1

Župa i mjesto Mrkopalj 2021. godine proslavili su važan jubilej – 250 godina od osnutka župe i ovog goranskog mjesta (1771. – 2021.) Župa je tada pokrenula projekt sakralnog postava na temeljima srušene crkve sv. Filipa: oltar i sklop za kip Gospe Lurdske, a kojega je na svečanom liturgijskom slavlju 3. svibnja 2022. godine blagoslovio riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić.

 

U propovijedi nadahnutoj događajem i u kontekstu aktualnog trenutka, nadbiskup se osvrnuo na vijesti iz ratom zahvaćene Ukrajine i napadima koji su se dogodili 2. svibnja u Odesi i u kojima je ubijeno dijete i srušena jedna pravoslavna crkva. I ovo je mjesto na kojemu je bila srušena crkva, kao i kuće vaših predaka. Rat se ponavlja. I dalje se kuće i crkve ruše. Ubijaju se ljudi, ubijaju se djeca. Želim da naše misli pođu u Ukrajinu. Papa nas je pozvao da ovaj, Marijin mjesec, posvetimo molitvi za Ukrajinu i molitvi za mir, rekao je propovjednik podsjetivši da je ukrajinski grad Mariupolj naziv dobio po Blaženoj Djevici Mariji.

Na mjestu blagoslovljenog sakralnog postava nalazi se kip Gospe Lurdske koji je čudesno ostao pošteđen u ratu i razaranju te je nadbiskup Uzinić izrazio radost što su ga župljani sa župnikom vratili na ovo mjesto kako bi isti mogao pričati priču i pozivati nas zagledati se u Mariju i tražiti nadahnuće. Marijin kip poziva i na molitvu za mir, a osobito da nam pomogne spašavati ljude. „Ovdje razmišljamo o razorenju jedne crkve, no ne smijemo zaboraviti da je svaki čovjek crkva. Svatko je hram Božji i ubijanje jednog čovjeka jest razaranje jednog Božjeg hrama. Molimo za sve Božje hramove i za sve one koji ne prepoznaju u drugome Božji hram, brata i sestru, i započinju ratove. A rat uvijek razara. Razara crkve, domove, ali i one koji ih pokreću jer oni sami prestaju biti hram Božji – mjesto u kojemu živi i želi živjeti Bog. Molimo za mir i pokušajmo biti graditelji boljeg svijeta u kojemu mržnji i nemiru nema mjesta. U kojemu ima mjesta samo za ljubav.“

 

Da bismo mogli biti graditelji takvog mjesta pomažu nam crkve, hramovi u kojima se okupljamo, rekao je propovjednik. Na tom tragu, a o čemu svjedoči pročitani evanđeoski ulomak (Iv 14, 6-14), sve su crkve dvorane Posljednje večere.  Ta ‘dvorana’ koja je izgorjela i u kojoj su se vaši preci okupljali je ista ona dvorana u kojoj se dogodio dijalog između Filipa i Isusa i u kojemu Isus uči Filipa da tko vidi njega, vidi nebeskog Oca.  Nadbiskup je pojasnio da nam crkve služe za upoznavanje Isusa. One nam pružaju mogućnost vidjeti ga, a time i Oca. U tom zajedništvu vjernika i mi se možemo oblikovati kao oni u kojima je moguće otkriti Krista, kao oni kojima je moguće čuti što nam Isus govori i tako uskladiti svoj život. Crkve za to služe. One su mjesta na kojima želimo susresti Krista i preko njega Boga, odnosno biti s Bogom. Zato se crkve naziva domom Božjim, kazao je mons. Uzinić. Upozorio je da i danas, kao u vrijeme kada je jedna ideologija srušila mrkopaljsku crkvu, postoje različite ideologije koje uz obiteljske domove, a koje su također ‘crkve’, žele rušiti i srušiti crkve koje su naš zajednički dom. To nas povezuje s pozivom da su obitelji pozvane biti ‘crkve’ i Crkva da bude obitelj.

 

DSC07994

Sveti Filip, vaš nebeski zaštitnik, nije samo onaj koji je molio Isusa: »Gospodine, pokaži nam Oca i dosta nam je!«, nego je bio i onaj koji je iz života s Isusom i vidio Oca u Isusu. Upoznao je Boga i dobio poslanje da bude onaj koji će drugima pokazivati ono što je on vidio. Nadbiskup je podsjetio na evanđeoske ulomke koji svjedoče o Filipovom trudu da ono što je vidio, prenese i drugima. To drugima, nije značilo samo kršćanima, nego i poganskim narodima. To Filipovo pokazivanje Isusa drugima ide tako daleko da se i on potpuno suobličio s Isusom, odnosno drugi gledajući njega ne bi više vidjeli učenika, nego Isusa, a time i Oca.

Nadbiskup je u nastavku kazao da je križ kojega je nosio sveti Filip sličan Isusovom križu. I nama je potreban križ u kojemu ćemo prepoznati znak svoga spasenja – Isusov križ – kako bismo živjeli na način kako je živio sv. Filip. To znači, vidjeti Isusa, slušati ga i tako vidjeti Boga te o tome progovoriti drugima – pokazivati Isusa, pokazivati Boga riječima, ali više vlastitim životom. Samo tako će oni koji budu gledali nas, s vremenom prestati prepoznavati nas, i početi nas gledati kao one koji jesmo – kršćani. A ako smo kršćani, u nama treba biti prepoznatljiv Bog, ali i mi u drugima trebali prepoznati Boga. Kada se to dogodi, neće se događati razaranje domova, crkava i ubijanja ljudi koji jesu Božji hram i naša braća i sestre, poručio je mons. Uzinić.

 

Ovaj sakralni postav nalazi se na mjestu na kojemu je u zračnom napadu 6. travnja 1944. godine srušena crkva sv. Filipa. O povijesnim okolnostima u kojima je stradalo ovo goransko mjesto okupljene je upoznao župnik, vlč. Ante Zovko. Nakon što su u zračnom bombardiranju 6. travnja 1944., uz brojne kuće u mjestu, teško stradali i gotovo svi crkveni objekti: župna crkva sv. Filipa apostola, zavjetna crkva BDM Žalosne i župna kuća, tadašnja jugoslavensko-komunistička vlasti nije pomogla u obnovi stradalih crkvenih objekata, nego su ostatke srušili do temelja s ciljem gušenja vjere Mrkopaljaca, rekao je vlč. Zovko. Crkva se mogla obnoviti, ali tadašnja vlast to nije dopuštala, nego su je 18. kolovoza 1955. dali srušiti. Njen kamen upotrijebljen je za izgradnju šumarijske zgrade u Mrkoplju,  a preostali dio kamena razvežen je u temelje ceste (puta) prema naselju Tuk. Ostatke zidova dali su prekriti zemljom. Tako je to stajalo 66 godina, sve to 5. lipnja 2021. Župnik je zahvalio brojnim dobrotvorima bez kojih ovaj projekt ne bi bio realiziran. Arhitektonsko rješenje postava izradila je arhitektica Marija Banić mag.ing.arch.

Riječka nadbiskupija

Radio Marija

13:45 Glazba
14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjeg milosrđa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.