220330 Sesvete 1

Ovotjednu srijedu, 30. ožujka 2022. godine, posvećenu svetom Josipu svojom molitvom i pjesmom ispunili su, uz brojene Josipove štovatelje, članovi zbora mladih iz Sesveta vođeni Zrinkom Perić. Misno je slavlje u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu predvodio vlč. Leopold Ćurčić, župni vikar u Župi Svih svetih u Sesvetama, u koncelebraciji s mons. Antunom Senteom, ml., rektorom Svetišta. Vjeru je posvjedočio gospodin Mario Krajačić, član sesvetskog zbora mladih.
U prigodnoj homiliji vlč. Ćurčić, tumačeći pročitano evanđelje, zapitao se kako će to biti na posljednjem sudu jednom kad umremo, kakav će biti i tko je veliki sudac koji nam sudi te hoće li naša dobra djela biti jača naspram zlih. Ponudio je i odgovor kako nema nekog mjerenja, već je Krist sudac zapravo mjerilo i kriterij. Ako smo pristali uz njega, ako smo njegovi prijatelji, imamo život vječni; ako smo ga odbili u svom životu, onda idemo u propast. Nadalje, težište nije na našim djelima, nego na vjeri – prijateljstvu s Kristom. "Istina, to se prijateljstvo gradi i dobrim djelima, ali ne samo tako. Naše iskreno kajanje može pokriti puno grijeha. Grešni jesmo, tu nema spora. Ali kajanjem molimo Boga da naše grijehe očisti, opere, da ih nema više."
"Nadalje Sudac je, zapravo, čovjek sam sebi. Svojom vjerom, svojim odnosom prema Kristu, on sam sebe određuje i bira put. Dakle, odluka je u našim rukama: hoćemo li s Kristom pa u raj ili ćemo bez Krista pa u propast vječnu. I treće, krivo je misliti da se sve ovo događa nakon smrti. Ne. Ivanovo evanđelje konstantno to daje do znanja. Ivan naglašava da se događaju, sada i ovdje i svakodnevno. I zato je već sada, ova korizma, pravo vrijeme za kajanje i za obraćenje. Nemojte ju potratiti. Ispovijed, pokora, djela milosrđa, križni put neka budu naše duhovne aktivnosti kao naše opredjeljenje za Krista!", kazao je između ostalog vlč. Leopold te ustvrdio kako je sveti Josip čovjek koji je za svoga života sam sebi presudio, odnosno odlučio se za Krista, vrlo jasno i jednoznačno.
Pri kraju misnog slavlja vjeru je posvjedočio Mario Krajačić, suprug i otac troje djece koji je u braku već osamnaest godina. U župnom zboru mladih u Sesvetama svira kahon, a po struci je programer. U istoimenoj župi član je muške zajednica svetog Josipa, osnovane pred godinu dana na poticaj župnika vlč. Marija Miglesa. Članovi spomenute muške zajednice svake srijede predmole krunicu sv. Josipa te se trude upravo kao muškarci malo više angažirati u duhovnom i pastoralnom životu župe. "Uistinu je lijepo vidjeti muškarce kako mole krunicu", kazao je predstavljajući se Mario Krajačić, te nastavio: "Moj najstariji sin nosi ime Josip, nadalje sveti Josip je zasigurno bio velika faca kad ga je Bog odabrao da mu čuva sina. Sveti Josip jest uzor očinstva i radništva, nema boljeg. To mi je fascinantno. Pripremajući se za ovaj dijalog primijetio sam da u svom uredu gdje programiram imam dva kipa i jednu sliku svetog Josipa. Odnos svetog Josipa prema radu uvijek me fascinirao i nadahnjivao. Kad mi je teško pokušavam zamisliti kako bi to sveti Josip riješio. I tada pronađem rješenje i kakvo god ono bilo dolazi i snaga da ga izvršim."
"Danas je s jedne strane teško živjeti vjeru, susrećem mnoge ljude kojima je vjera strana, a onda upravo susrećući se s vjernicima i nevjernicima vidim da sam blagoslovljen baš zato što sam vjernik. Lakše mi je baš zato što sam vjernik. Primjećujući sve izazove života, da nisam vjernik bilo bi mi teško, a možda ne bi sve to ni preživio. Jedino s Bogom mogu uspjeti, živjeti i postizati to što postižem", kazao je gospodin Mario te zaključio kako je u braku najbitnije umrijeti sebi i dati se više za druge, prvenstveno za svoju ženu, za svoju djecu. "Što u tome više uspijem, to mi je brak uspješniji, a onda sam i ja radosniji i sretniji", zaključio je Mario.

Tekst: A. S.
Foto: Marta Marinović

Izvor: zg.nadbiskupija

 

Radio Marija

14:00 Podravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:15 Krunica - Radosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.