Priprema sestara juniorki Milosrdnih sestara sv. Kriza za dozivotne zavjete 3 

VIS (TU) – Od 30. prosinca do 7. siječnja na otoku Visu, u mjestima Visu i Komiži, četiri sestre juniorke, koje se spremaju za doživotne zavjete u svibnju – s. Elizabeta Koščak, s. Rita Ljevar, s. Kristina Lovreković i s. Josipa Pavla Jakić, imale su pripravu za taj veliki događaj. Dvije sestre su trenutno na službi u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, u Vinkovcima i Đakovu; jedna sestra je na službi u Zagrebu a; jedna na studiju glazbe u Beču.

Priprema je započela na Staru godinu, u petak 31. prosinca 2021. godine, u Visu, predavanjem koje je održao don Milan Šarić, župnik i dekan Župe Marijina uznesenja u Visu. Nakon mise zahvalnice na kraju građanske godine, sestre su pošle u Komižu, zajedno sa sestrama zajednice iz Visa; s. Agnezijom Juretić i s. Arimatejom Oršolić, te sa s. Franjicom Faletar, voditeljicom juniorata i kućnom poglavaricom sestara u Visu i Komiži. Nakon zajedničke večere sestre su sudjelovale na večernjoj misi u crkvi na Musteru, koja je ostavština benediktinskoga samostana u Komiži. Poslije mise, koju je predvodio don Toni Aviani, župnik Župe sv. Nikole u Komiži, bilo je klanjanje pred Presvetim koje je animirao don Toni i sestre juniorke pjevanjem i sviranjem gitare i tamburice. To je bila prilika za zahvalu Gospodinu za proteklu godinu i molitva za blagoslov u novoj. Uslijedilo je kratko druženje svih sudionika slavlja u prostorijama Župe.

U nedjelju 2. siječnja sestre su bile u Velom Selu ili Podselju, na euharistijskom slavlju. Crkva potječe iz XIII. stoljeća, a od 1520. godine postala je biskupijsko svetište za otok Vis. U toj crkvi čuva se zavjetni reljef Gospe od Velog Sela. Istoga dana, na kraju večernje mise u crkvi Gusarici u Komiži, o svom duhovnom pozivu svjedočila je s. Elizabeta Koščak. U sljedećim danima, do 7. siječnja, kao predavači sudjelovali su: don Toni uz fra Žarka Mulu i fra Peru Kelavu,franjevce konventualce s poluotoka Prirova, koji je sastavni dio grada Visa te s. Franjicu. Teme su bile: zavjeti, poziv, molitva, srebroljublje, zajedništvo i vjera, život u zajednici, „Evo zaručnika, iziđite mu u susret!”

 Priprema sestara juniorki Milosrdnih sestara sv. Kriza za dozivotne zavjete 1

Predavači su sestrama juniorkama za promišljanje izdvojili neke misli iz svojih predavanja: „Ostavljajući sve za sobom, dobivamo ono najbolje – Njega! Mi sve ostavismo i pođosmo za tobom. Što ćemo za to dobiti? Mt 10,28″ ; „Vjera u Boga nije znanje. Vjera se prenosi dobrim životom, iskustvom, dobrim primjerom (papa Benedikt XVI.)“; „Nikad ne budimo zadovoljni svojim duhovnim stanjem. Molimo uvijek Oca da nam dade svoga Duha!“; „Velike stvari možemo postići samo ako ostanem vjerne u malim stvarima. Najljepše je služiti“; „Sv. Franjo je ideal siromaštva. Djetinjstvo je siromaštvo, a Biblija navodi: Budite kao djeca jer je njihovo kraljevstvo nebesko. Dijete je slobodno od posjedovanja, na sve gleda kao na dar!“

Tijekom boravka sestara u Komiži za pripremu obroka brinula se i pripremala ih je s. Marija Klara Klarić koja je ih je prvi put i dovezla na pripremu, a s. Blažena Hokman, kao domaća sestra brinula se za smještaj, udobnost i urednost. Povremeno su predavanja bila i u Visu, pa su i sestre iz Visa imale prigodu ugostiti sestre i svećenika u svojoj zajednici gdje su domaće sestre Agnezija i Arimateja rado posluživale. Nakon sedmodnevne duhovne priprave i obnove, sestre su otišle s Visa u želji da opet dođu, jer su doživjele ljepotu prirode i zajedništva. s. Franjica Faletar

Radio Marija

10:30 Zajedno s Kristom - mons. Zvonimir Sekelj
11:15 Glazba
11:35 Virovitička panorama - ur. i vod.: Božidar Biondić
11:50 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.