IMG 20220506 WA0011

U pripremi za blagdan sv. Dujma, istodobno i Dan grada Splita, u petak 6. svibnja u splitskom HNK-u, priređena je prigodna svečanost, na kojoj je, uz različite programe, pozdrave i dodjelu nagrada, uputio i svoj pozdrav splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić. Programu je nazočio i splitsko-makarski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Porečko-pulski mons. Dražen Kutleša.

„Blagdan svetoga Dujma, biskupa i mučenika, zaštitnika grada Splita te ujedno i Dan Grada, radostan je događaj koji nas u slavljeničkom ozračju okuplja i sve povezuje u vidljivo zajedništvo. U duhu radosti našega zajedništva, kao Dujmov nasljednik, sve vas pozdravljam“, započeo je svoj pozdravni govor mons. Barišić.

Pozdravivši nazočne: gospođu Mirnu Veža, povjerenicu Vlade RH u gradu Splitu, splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana, izaslanika Predsjednika Hrvatskog Sabora Andru Krstulovića Oparu, izaslanik Predsjednika Vlade RH gospodin Tonči Glavina te sve predstavnike društveno-političkih ustanova na državnoj i lokalnoj razini, sve Splićanke i Splićane, kao i sve goste Grada, osobit pozdrav i čestitku uputio je laureatima ovogodišnjih nagrada.

„Osobito pozdravljam vas, laureate ovogodišnjih nagrada grada Splita, jer je ovo događaj u vašu čast, a nama na poticaj. Najiskrenije vam čestitam na dodijeljenim nagrada i časti te vam zahvaljujem što ste, svatko na svome polju, dali doprinos boljitku Grada i društva. Napokon, nakon dvije godine skromnije proslave svetog Zaštitnika zbog COVIDA-19 ponovno možemo radosna srca, u širini prostora Grada, očitovati svoju ljubav i zahvalnost našem svetom Dujmu. Sveti Dujam i grad Split duboko i trajno su povezani. Naš Zaštitnik dijeli s nama naše radosti i poteškoće, nade i izazove, raduje ga naš ekonomski i duhovni rast. Povijest i tradicija, sadašnjost i budućnost Dujmova grada nezamislive su bez njegove vertikale i horizontale - vjernosti Bogu i ljubavi prema čovjeku. Ovogodišnjom proslavom sveti Dujam poziva nas, sve uloge i institucije svoga Grada da otkrijemo i hodimo na putu sinodalnog hoda.“

Nadbiskup Barišić je kazao da je „Sin-hodos“ - zajedno hoditi - put budućnosti. „Koji je hrvatski - splitski prijevod sin-hodosa? Svojom proslavom sveti Zaštitnik želi da njegov Grad hodi putem zajedništva, dijaloga, suradnje, solidarnosti, otvorenosti, odgovornosti, socijalne osjetljivosti, pravednosti, poštenja, zauzetosti za opće dobro svih građana. Ova želja, ujedno je poziv svim građanima, a prije svega nama kršćanima, da budemo vjerodostojni svjedoci Radosne vijesti života. Grad Split ima dovoljno dobrote i pameti da može sinodalno hoditi putem zajedništva. To nam govore i ovogodišnji nagrađeni svjedoci koje prepoznajemo na tome putu. Put zajedništva govori nam da smo svi mi na istoj lađi. Sveti Dujam svjedoči nam još nešto, vrlo važno: ne povezuje nas samo ista lađa nego još više - svijest i istina da nam je zajednički Bog Otac i da su nam svi ljudi braća i sestre.“

Na kraju svoga govora uputio je molitvu svetome Dujmu, zaštitniku Splita, da nas čuva i da nam pomogne da ne budemo poticatelji razdora, „ne dopusti da nas zloća zavede na pogrešan put, ni da površnost ravna našim djelima; uči nas, naš Grad i pomozi našu Domovinu da zajednički hodimo na putu budućnosti života. Braćo i sestre, u tom duhu: Na dobro nam došla Sudamja! Zdravi, veseli i plemeniti bili!“

Potom je uslijedila dodjela 13 nagrada laureatima. Komisija za javna priznanja ove je godine dodijelila četiri nagrade za životno djelo u 2021.: Vinku Prizmiću, dr. sc. Stanistavu Piploviću, prof. dr. sc. Emiliu Marinu, Martinu Olujiću i Darinki Vukić – Vrca. Dobitnici osobne nagrade su: Matea Jelić, Toni Kanaet, Frane Bešker, Emin Sarajlić i prof. dr. sc. Ivo Ivić. Skupne nagrade pripale su: Ustanovi u kulturi Galerija Kula, Udruzi žena oboljelih i liječenih od karcinoma Caspera te Zajednici tehničke kulture grada Splita.

 

 

Radio Marija

01:15 Glazba
02:15 Krunica - Radosna otajstva
02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu – Alexander Schmemann: Za život svijeta

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Ljubav nije ljubljena" - korizmeno razmatranje s. Lidije Bernardice Matijević

Povjerenje Knjiga Izlaska (usp. Izl 16, 1-18) govori o problemima koje je Mojsije doživljavao na putu iz Egipta. Ubrzo su ožednjeli, ogladnjeli,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2024
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.