U podnevnom nagovoru na svetkovinu Krista Kralja, Papa je potaknuo vjernike da svakoga dana traže istinu Krista koji srce svojih učenika čini slobodnim i uzvišenim, odnoseći se prema njima kao prema prijateljima, a ne podanicima. Kad smo s Njim ne postajemo pokvareni, lažni; bez maske smo, ne vodimo dvostruki život
U podnevnom je nagovoru papa Franjo potaknuo vjernike da svakoga dana traže Isusovu istinu. Komentirajući odlomak Ivanova evanđelja iz današnje liturgije, svetkovine Krista Kralja, Papa je napomenuo da Isus ne dolazi kako bi vladao, nego da bi služio. Ne dolazi znakovima snage, nego snagom znakova. Nema na sebi dragocjena obilježja, nego je gol na križu. I upravo je u natpisu postavljenom na križ Isus nazvan 'kraljem'. Njegovo je kraljevstvo doista izvan ljudskih mjerila! Mogli bismo reći da nije kralj poput drugih, nego je Kralj za druge – rekao je Papa.

Istaknuvši potom kako Krist kaže da je kralj u trenutku kada je mnoštvo protiv njega, dok kada ga je mnoštvo pratilo i klicalo mu, on se udaljio, Papa je kazao da se tako pokazuje da je neovisno slobodan od želje za ugledom i zemaljskom slavom. Znamo li ga oponašati u tomu? – upitao je Sveti Otac. Znamo li vladati svojom sklonošću da nas stalno drugi traže i hvale nas, činimo li sve kako bi nas drugi cijenili? U onomu što radimo, posebno u našem kršćanskom zauzimanju, jesu li važni aplauzi ili služenje?

Isus, ne samo da izbjegava svaku potragu za zemaljskom veličinom, nego srce onih koji ga slijede čini slobodnim i uzvišenim. Tako nas oslobađa od podložnosti zlu jer njegovo kraljevstvo oslobađa, nema nikakve prisile. On se prema svakom učeniku odnosi kao prema prijatelju, a ne kao podaniku. Krist, iako je iznad svih suverena, ne povlači između sebe i drugih crtu odvajanja; naprotiv, želi imati braću s kojom će podijeliti svoju radost. Nasljedujući ga ne gubi se dostojanstvo, nego ga se stječe. Krist oko sebe ne želi servilnost, nego slobodne ljude – istaknuo je Papa.

Pitajući se odakle dolazi Isusova sloboda, Papa je objasnio da dolazi iz istine. Njegova je istina ta koja nas oslobađa. Ali Isusova istina nije nešto apstraktno; to je stvarnost, On sâm stvara istinu u nama, oslobađa nas privida i laži koje imamo u sebi. Kad smo s Isusom postajemo istiniti. Kršćanski život nije predstava u kojoj se može staviti maska koja najviše odgovara – napomenuo je Papa te objasnio – Kada Isus kraljuje u srcu, oslobađa ga od licemjerja, lukavština, dvoličnosti. Najbolji dokaz da je Krist naš kralj jest odvajanje od onoga što onečišćuje život čineći ga dvosmislenim, mutnim, tužnim. Naravno, uvijek se moramo nositi s ograničenjima i nedostatcima; svi smo grješnici. Ali, kada se živi pod Isusovim gospodstvom, ne postaje se pokvaren, lažan, sklon prikrivanju istine. Ne vodi se dvostruki život.

Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja, Papa je podsjetio da se današnji Svjetski dan mladih na razini biskupija, prvi put slavi na svetkovinu Krista kralja, te poželio da se svi mladi u svijetu osjećaju živim dijelom Crkve, protagonistima njezina poslanja. Potom je ohrabrio inicijative Ujedinjenih naroda za postizanje veće kontrole nad trgovinom oružjem, te je osvrnuvši se na Svjetski dan ribarstva, koji se obilježava danas, molio za sve ribare koji žive u teškim uvjetima, a katkada su i na prisilnom radu.

Spomenuo se i molio za žrtve u prometu, na dan koji im je posvećen, tražeći veće zauzimanje u sprječavanju nesreća. Na kraju je spomenuo novoga poljskog blaženika, svećenika Jana Franciszeka Mache, mučenika, ubijenoga iz mržnje prema vjeri 1942. godine, tijekom nacističkoga progona Crkve, a koji je jučer proglašen blaženim.

(Vatican News - aa)

Radio Marija

17:00 Zajednica kršćanskog života – gost: p. Niko Bilić; ur. i vod.: Anđa Jakovljević, prof.
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Svetac dana - sv. Barbara

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Hodočašće kroz došašće s našim misionarima - razmatranje za 6.12.2021.

 AUTOR RAZMATRANJA: don Ivan Stojanović, misionar u Gani       "Oči će sljepačke tada progledati..." U današnjem Evanđelju prijatelji pomažu nepokretnom...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.