20220330 Resovnistvo sinoda 05

Predavanje za redovnike i redovnice pod nazivom “Redovništvo u Sinodi” održano je u srijedu 30. ožujka u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku, a predavač je bio gvardijan franjevačkog samostana sv. Jeronima u Slanome fra Stipan Klarić. Organizator predavanja je Vijeće za posvećeni život  Dubrovačke biskupije.

Predavač je na samom početku rekao da je ova sinoda posebna po tome jer je ona Sinoda o sinodalnosti, a to je ono što je neobično i zanimljivo. Zapravo je to logični nastavak na Drugi vatikanski sabor čija 60. obljetnica početka se slavi 11. listopada. Drugi vatikanski sabor je dao jedno novo lice Crkvi, jedno suvremeno lice želeći je pripremiti za Crkvu ne samo 21. stoljeća nego i za Crkvu trećeg milenija.

O prihvaćenosti sabora moglo bi se govoriti u tri razdoblja. Prvo vrijeme je bilo vrijeme velikog entuzijazma. Međutim, kada je došlo do provođenja u praksi pojavile su se poteškoće, a treće je vrijeme slijeganja emocija i zauzimanje dva već okamenjena stava: jednih koji su smatrali da je Sabor tražio previše te je možda naštetio Crkvi i drugih koji kažu da je Sabor učinio onu pravu stvar.

Gvardijan Klarić je nadalje podsjetio kako je Papa još 1965. godine ustanovio institut Biskupske sinode. Ona je skup predstavnika katoličkog episkopata čija je zadaća pomagati savjetima Papi u upravljanju Crkvom. Sama riječ sinoda je grčkog porijekla i znači zajednički hod. Sinoda je definirana i u zakoniku Kanonskoga prava kao skupština biskupa izabranih iz raznih krajeva svijeta koji se sastaju u određena vremena da bi unapređivali tijesnu povezanost s rimskim biskupom i da bi mu savjetima pružali pomoć u zaštiti porasta vjere i ćudoređa te da bi proučavali pitanja koja se odnose na djelovanje Crkve u svijetu. Njezina zadaća je savjetodavna.

Papa Franjo je rekao još 2015. godine, kada je obilježena 50. godišnjica sinode biskupa, kako je Božja volja i Gospodin od nas traži da svi mi laici, pastiri i biskup Rima da hodimo zajedno. On naglašava stalnu potrebu puta kojim nam valja zajedno ići. U tom procesu ključne su tri riječi: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje. Papa naglašava kako nije potrebno stvarati drugu nego drugačiju Crkvu. Takva Crkva je otvorena novost koju Duh Božji želi predložiti kako bi je oslobodio od svakog zatvaranja i prekinuo lance koji je stežu i blokiraju kako bi se širila radost koja oslobađa. Temeljna svrha Sinode jest zapravo steći sinodalni mentalitet.

Poslanje svake redovničke zajednice, istaknuo je gvardijan Klarić, bez obzira na vlastitu karizmu je prije svega evangelizatorsko-misionarsko. Pred nama su izazovi novoga doba. Pred Crkvom stoji zadatak nove evangelizacije. Redovnici iz toga nisu isključeni, nego su pozvani biti predvodnici naviještanja današnjem čovjeku.

Stoga zadaće ove Sinode, a osobito njene generalne skupštine, jest da definiraju poslanje Crkve, kako bi naviještaj bio što razumljiviji a svjedočanstvo što jasnije. U tome Crkva definitivno računa na redovnike i redovnice.

Na kraju je predavač izrazio nadu da su redovnici u duhu svoga redovničkog života, odnosno svojih zavjeta spremni “odreći se svega i poći za Kristom“, stavljajući sebe apsolutno Crkvi na raspolaganje.

Nakon predavanja redovnice i redovnici su mogli postaviti pitanja vezana uz predavanje.

Jelica Gjenero

Tekst i foto: db.hr

Radio Marija

19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća; Molitva sv. Mihaelu Arkanđelu
19:40 Glazba
20:00 Kraljice Neba; Molitva za obitelj
20:05 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.