satnica valpovacka 1

U nedjelju 15. svibnja 2022. nadbiskup metropolit đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić, za vrijeme svečanoga euharistijskog slavlja posvetio je novi oltar i blagoslovio obnovljenu crkvu Sv. Katarine Aleksandrijske u Satnici, filijali župe Petrijevci. U koncelebraciji su uz domaćeg župnika Mateja Glavicu sudjelovali konkatedralni župnik iz Osijeka mons. Adam Bernatović, profesor na KBF-u u Đakovu Ilija Dogan, župnik u Harkanovcima Robert Almaši i nadbiskupov tajnik Domagoj Lacković, uz asistenciju đakona Nikole Klemena i đakovačkih bogoslova.

Na početku bogoslužja nadbiskupa je pozdravio i predstavio cjelokupni tijek obnove crkve župljanin i član Župnog ekonomskog vijeća za vrijeme obnove crkve Đuro Petnjarić, koji je naglasio kako je kroz dvije godine sabiranja materijalnih sredstava i marljivoga rada domaćih župljana i građevinskih poduzeća crkva obnovljena u cijelosti. Od izgleda prijašnje crkve ostali su samo zidovi, toranj i slika zaštitnice sv. Katarine, sve ostalo je posve novo, naglasio je.

Nakon blagoslova vode nadbiskup je poškropio okupljene vjernike i zidove crkve iznutra i izvana te novopostavljeni križ u crkvenom dvorištu. Nakon naviještene Božje riječi, nadbiskup je u homiliji konkretizirao nedjeljnu evanđeosku riječ ‘Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio’. Rekao je: ”Time nam Isus poručuje da se u ljubavi krije srž njegova života, njegove poruke i poslanja. Stoga po našoj ljubavi jednih prema drugima mjeri se i naša ljubav prema Njemu, Kristu Gospodinu. Isusova ljubav promatra se u potpunom darivanju i predanju na križu”, naglasio je nadbiskup.

Rekavši kako zrela osoba ljubi bezuvjetno djecu, bračnog druga, prijatelje i sve ostale ljude, nadbiskup se osobito obratio bračnim drugovima, govoreći im o vrijednosti i svetosti sebedarne ljubavi. Na koncu homilije nadbiskup je, izražavajući radost zbog obnovljene crkve, rekao: ”Vjerujem da ste u ovome razdoblju obnove crkve osjećali koliko vam je silno potrebna vaša crkva. I zato ste u vremenima koja nisu najsretnija za gradnje i obnove odlučili obnoviti svoju crkvu. Htjeli ste iskazati i pokazati da je ovo za vas sveto mjesto s kojega se hranite euharistijskim kruhom, kruhom sebedarja i Božje ljubavi. Osjećate da je ovo za vas prostor u kojem vas Krist poučava kako ljubiti jedni druge i daje vam snage da u tome uspijete.’.

Nakon pjevanih litanija Svih svetih, vlč. Dogan pročitao je povelju o posveti oltara koju je potom nadbiskup ugradio u oltar zajedno s relikvijom bl. Miroslava Bulešića. Nakon molitve posvete na oltarnoj je ploči zapaljen tamjan što je nadbiskup prigodno protumačio kao izvanjski čin uzdizanja naših duša Bogu kad god se s ovoga oltara slavi euharistija. Nakon što je oltar urešen, slavljena je euharistijska služba.

Nakon pričesti prigodnu zahvalnu riječ uputio je domaći župnik Glavica. Podsjetio je da je crkva izgrađena 1808. godine te da je ovo od izgradnje najsveobuhvatnija obnova koja je trajala pune dvije godine. Župnik je, ukazujući na oltarnu sliku svete Katarine, zaštitnice crkve i mjesta, rekao kako u svetačkom prikazu njezina mučeništva stoji kotač. ”Premda je taj kotač ovdje znak mučeništva, u svakodnevnom životu kotač nas asocira na aktivnost, kretanje, gibanje i napredovanje. U siječnju 2020. godine pokrenut je kotač, započela velika aktivnost, zajedničko gibanje cjelokupne Satnice usmjereno ka obnovi crkve. Nema stanovnika Satnice koji nije postao dijelom toga kretanja. Svi su se uključili i kotač je pokrenut entuzijazmom i željom svih nas. Covid kriza nije uspjela zaustaviti taj kotač, već se on nezaustavljivo kretao. S radovima smo započeli iste jeseni“, rekao je župnik Glavica.

„Gotovo svakodnevno su se ovdje susretali i radoznali ali najprije vrijedni ljudi koji su, svatko na svoj način, željeli vidjeti kako se ‘naš kotač’, ‘kotač svete Katarine’ pokreće i napreduje. Zamašnjak kotaču bili su svi župljani ovoga mjesta, iz 128 domaćinstava, obitelji i pojedinci, a pridružila nam se i Općina Petrijevci svojim materijalnim doprinosom. Dobrovoljni fizički rad vrijednih muškaraca praćen okrjepom brižnih žena uvelike je olakšao napredovanje obnove crkve. Silni entuzijazam, radne akcije, materijalni doprinos te ponos i radost svih nas kada smo otkrivali djelić po djelić ljepote onoga što sada nazivamo: naša obnovljena crkva. Kada smo 12. listopada 2020. započeli, nije nas hvatala nostalgija zbog onoga što ostavljamo iza sebe, već je jačala želja da naša crkva može i mora biti ljepša no ikad prije i tako postati našim zajedničkim ponosom”, istaknuo je župnik izričući zahvalu pojedincima koji su se na osobit način žrtvovali kako bi crkva blistala punim sjajem. Zahvalio je i nadbiskupu što je svojom apostolskom službom i molitvom oltaru dao pečat posvete i blagoslovio crkvu te tako i on postao dio ovog kotača svete Katarine.

Slavlje je za sve župljane koji su sudjelovali u obnovi crkve i na svetoj misi nastavljeno i na zajedničkom druženju za bratskim stolom na nogometnom igralištu gdje je zajedno s nadbiskupom ručalo tri stotine župljana.

Đakovačko - osječka nadbiskupija

Radio Marija

08:05 Glazba
08:15 Čestitamo rođendane
08:20 Glazba
08:30 Vijesti, obavijesti i najava programa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Pobožnost prvih devet petaka Srcu Isusovu

Broj devet tradicionalno se veže uz novozavjetni događaj Duhova. Nakon Isusova uzašašća na nebo, Djevica Marija i apostoli kroz devet su dana...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.