278679433 511954170404065 4162083958981171715 n

»Mali bolesni Šamol«

Na husari, napravljenoj od plamina lišća, ležao je mali Šamol u selu Pošćim Para. Uz njega su majka i sestrica mu Tara (Zvjezdana). Lice mu je blijedo, ručice kao dva suha štapića. Teškom ih je mukom podigao do čela, sklopio ih i po bengalskom me običaju pozdravio pozdravom »Ðoe Ðišu! Slava Isusu!« Uz njega su me tako pozdravili i njegova majka i sestrica Tara.
Učitelj Romeš javio mi je da je Šamol bolestan pa sam ga došao pohoditi, blagosloviti i primiti njegov blagoslov. Sa mnom su došla i seoska djeca. Vole oni Šamola. Pa kako i ne bi kad se oni zajedno igraju, zajedno love račiće na rijeci Gangesu.
Dakako, najprije molitva i pjesma »Nondito mone Veselim srcem u Božji ću hram«. Tu pjesmu djeca vrlo vole. Pjevaju je i u crkvi, i kod kuće, i na putu. Šamol je sav sretan. Tako je slab da ne može pjevati, no usnice mu se miču... I onda one oči — kao dva mala žarka sunca, puna nečega nadzemaljskog, vječnog.
Imao sam krunicu u ruci. On je polako privuče k sebi i poče ljubiti križ. Daje ga i majci i sestrici Tari da ga i one poljube. Onda smo ga i svi ostali poljubili.
Eto molili smo se mi za Šamola i blagoslovili ga, no i on je nas po Isusu blagoslovio. I kako je moćan blagoslov ovih nevinih srdaca!
No, uz taj blagoslov, po bengalskome običaju, valja goste i počastiti. Oni su siromasi, no ono što imaju od srca će dati. Do hasure je tanjur i na njemu nekoliko komada tzv. oapatija, na tavi pečena kruha. To je pripremljeno za ručak. Jedva bi i njima samima bilo dosta, a u dijeljenju je sreća.
»Ma, majko, daj svima pomalo! Svi će biti veseli!« I opet onaj rajski sjaj u njegovim očima. Pa i bili smo veseli primiti taj dar maloga bolesnog, siromašnog, ne, ne siromašnog, već bogatog Šamola! Kako nas je divno obdario, koliko nas je obogatio taj mali patnik ležeći nemoćan na hasuri od palmina lišća.
Da bude veća sreća, izvadio sam iz torbice slatkiše što su ih djeca skupila za bolesnog Šamola. Veselju nije bilo ni kraja ni konca. Onda sam mislio na sve drage suradnike i suradnice »mozaika dobrote« želeći svima obilje milosti, šaljući vam Šamolov blagoslov da uvijek rastete u siromaštvu i u ljubavi.
Vaš otac Ante
Maria Polli, listopad 1983.


Molitva

Gospodine, ne dopusti da postanemo neprijatelji križeva i kušnji. Daj da nam u životu jedini zalog mira i sreće bude Tvoj križ, kao što je bio našem ocu Anti Gabriću. Neka s križem svake kušnje budemo bliži tebi.
Po moćnom zagovoru o. Ante udjeli nam milost da poput njega nikada ne zaboravimo zapuštene, bolesne i gladne ljubavi već da širimo samo tvoju ljubav i radost.
Oče Ante koji si toliko ljubio siromašne, usamljene, nemoćne i bolesne, molimo te za sve bolesne u našim obiteljima, među prijateljima, da ih Gospodin ozdravi od njihove bolesti duše i tijela. Naš moćni zagovorniče i zaštitniče, moli kod naše Nebeske majke da može posredovati za sve njih kod Svoga Sina. Posebno molimo za one koji su gladni i žedni tvoje ljubavi, one koji je još nisu upoznali. Otvori i nama srce da možemo, poput tebe pripraviti srce za Isusa.
Posebno te molimo za …. (navesti one koje osobno prikazujemo u ovoj devetnici). Isuse blaga i ponizna Srca, učini srca naša po Srcu svome.
Oče Ante, preko Srca Marijina dovedi i naša srca do Srca Isusova.
Kraljice svete krunice, Kraljice mira i naš oče Ante molite za nas, Hrvatsku, Indiju, Ukrajinu i cijeli svijet!

 

Molitva za bolesnike

Isuse dragi, Gospo draga!
Duboka je noć. I kako je duga.
I onda se sjetim milijuna koji bolesno leže po bolnicama,
po vlažnim kolibama, dršćući od groznice,
gladni, zapušteni, bolesni tijelom,
bolesni srcem, gladni ljubavi i samilosti.
I kako se malen osjećam pred njima.
O Isuse za njih te molim,
za te sudionike tvoje kalvarijske žrtve
da im dadeš snage i jakosti i još više da im dadeš veselja i radosti u njihovim bolima,
da im dadeš zahvalno srce što si ih izabrao za svoj križni put.
Usliši njihove molitve, obriši njihove suze,
bdij uz njih u besanim noćima,
pohodi ih svojom ljubavlju!
Osobito se sjeti naših staraca i starica,
koje su djeca i unučad izbacili iz svojih kuća, iz svojih srdaca.
Za sve bolesnike čitavog svijeta molimo, Isuse dragi,
Gospo draga, čuvaj ih u svojim srcima,
učinite ih dionicima kalvarijske žrtve!
otac Ante

Molitva za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića

 

„Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo.
Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama.
Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo…
Po Kristu Gospodinu našemu.
Amen

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava OcuAutor devetnice: Zaklada Otac Ante Gabrić (ZOAG)
Zabranjeno kopiranje sadržaja bez suglasnosti autora.
Fotografija: otac Ante Gabrić, iz Arhiva Hrvatske pokrajine družbe Isusove.

Radio Marija

18:15 Molitva - Večernja
18:30 Glazba
18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:05 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.