Duga Resa krstenje01

Pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško predvodio je na Nedjelju Božje riječi, 23. siječnja 2022., misno slavlje u Župi blaženog Alojzija Stepinca u Dugoj Resi, prilikom kojega je krstio Marka, peto dijete Katarine i Michaela Protulipac. Supružnici Protulipac roditelji su još trojice sinova: Antuna, Ivana i Josipa, te kćeri Marte. Na misnom slavlju koncelebrirali su župnik vlč. Željko Nestić, fra Anto Barišić i fra Ante Crnčević.

Na početku misnoga slavlja biskupa Šaška, roditelje, kumove i sve okupljene vjernike pozdravio je vlč. Nestić izrazivši nadu u češći dolazak biskupa u župnu zajednicu u prigodi krštenja petog djeteta. Biskup Šaško u uvodu je obitelji Protulipac prenio čestitke i blagoslovne molitve zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića te naglasio kako je ova nedjelja nazvana Nedjeljom Božje riječi, kada "posebnu pozornost usmjerujemo na živu prisutnost Krista koji je Božja riječ, ali i na Sveto pismo. Bog je ostao prisutan s nama po svojoj Riječi; u njoj nam je prenesen dar života; po njoj nas Bog obnavlja u euharistiji, da bismo na zemlji živjeli vječnost. Danas je prigoda da sami, ali osobito u obiteljima, pročitamo neki odlomak iz Svetoga pisma koji govori našemu životu; da razmotrimo važnost Biblije u našim domovima; da nam ta Knjiga nad knjigama ne bude strana."

Tumačeći liturgijska čitanja biskup Šaško istaknuo je kako "Evanđelje, kao ni ostali dijelovi Biblije, ne govori rječnikom suvremenih prirodnih znanosti, nego pripovijedaju smisao, donose molitve, zahvaćaju čitatelja i slušatelja, nude put sreće i traže čovjekov odgovor. Tako Biblija ne ostavlja ravnodušnim i ne može se razumjeti bez uranjanja u povijest s Bogom koju sažima Isus Krist. Ta Isusova povijest nastavlja se našim životima. Mi, zajednica vjernika, Crkva, po sakramentima smo Kristovo Tijelo; mi smo živo evanđelje. To najbolje vidimo u krštenju, gdje dijete krstimo u Isusa Krista. On svakoga od nas krštenih vodi iz smrti u život; u Njega kršteni – živimo vječno, jer je Bog vječan i dopustio nam da živimo u Njemu."

"Ova ista obitelj, u istome obredu krštenja djeteta peti je put, a nov je život koji daruje Bog, koji čovjek prihvaća u molitvi, nadi i pouzdanju. Toliko je poslova roditelja, u domaćinstvu, na radnome mjestu koji nas zamaraju. Čini se da ponavljamo isto, a sve je u tome da ih prihvatimo u Božjemu Duhu, s ljubavlju. Tamo gdje je ljubav, sve je zanimljivo, novo, a gdje je nema – sve je dosadno, teško i zamorno", naglasio je mons. Šaško.

Na kraju homilije biskup Šaško osvrnuo se na evanđelista Marka, s kojim krštenik dijeli ime, rekavši: "Premda je njegovo Evanđelje najkraće, u sebi čuva važne naglaske, osobito na činjenici da je Isus Božji Sin, da je pravi Bog i pravi čovjek. To je srž, to određuje kršćansku vjeru, jer je samo s tom istinom moguć govor o spasenju, o uskrsnuću, o vječnoj sreći. U tu vjeru krstimo i maloga Marka, da bude svjedok Kristove Radosne vijesti i da njegov život bude prožet ljepotom Evanđelja."

Na kraju svete mise župnik vlč. Nestić čestitao je obitelji Protulipac i zahvalio biskupu na dolasku. Liturgijsko slavlje pjesmom je animirao mješoviti župni zbor.

 

Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

13:40 Glazba
14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjeg milosrđa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.