MG 7509

Na Nedjelju muke Gospodnje – Cvjetnicu, 10. travnja, sisački biskup Vlado Košić predvodio je misno slavlje u dvorištu Pastoralnog centra katedralne župe u Sisku. Misi je prethodio blagoslov maslinovih grančica ispred kipa bl. Alojzija Stepinca i procesija kroz gradski park, kao spomen Isusova ulaska u Jeruzalem. Koncelebrirali su kancelar mr. Janko Lulić, katedralni župnik preč. Marko Karača i preč. Milan Begić, a služio je đakon Marin Mlađenović. Na početku pjevanu Muku Gospodina našega Isusa Krista po Luki izveli su bogoslov Frano Bijelić, preč. Milan Begić i Katedralni zbor.

U homiliji govoreći o Muci preč. Karača je rekao kako se u njoj spominju različite osobe kojima se čudimo kako su se ponijele prema Kristu, ali kako je ovo prilika da si sami odgovorimo u kojem liku se mi prepoznajemo. „Juda, svi ćemo ga od prve osuditi, pitat ćemo se kako je mogao učiniti tako nečovječan čin. Kako je mogao za šaku novca izdati svoga Učitelja. Ali danas je prilika da se zapitamo gdje i kako mi izdajemo svog Učitelja u svom svakodnevnom vjerničkom životu. Petar, sigurno se pitamo i čudimo kako je mogao biti tako slab. Prepasti se obične sluškinje i pred njom tri puta zatajiti svog Isusa. I njega osuđujemo, a možda ima toliko mjesta u našem životu gdje smo kao katolici tajili da smo vjernici. Možda smo ponekad i ismijavali one koji idu redovito u crkvu i redovito se mole Bogu i žive svoju vjeru. Da ne govorimo o tome koliko nas je puta možda bilo stid pozdravit kršćanskim pozdravom pred različitim sluškinjama na javnom mjestu. Možda smo se bojali da nam ne kažu: ti si jedan od njegovih i ti si vjernik. Pilat je osudio nedužna čovjeka i pitamo se kako je to mogao učiniti i kako nije imao hrabrosti oduprijeti se svjetini koja je samo vikala. No on je radije riskirao njegovu glavu nego svoju stolicu. Toliko puta i mi radi svojih interesa ne odemo na nedjeljnu misu, zanemarimo molitvu i svoje kršćanske i vjerničke dužnosti. Nemamo hrabrosti oduprijeti se svinjetini koja nas zove nedjeljom da idemo negdje drugdje“, upozorio je župnik.

U nastavku propovjednik je rekao kako se ljudi obično sjete Boga i pitaju se gdje je kada su nemoćni, osamljeni, bolesni i kada trpe. „Bog se objavio baš u tom dnu ljudske egzistencije, u najtežem stanju ljudske patnje. I sam je kao čovjek osjetio odsutnost Boga kada je na križu zavapio: Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio... I mi vjernici napose, Sisačke biskupije i ovoga grada, u ovim neprilikama u kojima živimo možda često stojimo pred pitanjem zašto si nas ostavio? Pokušajmo, braćo i sestre, u ovim danima Velikog tjedna u sabranosti i molitvi čuti kako nam Bog jasno govori u svom Sinu: evo i ja s vama trpim. U ljudskom životu isprepleću se bol i radost, patnja i slavlje. To je stvarnost ljudskog života koju je Krist svojim čovještvom okusio. Ostajući uz njega mi prihvaćamo njegovo vodstvo na životnom putu koji preko križa vodi do slave. Zato ulazeći u ovo slavlje, tako uzvišenog otajstva našeg spasenja, ne bojmo se. Sigurno ove dane mnogi osjećaju da su napušteni, sami i nemoćni. Ali bog je uvijek s nama pa i u ovakvim trenucima, on s nama trpi, on nam je bliz. Bog je solidaran sa svakim čovjekom, a posebno s onima koji su pritisnuti mukom i patnjom“, rekao je Karača te zaključio kako ćemo s Bogom zato slaviti uskrsnu pobjedu.

Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

09:45 Glazba
10:30 Marulova kolijevka - tema: Epigrafički natpisi na iskopinama Salone (Izložba "Memento mori"); gost: Nino Švonja, kustos Epigrafičke zbirke Arheološkog muzeja Split; ur. i vod.: Zdravka Andrijašević
11:15 Glazba
12:00 Kraljice Neba; Molitva - Srednji čas

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.