P1018280 2048x1536

Biskupsko ređenje mons. Milana Zgrablića, novoimenovanog zadarskog nadbiskupa koadjutora će biti na blagdan Bezgrešnog Srca Marijina, u subotu, 25. lipnja u katedrali sv. Stošije u Zadru.

Tu je odluku mons. Zgrablić dogovorio na susretu sa zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem za vrijeme svoga prvog službenog pohoda Zadru gdje je mons. Zgrablić boravio od predvečerja Uskrsnog ponedjeljka, 18. travnja i na Uskrsni utorak, 19. travnja.

„Ovo je prvi službeni susret s mons. Zgrablićem u Zadru, otkako je imenovan za nadbiskupa koadjutora. Drago mi je da smo se dogovorili da bude ostvaren baš u Uskrsnom tjednu te smo se dogovorili u svezi biskupskog ređenja mons. Zgrablića. Drago mi je da smo se mogli susresti i cijeli dan boraviti zajedno, posjećujući institucije Zadarske nadbiskupije i imajući susret sa svećenicima“ rekao je nadbiskup Puljić.

U pratnji domaćina, nadbiskupa Puljića, kojega će naslijediti kao 114. pastir Zadarske Crkve u 17 stoljeća njenog postojanja i kao 70. zadarski nadbiskup, mons. Zgrablić je u utorak, 19. travnja pohodio katedralu sv. Stošije u Zadru, gdje su se mons. Puljić i mons. Zgrablić pomolili pred moćima sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije.

Potom su pohodili Katoličku osnovnu školu Ivo Mašina, velebno novo zdanje u Novom naselju na Bokanjcu u Zadru, gdje je ravnatelj škole don Roland Jelić upoznao mons. Zgrablića s kapacitetom te škole i perspektivnom budućnošću župe sv. Šimuna i Jude Tadeja na Bokanjcu koju nastanjuje sve više mladih obitelji s djecom.

U blagovaoni Nadbiskupskog sjemeništa ‘Zmajević’, nadbiskup Puljić i mons. Zgrablić blagovali su ručak sa svećenicima Zadarske nadbiskupije, predstavnicima ustanova i pojedinih službi u Zadarskoj nadbiskupiji.

U pratnji nadbiskupa Puljića i mons. Zgrablića bili su generalni vikar Zadarske nadbiskupije mons. Josip Lenkić i dr. don Damir Šehić, tajnik zadarskog nadbiskupa.

Nadbiskup Puljić osobito poštuje i voli hrvatskog mučenika iz Istre bl. Miroslava Bulešića. Upitan za komentar kako bi se moglo reći kao da je bl. Bulešić poslao mons. Zgrablića za nasljednika nadbiskupu Puljiću, mons. Puljić je rekao: „Pa jest. I ja isto tako mislim, da je Bulešić prije došao, da pripravi put mom suradniku i nasljedniku. Drago mi je da je Bulešić prisutan, ne samo u biskupskoj kapelici u Nadbiskupskom domu nego i u zadarskom Sjemeništu Zmajević i u župi Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru. Tako da je Bulešić uistinu kao naš dragi blaženik nazočan u Zadru“ rekao je mons. Puljić.

Svoje dojmove o boravku u Zadru opisao je i mons. Zgrablić kojemu je prvi pohod u Zadar predstavljao istinski duhovni Emaus, u smislu nove etape njegovog životnog hoda, zakoračenja u dodatnu dimenziju svoga svećeništva i preuzimanje buduće službe zadarskog nadbiskupa.

„Dakle, kada sam jučer, na Uskrsni ponedjeljak, izašao iz tunela sv. Roka, moram priznati da me uhvatila i neka nostalgija i velika zahvalnost Bogu. Blagoslovio sam taj narod i rekao: ‘O Bože, pa kamo ti to mene šalješ?’. I od neke miline, ganuća, skoro mi je suza potekla, što se vraćam po treći put u Zadar. Zahvaljujem ocu nadbiskupu Želimiru, tako me lijepo i srdačno primio, ugostio u Zadru. Pokazao mi je nešto što je poznato, ali ima i puno novoga nakon 30 godina, otkad sam otišao iz Zadra, gdje sam poslije bio vrlo kratko. Vidio sam kako je ova Crkva i dalje živa, kako napreduje. Puno informacija sam čuo. Očekujem vidjeti još puno lijepih stvari, pa se svemu tome veselim. Bogu zahvaljujem za trenutke boravka u Zadru i za sve lijepo što se događa u Zadarskoj nadbiskupiji“ rekao je mons. Zgrablić.

Korijeni svećeničke formacije mons. Zgrablića počeli su upravo u Zadru, u Nadbiskupskom sjemeništu ‘Zmajević’.

„Da, po treći put se vraćam u Zadar, na malo neobičan način. Čak i prvi put sam na malo iznenađenje došao u Zadar, jer trebao sam nastaviti školovanje nakon što sam završio dvije godine sjemeništa u Pazinu. Onda se ukinula Gimnazija, i ja sam trebao upisati pedagoški smjer u Pazinu, a svi moji kolege otišli su u Zadar. I tijekom ljeta, već sam bio upisao nastavničko – pedagoški smjer, a biskup Dragutin Nežić mi je rekao: „Najbolje je da ti ideš sa svojim prijateljima, kolegama, idi ti u Zadar“. Tako da sam prvi put došao na iznenađenje, u Zadar.

Drugi put, nakon što sam počeo lijepo raditi u službi u Rovinju, kao mladomisnik, što je bila moja prva služba, negdje početkom godine, u ovom razdoblju oko Uskrsa, zvao me biskup Antun Bogetić i kaže mi: „Znaš što? Mene je nadbiskup Marijan Oblak zvao, ja sam vodio blagdan sv. Stošije u Zadru. I tamo je bio mons. Prenđa. I on je tražio (blagopokojni zadarski nadbiskup Ivan Prenđa, nap.) da ti dođeš za prefekta u sjemenište Zmajević. I ja sam obećao da ćeš ti tamo doći, pa molim te, idi opet u Zadar“. Dakle, još jedno, drugo iznenađenje.

I evo sada, treće iznenađenje, sve veće i veće, kada sam čuo da me Sveti Otac imenovao za nadbiskupa koadjutora Zadarske nadbiskupije. Pa evo, vraćam se mojoj prvoj ljubavi koja je ovdje bila, koja je ostala i sada se doista, sve ove dane, jučer i danas, bude vrlo lijepe uspomene i sjećanja na ovu dragu Nadbiskupiju, na ove drage ljude, osobito svećenike, dobar dio koji sam tada upoznao. Tada sam poznavao sve svećenike, sada poznajem one u srednjoj dobi, najmlađe svećenike ne poznajem još tako dobro. Ali, nadam se ovih tjedana i mjeseci upoznati ih“ rekao je mons. Zgrablić.

Vjernicima Porečke i Pulske biskupije i Zadarske nadbiskupije, mons. Zgrablić je poručio: „Prati me dvostruki osjećaj. Nije mi lako ostaviti moje drage ljude tamo koje sam stvarno zavolio. Ja sam preko 20 godina župnik u Istri. Bio sam 17 godina župnik u Rovinju. Sada sam 7 godina župnik u Poreču. Čovjek dijeli mnoge dobre, lijepe, zapravo najvažnije trenutke s ljudima, s vjernicima s kojima živi, djeluje. Ja ih neću nikada zaboraviti, ne mogu ih ostaviti jer oni su dio moga srca, moga života. Bit ću s njima prisutan na novi način, ali bit ću s njima prisutan.

A u Zadarskoj nadbiskupiji primam sve ljude, i mislim da će mi to biti jedan od prioriteta, zadataka. Dosad poznajem već dosta svećenika u Zadru, njihova imena, znam njihove službe. Možda mi jako nedostaje što ne poznajem ove ljude, pa će to biti moj izazov. Mi smo radi ljudi ovdje, Gospodin nas šalje radi njih. Smisao dijecezanskog svećenika je da bude s ovim narodom, svojim ljudima, da dijeli dobro i zlo s njima, da bude Kristov navjestitelj Radosne vijesti. Pa će mi biti drago upoznati te ljude, posjetiti Zadarsku nadbiskupiju, susresti se s njima i ovom prigodom od srca ih pozdravljam. I još nije kasno, Uskrsni je utorak, pa im želim sretan i blagoslovljen Uskrs“ poručio je mons. Zgrablić, rekavši da mu je drago što će prije svoga biskupskog ređenja opet doći u Zadar.

„Doći ću opet prije nego se definitivno doselim u Zadar barem još jedanput, veselim se tome već unaprijed. U srijedu, 11. svibnja u Zadru održava se mjesečni susret svećenika, rekolekcija svećenika Zadarske nadbiskupije. Jako mi je drago što me nadbiskup Puljić pozvao. Zato mu zahvaljujem da mogu biti sa svećenicima na toj rekolekciji, na tom susretu. To će biti prvi put kada ću se u homiliji obratiti subraći svećenicima“ rekao je mons. Milan Zgrablić, novoimenovani zadarski nadbiskup koadjutor za svoga prvog pohoda Zadru.

Ines Grbić

Izvor: zadarska.nadbiskupija

Radio Marija

00:30 Sjaj Istine – tema: Stepinčeva crkva; ur. i vod.: dr. sc. don Josip Mužić
01:15 Glazba
02:15 Krunica - Radosna otajstva
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Ljubav nije ljubljena" - korizmeno razmatranje s. Lidije Bernardice Matijević

Povjerenje Knjiga Izlaska (usp. Izl 16, 1-18) govori o problemima koje je Mojsije doživljavao na putu iz Egipta. Ubrzo su ožednjeli, ogladnjeli,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Veljača 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.