivnice. Također podsjetila je i na dosadašnje predsjednike: dr. Milivoja Kovačića, dr. Dražena Sačera te dr. Danijelu Glavosek Kovačić, kao i duhovnike: mons. Blaža Horvata, vlč. Krunoslava Pačalata te aktualnog duhovnika, ujedno i dušobrižnika koprivničke bolnice vlč. Davora Šumandla.

Također, podsjetila je na mnoge aktivnosti HKLD podružnice Koprivnica među kojima je i iniciranje osnivanja Hrvatskog katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara (HKDMST) u Koprivnici, kao i inicijative za provođenje organizirane palijativne skrbi u koprivničkoj bolnici. Bila su tu brojna predavanja, započela je s radom Ambulanta za hagioterapiju, organizirana su brojna hodočašća, izleti te kontinuirane duhovne obove. Redovito je organizirano obilježavanje značajnijih datuma za Hrvatsko katoličko liječničko društvo, a opremili su i kapelicu u koprivničkoj Bolnici, navela je dr. Mađarić.

Uslijedio je i izbor novih dužnosnika na čelu HKLD-a podružnica Koprivnica te je novom predsjednicom izabrana dr. med. Marija Sačer, spec. kliničke citologije. Potpredsjednik je dr. med. Matija Evačić, spec. dječje kirurgije; tajnica je dr. med. Irena Celiščak Koštarić spec. obiteljske medicine te rizničarka dr. dent. med. Željka Rabadžija.

Također, izabrani su i članovi Upravnog odbora.

Predsjednica Sačer iznijela je okvirni plan i program za pastoralnu godinu 2021./2022. te poručila kako ju veseli obnavljanje Društva, obnavljanje duhovnog života članova društva te što će se u zajedništvu zasigurno lakše nositi s izazovima ovoga vremena pandemije i teških vremena u kojima živimo.

"Hrvatsko katoličko liječničk društvo će svojim aktivnostima, gdje se educiramo, gdje se preispitujemo, gdje preispitujemo svoju savjest, u svakom slučaju svakome od nas će pružiti potporu u radu općenito, ali i u radu s pacijentima u ovim teškim vremenima.", poručila je novoizabrana predsjednica Sačer.

U osvrtu članova bilo je riječi o nepoznatom liječniku, blaženiku iz Ludbrega, Ladislavu Batthyányu-Strattmannu, kojeg im je na ovogodišnjoj ludbreškoj svetoj nedjelji u svojoj homiliji otkrio propovjednik mons. dr. László Német, zrenjaninski biskup. Izražena je želja da se još više upozna lik i djelo ovog blaženika te organizira i hodočašće ovom blaženiku.

Formalni dio obnoviteljske skupština HKLD-a podružnice Koprivnica završio je molitvom duhovnika vlč. Šumadla te biskupskim blagoslovom mons. Radoša.

 

Varaždinska biskupija

Radio Marija

00:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Spomenici povijesti i kulture koje je nam je ostavio u baštinu Vjekoslav Klaić; ur.: dr. sc. Agneza Szabo
01:15 Glazba
02:15 Krunica - Radosna otajstva
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Danas je 124. rođendan Danice Širole - Tko je bila "hrvatska Mala Terezija"?

Danas je 124. rođendan Danice Širola. Tko je bila Danica? Djevojka, učiteljica, koja je silno željela stupiti u samostan. Rođena je u Karlovcu 18....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.