hrvatsko nadzemlje 1

Iako je treća srijeda u mjesecu po ustaljenom rasporedu rezervirana za susret Hrvatskog nadzemlja, ovaj je mjesec to iznimno bio treći utorak. Naime, derbi na Poljudu uzeo je treću srijedu pa je Nadzemlje izišlo u susret zajedničkim fanovima. Na uskrsni utorak Nadzemljaši su održali svoj prvi susret uživo nakon pandemije i time vratili sve na staro mjesto - u dvoranu Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu.

Susret je održan 19. travnja na temu oprosta. Gost predavač bio je omiljeni splitski fratar, autor brojnih knjiga i redoviti predavač na nadzemljaškim susretima – prof. dr. sc. fra Ante Vučković. U svom predavanju istaknuo je četiri slike koje predstavljaju posljedice neopraštanja. Prva slika predstavlja težinu koju simbolizira kamen koji nas udara, a kojeg mi uporno grlimo, čuvamo i nosimo sa sobom umjesto da se oprostimo od njega. Drugu sliku predstavlja ugriz, odnosno otrov koji smo dobili, a kojeg prenosimo na druge ljude i odnose. Treću sliku simbolizira nijemi čovjek koji je zbog uvrede nijem. Žrtve se često srame govoriti o uvredama i slabostima pa zanijeme, upadaju u šutnju koja traje godinama i teško odbacuju taj teret. Četvrta slika veže čovjeka kao da je primoran ostati uz ono loše što mu se dogodilo. Posljedice navedenih situacija uskraćuju čovjekovu slobodu i polet. Oprostiti znači ne morati nositi teret koji mi je drugi nametnuo, znači osloboditi se okova koji me vežu, znači odbaciti sva kamenja koja tako silovito grlimo.

Predavač je naglasio kako ne moramo biti nijemi i otrovani cijeli život nego sve svoje terete koje nam netko nameće trebamo prepustiti Gospodinu. Trebamo dozvoliti svojoj duši da se izliječi jednako kao što dozvolimo tijelu da zacijeli. Svu svoju povrijeđenost trebamo staviti u riječi i ispričati svoju ranjivost. Ono što nas muči ulazi u Božje uho – ističe predavač. Oprostiti znači osloboditi. Neoprostiti znači zavezati barku za kopno: možeš veslati koliko hoćeš, ali se nigdje nećeš maknuti. Oprost je trud čovjeka da bude slobodan nakon što mu je neki drugi čovjek htio povredama ukrasti slobodu. Fra Ante zaključuje kako trebamo pronaći način kako se riješiti povreda i osloboditi se.

Nakon predavanja uslijedio je razgovor s predavačem i odgovaranje na pitanja iz publike, a potom i bogata nagradna igra. Susret su obogatili filmovi “Kuhanje s Galetom”, “Jesi li spreman oprostiti?”, “Dječji biseri: Oprost” i “Božo i Barut – Ispovijed” u produkciji Hrvatskoga nadzemlja. Svojim glazbenim animiranjem gospel zbor Mihovil upotpunio je cijeli susret. Svi koji su propustili ovaj, iznimno, treći utorak, susret će moći pogledati na YouTube kanalu Hrvatskoga nadzemlja. Sljedeći susret održat će se na treću srijedu, 18. svibnja.

Tekst i foto: splitska.nadbiskupija

Radio Marija

02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu – Alexander Schmemann: Za život svijeta
04:00 Glazba
04:30 Psihologija i duševno zdravlje – tema: Razlike i sličnosti između ispovijedi i psihoterapije; ur. i vod.: p. Mijo Nikić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Ljubav nije ljubljena" - korizmeno razmatranje s. Lidije Bernardice Matijević

Povjerenje Knjiga Izlaska (usp. Izl 16, 1-18) govori o problemima koje je Mojsije doživljavao na putu iz Egipta. Ubrzo su ožednjeli, ogladnjeli,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.