IMGP6892

„Vi ste početak vjere za mnoge mlade ljude. Nažalost to više nisu obitelji“, rekao je riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić vjeroučiteljicama i vjeroučiteljima Riječke nadbiskupije koji su u nedjelju 15. svibnja hodočastili u Trsatsko svetište. Njihov susret u svetištu znakovito je zakazan na Međunarodni dan obitelji, u Godini obitelji Katoličke Crkve posvećenoj Papinoj enciklici Amoris laetitia. Upravo je uloga obitelji i vjeroučitelja u odgoju djece bila tema nadbiskupove propovijedi.

„Često u svom poslanju, poput prvih apostola, polazite od ničega“, rekao je nadbiskup objašnjavajući kako zapravo ne bi trebalo biti tako. Za očekivati bi bilo da djeca koja polaze u školu prvu poduku o vjeri dobiju već ranije, u roditeljskom domu, u svojoj obitelji. „Činjenica koju moram reći, a koja proizlazi iz razgovora koje sam imao s vama, da naše obitelji nažalost više ne odgajaju djecu. Ili vrlo malo. Mnogi od vas, koji radite s učenicima prvog razreda, znaju reći da djeca koja dolaze u školu ne znaju napraviti niti znak križa kada dođu u prvi razred. Crkva i obitelji koje žele biti kršćanske trebaju vam izraziti veliku zahvalnost. Gdje bi bili da nema vjeronauka u školi“, rekao je nadbiskup Uzinić.

Vjeroučitelje je pozvao da vjerno svjedoče svoje poslanje i vjeru kako bi mladima navijestili novo nebo i novu zemlju koja je cilj i smisao ljudskog života. „Vi možete mladim ljudima pomoći da se opreme za sudjelovanje u Božjoj vječnosti koja je smisao našeg postojanja.“ No, upozorio je i na veliku odgovornost koju to poslanje donosi. Ukoliko u svojim postupcima i podukama nisu vjerodostojni mogu mladom čovjeku pokvariti ovozemaljski život i uništiti vječnost. „Zamislite koja je to odgovornost“, rekao je nadbiskup. Uputio ih je da se u svom poslanju oslanjaju na ljubav, onu kojom Bog ljubi čovjeka i da tu ljubav svjedoče učenicima. Objasnio im je da pritom budu istančani poput Isusa koji nije slamao napuknutu trsku niti gasio stijenj koji tinja. „Vjeroučitelji, kršćani… pokušajmo biti prepoznatljivi po toj ljubavi“, zaključio je nadbiskup Uzinić.

Vjeroučitelji su se u Trsatskom svetištu okupili sat vremena prije mise kako bi duhovnim programom u organizaciji Katehetskog ureda, molitvom, meditacijom i pjesmom promišljali o svom pozivu. Pred svetištem ih je dočekao gvardijan fra Krunoslav Kocijan, a uvod u program dala je koordinatorica, vjeroučiteljica Marijana Medanić. „Želimo zajedno zahvaliti Bogu i promišljati kako odgovoriti zahtjevima vremena“, rekla je koordinatorica.

Program je bio podijeljen u tri cjeline, tri razmatranja o poslanju, obitelji i snazi vjere po uzoru na Mariju. Nakon svakog razmatranja uslijedila su svjedočanstva vjeroučitelja te molitva. Cijeli program, kao i misno slavlje glazbom je animirao bend vjeroučitelja.

Prvu meditaciju pripremila je Petra Štokić nakon koje je svjedočanstvo o vjeroučiteljskom pozivu dao Goran Bijelić, a molitvu je pripremio Miroslav Radić. Meditaciju o obitelji pripremila je Kristina Starčević, svjedočanstvo je dao vjeroučiteljski par Maja i Boris Barbarić, a zahvalnu molitvu pape Ivana Pavla II. za obitelj pročitao vjeroučitelj Josip David Nemir. Završno razmatranje o snazi vjere pripremila je Andreja Jakubin, a molitvu s. Janjka Mazić.

 

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

05:30 Upoznajmo Bibliju
05:40 Glazba
06:00 Anđeo Gospodnji; Molitva prije rada
06:05 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - IX. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 9. DAN BORBA S...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.