2022.03.13 19.35.13naslovna

U nedjelju, 13. ožujka 2022, uz 85. rođendan nedavno preminule dr. Ružice Ćavar, u samostanu hercegovačkih franjevaca u Dubravi, nakon sv. mise zadušnice za Ružicu i Matu Ćavar, održana je svečana Komemoracija u organizaciji obitelji Ćavar, Hrvatskog pokreta za život i obitelj, te Hrvatskog žrtvoslovnog društva, uz moderiranje Ivke Malkoč Bastašić s Radio Marije. Ružica Ćavar je preminula 31. siječnja ove godine, u bolnici u Mostaru, te je sahranjena u Širokom Brijegu uz svoga supruga Matu Ćavara.
Na Komemoraciju se odazvao iznimno veliki broj obiteljskih prijatelja, rodbine, suradnika i štovatelja doktorice Ćavar i supruga Mate, te nakon dobrodošlice i pozdrava kćeri Drine, i predsjednice Hrvatskog pokreta za život i obitelj Martine Lukić, o svojim sjećanjima i uspomenama na suradnju s dr. Ćavar, emotivno i nadahnuto su svjedočili g. Ante Beljo, predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva, gospođa Zdenka Farkaš, autorica Zida boli, sudionica pokretanja Bedema ljubavi i brojnih aktivnosti tijekom domovinskog rata, koja je posebno istaknula i sličnost sadašnje situacije u Ukrajini s onim što smo i sami tada proživljavali, te potakla na nastavak aktivnog djelovanja, po primjeru dr. Ćavar. O povezanosti braniteljskih udruga s aktivnostima gospođe Ćavar i svojim sjećanjima na Matu i Ružicu Ćavar posvjedočio je Milan Zanoški, predsjednik Kluba veterana 148. brigade HV-a i dobri duh zagrebačkih branitelja. Potresno je bilo i svjedočanstvo Daria Kordića o njegovoj zahvalnosti na veliku podršku Ružice Ćavar njemu i njegovoj obitelji tijekom teških dana haškog uzništva, a odvjetnik Mate Knezović, višegodišnji predsjednik Obiteljske stranke i direktor Centra za duhovnu pomoć iznio je poticajno djelovanje Ružičinih tekstova i aktivnosti na njega osobno, i kako ga je baš čitanje njenog teksta iz Kršnog zavičaja nadahnulo da se i sam posveti zaštiti života nerođenih i drugim plemenitim aktivnostima.
Istaknuto je i Ružičino aktivno djelovanje i na društvenim mrežama, posebice na fb profilu, gdje je imala preko 5000 pratitelja, te je pročitana njena znakovita snažna poruka koju je napisala nekoliko tjedana prije preminuća u njenoj Hercegovini.
Unuka Antonija Ćavar pročitala je pjesme hrvatskih književnica Anite Martinac i Marije Dubravac, posvećene Ružici Ćavar, a Lobel Barun s još dvojicom mladih glazbenika, tijekom programa izveli su Vilu Velebita, Krist na žalu, Hercegovina u srcu i Bože čuvaj Hrvatsku.
U drugom dijelu programa, Martina Lukić, predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj, predstavila je djelovanje Pokreta i nastavak zalaganja za zaštitu života nerođenih, uz otvorenost za ekumensku suradnju sa svima koje povezuje isti žar za iste temeljne vrijednosti, o čemu je dodatno poticajno govorio i pastor Evangeličke metodističke crkve koji i sam revno djeluje na tom području - velečasni Vatroslav Župančić.
2022.03.13 19.50.56
Martina Lukić je nakon toga predstavila novo Priznanje dr. Ružica Ćavar, kojeg će poput iskre koja dalje prenosi žar aktivizma i toplinu brige zalaganja za najugroženije, Hrvatski pokret za život i obitelj, svake godine uz godišnjicu osnutka - blagdan Blagovijesti 25. ožujka, dodjeljivati zaslužnim pojedincima za njihov izniman doprinos promicanju obiteljskih vrijednosti, bračnog zajedništva i zaštiti života ljudskih bića od začeća do naravne smrti, u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Čast primiti Priznanje "Dr. Ružica Ćavar" ove godine imali su: pater Marko Glogović, osnivač udruge "Betlehem" i voditelj Saveza Betlehema (u čije ime je Priznanje primila njegova suradnica Blaženka Bakula) te gospodin Ante Čaljkušić, predsjednik udruge "Hrvatska za Život" i predsjednik međunarodne inicijative "40 dana za život" u Hrvatskoj, koji se poticajnim govorom od srca zahvalio i potaknuo sve da se i sami aktivno uključe u inicijativu 40 dana za život, koja upravo traje tijekom Korizme.

Foto: Jerko Malinar

Radio Marija

00:30 Semper magis – emisija novaka Družbe Isusove – ur. i vod.: Robert Matečić, novak
01:30 Glazba
02:15 Krunica - Slavna otajstva
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2020
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.