f02a0510 3a13 4dcc a9da cce2baf891a9 770x470 1

Riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić pohodio je u petak 1. travnja i nedjelju 3. travnja Župu Marije Pomoćnice u Rijeci. Tijekom pohoda susreo se s ovogodišnjim prvopričesnicima i krizmanicima kao i s njihovim roditeljima. Susret je bio srdačan, edukativan i zabavan. Prvopričesnici su nadbiskupa obradovali prigodnim programom i pitanjima kojima su ga obasipali. Roditelji su mons. Uzinića upoznali s iskustvom kojega su stekli tijekom priprave njihove djece za sakramente te pohvalili rad vjeroučitelja s njihovom djecom. Osvrnuli su se na bogatu infrastrukturu prilagođenu djeci i programima animacije u kojima su njihova djeca mogla sudjelovati. Istaknuli su vrijednost obiteljskih zajednica koje djeluju u Župi. Majka učenika s teškoćama istaknula je vjeroučiteljicu sestru Jelene Kolar koja je, kako je kazala, pristupom i radom s njezinim sinom radila „bolje nego jedan psihijatar, pedagog ili psiholog”. Nadbiskup je roditeljima pružio podršku kao i saznanja gdje se u Riječkoj nadbiskupiji mogu javiti ukoliko im u radu s djetetom zatreba pomoć. Također, istaknuo je važnost obitelji te posebno naglasio „odlazak i boravak” roditelja s djecom u crkvi umjesto „slanja” u crkvu.

Župnik, don Tunjo Blažević, svakog zadnjeg petka u mjesecu obilazi bolesne i nemoćne župljane. Ovoga puta u obilasku pridružio mu se i mons. Uzinić. Posjetili su dvije župljanke starosti 103 i 98 godina, kojima su udijelili pričest. Nadbiskup je posjetio i obitelj Ban koja je uključena u život Župe u mnogim programima. Na teritoriju Župe Marije pomoćnice nalazi se Salezijanska klasična gimnazija s pravom javnosti i i Osnovna škola Škurinje, koje su nadbiskup i župnik pohodili. Tijekom pohoda nadbiskup se susreo sa sestrama Kćeri Marije pomoćnice koje predano djeluju u Župi, a posebno emotivno bilo je u samostanu sestara Milosrdnica sv. Vinka Paulskoga. Uz pratnju župnika, nadbiskup je se upoznao sa svakom djelatnosti, zadržao u kratkom razgovoru ili nagovoru, uputio riječi ohrabrenja i udijelio blagoslov. Tom prigodom posjetili su i Dječji vrtić Zvjezdica Mira i Kuću utočišta kao dnevni centar za beskućnike i ostale marginalizirane osobe grada koji djeluju u sklopu samostana.

20220401 114442 scaled

Drugog dana vizitacije, u nedjelju 3. travnja, riječki nadbiskup koadjutor, najprije se susreo s članovima Udruženja salezijanskih suradnika koji su grana velike Salezijanske obitelji koja djeluje u Don Boscovu duhu. Potom je predvodio misno slavlje koje je glazbeno animirao Mješoviti zbor Marija Pomoćnica te obiteljski sastav Joakim i Ana. U propovijedi je posebno naglasio važnost obitelji u Crkvi i nakon sv. Mise posjetio Zajednicu obitelji Marija Pomoćnica koja djeluje u Župi već 11 godina. Voditeljica župne obiteljske zajednice, Ana Laco, kroz prezentaciju je predstavila djelovanje zajednice, a potom je nadbiskup pozvao sve obitelji na daljnje djelovanje kao i sudjelovanje na 4. Nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji u Ludbregu. Podsjetio je i na Papinu pobudnicu o ljubavi i obitelji Amoris Leatitia. U popodnevnim satima susreo se s članovima Albanske Katoličke Misije koju predvodi don Kriste Đerđi te predvodio misno slavlje za mlade u večernjim satima.

Osim toga, mons. Uzinić susreo se s članovima Salezijanske mladež koju čine mladi župne zajednice, a u najvećem broju na susretu su bili animatori s voditeljima Oratorija don Danijelom Dragičevićem i asistentom Tomislavom Šimunovićem, studentima te pjevačima glazbenog sastava VIS Gaudium koji su animirali misno slavlje. Ovom prigodom mons. Uzinić se u propovijedi osvrnuo na evanđeoski tekst, kazavši kako nitko ne može reći da je bezgrešan, jer svi smo grešni. “Gledajući sebe samoga i prepoznajući sebe u svojoj grešnosti i slabosti se pročišćava pogled i za druge, nakon toga nitko tko je iskren prema sebi ne može biti naj koji sudi i osuđuje druge.“ Istaknuo je dvije poruke pročitanog evanđeoskog ulomka, tj. dvije opasnosti. Prva polazi od onog čina opraštanja i milosrđa – s ovakvim stavom prema grješniku može se pomisliti da Isus ima takav stav i prema grijehu. To je opasnost da počnemo relativizirati grijeh i posljedice grijeha na čovjeka i njegovog odnosa s Bogom. Grijeh je grijeh i uvijek za moramo tako gledati, kao zlo, naglasio je propovjednik. Druga, još veća opasnost jest da skupa s grijehom počnemo osuđivati i isključivati grešnika, da mržnju ili svoje neprihvaćanje grijeha pretvorimo u to da počnemo mrziti i ne prihvaćati i isključivati one koji su počinili grijeh. Prva opasnost je posljedica naše slabosti, a drugi posljedica naše oholosti. Da ne bismo upali u te zamke, slijedimo primjer Isusa. Nije zadaća Crkve niti nas kršćana da sudimo druge, nego da služimo drugima. Nije naša zadaća da sudimo svijet – kao što nije bila ni Isusova. Nego je i njegova i naša zadaća da spašavamo svijet. Zato i mi moramo u svojim odnosima usvojiti njegov stav. Isus svojim stavom pokazuje da ljubi ženu, da mu je stalo do nje, da je zainteresiran za njezinu sudbinu. Ljubi grešnika. Istovremeno, on s onim što govori ženi: “Ni ja te ne osuđujem. Idi i nemoj više griješiti.”, s tim riječima osuđuje grijeh, naglasio je.

Nakon mise, mladi su se zajedno s nadbiskupom, zaputili u župne dvorane. Tamo se nadbiskup kratko obratio mladima, a zatim je dao priliku za postavljanje pitanja na koja je dao zanimljive i poučne odgovore. Prigodno, na kraju mu je uručen mu je simboličan dar – tenisice. S obzirom da je pastir Crkve koji hodočasti, tenisice su idealan dar kako bi i dalje nastavio biti dobar pastir koji hodi među vjernicima, poručili su nadbiskupu.

Tekst i foto: ri.nadbiskupija

Radio Marija

04:00 Glazba
04:30 Duhovno pomoći čovjeku - emisija djelatnika i suradnika Centra za duhovnu pomoć - tema: Iz besmisla u radovanje životu - hagioterapijskim koracima; ur. i vod.: Slavica Črnac i Kristina Jurković
05:30 Upoznajmo Bibliju
05:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.