25 godina Radio Marije

220505 sastanak CBRSiCZN 9179 ObrCut2 w 001

Na dvodnevnom radnom sastanku, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar i direktor Caritasa Biskupije Rottenburg-Stuttgart vlč. Oliver Merkelbach sa suradnicima razgovarali su o aktualnim društvenim okolnostima, razmijenili iskustva i dogovorili planove daljnje suradnje.

Prvi dio programa održan je 4. svibnja u Kući za mlade »Da život imaju!« gdje su predstavnici Caritasa razmijenili informacije o aktualnim zbivanjima u Hrvatskoj i Njemačkoj te radu Caritasa u okolnostima korona krize i izazovima koje je sa sobom donijela.

Voditeljica sektora socijalne skrbi, Suzana Horvat Kutle, upoznala je goste s načinima i metodama pružanja pomoći djeci i mladima zagrebačkog Caritasa. Gosti iz Njemačke tom su se prilikom pobliže upoznali i s radom Kuće za mlade.

»Nakon četiri godine, ponovno imamo mogućnost vidjeti se uživo što nas silno raduje. Ovaj susret je bio planiran za 2020. godinu, ali je zbog pandemije korona-virusa otkazan. Upravo je u ovakvim kriznim vremena važno da imamo mogućnost razmjenjivati iskustva i znanja kako bismo se uzajamno snažili i pomagali te pronašli odgovore na izazove koji su pred nama. Na ovoj lokaciji sam bio 2017. godine kada je ovdje stajao derutni objekt, a sada smo imali mogućnost razgledati ovaj novi prekrasni objekt koji je svojevrsni pokazatelj i stručnog i organizacijskog napredovanja i razvoja zagrebačkog Caritasa čemu svjedočimo svaki put prigodom ovakvih susreta«, istaknuo je direktor Caritasa Biskupije Rottenburg-Stuttgart vlč. Oliver Merkelbach.

Drugi dio programa održan je 5. svibnja u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu na Kaptol 29a u Zagrebu. Sudionici su u prijepodnevnom radu razmijenili iskustva o volontarijatu i župnim caritasima, modelima rada u kriznim situacijama uzrokovanim potresom, korona krizom i ratnim zbivanjima u Ukrajini te iskustva korištenja europskih fondova. U tom dijelu programa sudjelovali su: Elza Parlov, Ankica Miljanović, Daniela Bukvić, Davor Zeko, Ivana Kokić Ajazaj i Sandra Vrbančić te Hendrik Rook, Marc Dressel, Katharina Orellano, Ellen Eichhorn-Wenz i prevoditelj Ivo Šarić.

Prijepodnevni program završio je videokonferencijom pod nazivom »Znanje za van - Wissen to go«. Tom prigodom tajnik Caritasa Zvonko Erceg osvrnuo se na povijest suradnje dvaju sestrinskih caritasa kao i na izazove trenutka u kojem se nalazi Caritas, dok su Suzana Horvat Kutle i Ivana Kokić Ajazaj opisali poteškoće i izazove u pružanju usluga socijalne skrbi za vrijeme korona krize s posebnim naglaskom na život i rad kuće u Brezovici. Videokonferenciju je uživo pratio veći broj zaposlenika Caritasa Biskupije Rottenburg-Stuttgart.

Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar zahvalila je partnerima i prijateljima iz Njemačke na dugogodišnjoj suradnji i podršci te izrazila želju za pripremom i provedbom jednog zajedničkog međunarodnog projekata koji bi se financirao EU-sredstvima. Posebnu zahvalnost uputila je voditelju Caritasa Regije Ludwigsburg-Waiblingen-Enz, gospodinu Hendriku Rooku, koji iduće godine odlazi u mirovinu, a koji je proteklih dvanaest godina dao značajan doprinos ovoj suradnji.

Popodnevni dio programa nastavio se posjetom Kući za zbrinjavanje djece i odraslih osoba s tjelesnim i mentalnim oštećenjem »Bl. Alojzije Stepinac« u Brezovici gdje je voditeljica Kuće Ivana Kokić Ajazaj goste upoznala s radom ove najveće socijalne ustanove zagrebačkog Caritasa.

Gosti su po povratku iz Brezovice obišli u potresu oštećeni Nadbiskupski duhovni stol. Predsjednik Caritasa mons. Zlatko Koren proveo ih je kroz zagrebačku katedralu te upoznao s planovima obnove.

Sljedeći susret planiran je 2023. godine u Stuttgartu.

Izvor: Caritas Zagrebačke nadbiskupije

Radio Marija

19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća
19:45 „Pripravite put Gospodinu“ – promišljanja fra Darka Teperta nad knjigom proroka Izaije
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Sv. Elizabeto, uči nas kako da izražavamo Božju ljubav bližnjima

  Našem dezorijentiranom čovječanstvu Elizabeta daje svjedočanstvo o savršenoj otvorenosti za riječ Božju u kojoj se nalazi sve što daje smisao...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.